2 Αυγούστου 2022

Δρ. Μανώλης Κ. Γεωργούλης στη «Ν»: Οι πρώτες αναλύσεις των εικόνων του James Webb έγιναν στην Αθήνα …

Από αριστερά προς δεξιά: Δρ Lennard Fisk (Πρόεδρος της COSPAR), Δρ Σταμάτιος Κριμιζής (Ακαδημία Αθηνών) – Πρόεδρος Επιστημονικής Οργανωτικής Επιτροπής, Δρ Μανώλης Γεωργούλης – Πρόεδρος Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής


Η Αθήνα έγινε για μια εβδομάδα επίκεντρο της παγκόσμιας διαστημικής κοινότητας αφού για πρώτη φορά διοργανώθηκε στην Ελλάδα το κορυφαίο συνέδριο διαστημικής έρευνας και τεχνολογίας στον κόσμο. Η 44η Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Επιτροπής Διαστημικής Έρευνας (44th COSPAR Scientific Assembly) διοργανώθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Divani Caravel Hotel. Το COSPAR Athens 2022 συντονίστηκε από την Εθνική Επιτροπή Ερευνών του Διαστήματος της Ακαδημίας Αθηνών και το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος (ΕΛ.ΚΕ.Δ.).

Περισσότεροι από 2,5 χιλιάδες επιστήμονες και κορυφαία στελέχη των μεγαλύτερων διαστημικών υπηρεσιών στον κόσμο μαζί με στελέχη της διεθνούς και εγχώριας διαστημικής βιομηχανίας συμμετείχαν σε διαλέξεις, ομιλίες, ανακοινώσεις ερευνών, θεματικά πάνελ, ομάδες εργασίας και άλλες εκδηλώσεις και δράσεις με επίκεντρο φυσικά τις εξελίξεις σε όλους τους τομείς της διαστημικής δραστηριότητας … (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ SCIENCE Σάββατο, 30 Ιουλίου 2022 08:00).


Αυτές είναι δουλειές. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές και σε όλους και όσους συνετέλεσαν στο επιτυχές αποτέλεσμα. 


Δε θέλουμε να φανούμε μεμψίμοιροι, αλλά το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι κατά πόσο θα υπάρξει συνέχεια και πως μπορούν να επωφεληθούν οι νέοι επιστήμονες και κυρίως οι μαθητές. Οι οποίοι διψούν να μάθουν, που θα ήθελαν να ασχοληθούν στο μέλλον με το αντικείμενο και να σταδιοδρομήσουν σε πεδία μοναδικά, αλλά απαιτητικά, ανταγωνιστικά, συνεργατικά, που απαιτούν διεθνείς συνεργασίες, υποδομές μοναδικές και άρα εξαιρετικά πολυδάπανες που καμία ίσως χώρα από μόνη της δεν μπορεί να επωμιστεί. 


Ελπίζουμε οι ομόλογοι ελληνικοί φορείς να δημιουργήσουν μια πολύ καλή πύλη πληροφόρησης κα ενημέρωσης κάθε ενδιαφερομένου για τις επιστήμες του διαστήματος και να μην επαναπαυθούν στις δάφνες που λογικά αποκόμισαν από την επιτυχή διεξαγωγή του πολύπλοκου και τεράστιου συνεδρίου. 


Από ότι αντιλαμβανόμαστε το μέλλον είναι στις συνεργασίες και στα δίκτυα επιστημόνων και επιστημών. Ευτυχώς που οι νέες τεχνολογίες μπορούν να φέρουν πλέον σε συνεργασίες επιστήμονες από τα πέρατα τη γης χωρίς να είναι απολύτως απαραίτητα τα πολυδάπανα ταξίδια. 


Αναμένουμε να δούμε πρωτοβουλίες και σημαντικά αποτελέσματα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου