22 Μαρτίου 2023

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ - ΒΕΝΕΤΑΣ* Το μέλλον του Αρχαιολογικού Μουσείου. Αναβάθμιση ή απόκρυψη; …

Χαιρετίσαμε, ὅσοι νοιαζόμαστε γιὰ τὴν πολύπαθη αὐτὴ πόλη, τὴν πρόσφατη ἀπόφαση τῆς κυβερνήσεως νὰ ἀνασυνταχθεῖ καὶ νὰ ἐπεκταθεῖ τὸ Ἀρχαιολογικὸ Μουσεῖο ἐπὶ τῆς ὁδοῦ Πατησίων. Ἡ βραβευθείσα πρότασις, ἀποτέλεσμα ἑνὸς κλειστοῦ (γιατί;) διαγωνισμοῦ, ποὺ μᾶς παρουσιάσθηκε ἐπιπόλαια καὶ ἐντυπωσιακὰ μὲ ἕνα σαραντάλεπτο βίντεο, δίνει μιὰ πρώτη ἐντύπωση γιὰ τὴν σχεδιαζόμενη «ἀναβάθμιση».

Φωτορεαλιστική απεικόνιση της όψης επί της Πατησίων του νέου κτιρίου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. [DAVID CHIPPERFIELD ARCHITECTS]

Μία ἀκριβοδίκαιη κρίση γιὰ τὴν λειτουργικότητα καὶ ἐπάρκεια τῶν σχεδιαζομένων δὲν εἶναι πρὸς τὸ παρὸν δυνατή, μιὰ καὶ μᾶς λείπουν οἱ ἀκριβεῖς διατάξεις τῶν κατόψεων καὶ τομῶν τῶν κτισμάτων. Οἱ ὡραῖες προοπτικὲς ἔγχρωμες εἰκόνες τῆς ἠλεκτρονικῆς προσομοίωσης (προπλάσματα δὲν μᾶς προσφέρονται πιά!) μᾶς πείθουν ὅμως γιὰ τὴν χάρη, ἐλαφρότητα καὶ διακριτικότητα τῆς κτηριακῆς προσθήκης … (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΜΟΥΣΕΙΑ ΑΠΟΨΗ UPD: 18:52, 19.03.2023 • 18:48).


Χιλιάδες άνθρωποι περνούν από την οδό Πατησίων καθημερινώς και βλέπουν – θέλουν δε θέλουν – το εμβληματικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Το Μουσείο!

Σε λίγα χρόνια και αν τελικά κατασκευαστούν τα έργα όπως θέλει η σημερινή κυβέρνηση και η υπουργός Πολιτισμού, θα βλέπουν τις κατασκευές των Τσίπερφελντ-Τομπάζη και ίσως λίγο και μάλλον εκτός Αττικής λογικής, πράσινο.

Το γινάτι των Μητσοτάκη, Μενδώνη και Σια θα έχει εξαφανίσει από την καθημερινότητα των Αθηναίων και άλλων παρεπιδημούντων την εξαιρετική σημερινή εικόνα του ΑΜΑ, ακόμα και αν γκρινιάζουμε για το μη συντηρούμενο πράσινο του κήπου και άλλα όσα τραγικά και σύγχρονα συμβαίνουν στους πέριξ του Μουσείου χώρους.

Έχει δίκιο ο κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ - ΒΕΝΕΤΑΣ για τις απόψεις του και τη δημόσια προβολή των. Συμφωνούμε και εμείς με αυτές.

Η λογική πρόταση για την περιοχή και το Μουσείο είναι η επέκταση του στις εγκαταστάσεις του ΕΜΠ και η κατασκευή πολλών επιπέδων υπόγειων εγκαταστασεων (5-7,8…) κάτω από τον κήπο. Και αν δεν το έχουν σκεφτεί οι ακατάλληλοι αρμόδιοι, ας πάνε μέχρι την Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, να δουν πως έχουν διαμορφωθεί και λειτουργούν τα εκεί εμβληματικά Μουσεία. Τα είδαμε το μακρινό 1985-86 και θαυμάσαμε.

Και εδώ; Η υπουργός Μενδώνη καταργεί τις δημόσιες δηλώσεις και ίσως την επιθυμία και ιδέες του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, και ακολουθεί τη γνωστή τακτική των ανθρώπων που φοβούνται να εκθέσουν δημοσίως τις απόψεις τους. Καταφεύγουν στους διεθνείς αστέρες της αρχιτεκτονικής, μη τυχόν και υστερήσουμε και εμείς από τους άλλους «μαικήνες του πολιτισμού», που προβάλλονται μανιωδώς από το διεθνές δημοσιογραφικό κατεστημένο σύστημα του εκσυγχρονισμού.

Και οι προτάσεις Τσίπερφελντ-Τομπάζη μας φαίνεται ότι δε κομίζουν τίποτε το γηγενές, τίποτε το αυθεντικό, τίποτε το ιστορικά και πολιτισμικά γνήσιο και Ελληνικό. Τίποτε Νεοελληνικό. Ένα πράγμα σαν το Ελ. Βενιζέλος, το διεθνές αεροδρόμιο Αθηνών, ακριβές αντίγραφο του αεροδρομίου του Μονάχου.

Εσείς τι λέτε; Θα μιλήσουν οι πνευματικοί ταγοί αυτού του τόπου; Αμφιβάλουμε, γιατί θα έπρεπε ήδη να έχουν εκφράσει τις απόψεις τους. Ίσως είναι βολεμένοι κάπου ή με κάτι και δε θέλουν να κακοκαρδίσουν την εξουσία και το πολιτικό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου