24 Μαρτίου 2023

Πούτιν: Συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας με τον Σι …

Οι σχέσεις Ρωσίας και Κίνας έχουν φτάσει στο ανώτατο επίπεδο τους, σημειώνει κοινό ανακοινωθέν μετά τη συνάντηση Πούτιν - Σι Τζινπίνγκ

Sputnik/Sergei Karpukhin/Pool via REUTERS

Θερμά λόγια επιφύλαξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και για τις σινο-ρωσικές σχέσεις μετά τις συνομιλίες, που -όπως τόνισαν και οι 2 πλευρές- έδειξαν ότι η Κίνα είναι πλέον ο σημαντικότερος οικονομικός εταίρος της Ρωσίας.

Ολοκληρώνοντας μια ημέρα συνομιλιών, ο Πούτιν τόνισε ότι η Κίνα και η Ρωσία υπέγραψαν μία σειρά από συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας και ότι ο ρωσικός ενεργειακός εφοδιασμός στην Κίνα θα αυξηθεί.

Χαρακτήρισε «επιτυχείς και εποικοδομητικές» τις συνομιλίες και πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει τις κινεζικές επιχειρήσεις να αντικαταστήσουν τις δυτικές που εγκατέλειψαν τη χώρα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία … (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, UPD: 18:18, 21.03.2023 • 17:42).


Τι σηματοδοτεί άραγε η επίσκεψη Σι Τζιπίνγκ στη Μόσχα;

Πάντα οι καλές σχέσεις μεταξύ χωρών είναι καλό σημάδι για τον πλανήτη και τους λαούς. Πάντα οι κακές σχέσεις μεταξύ χωρών είναι κακή εξέλιξη και απρόβλεπτη. Με κάποιο από τα επόμενα ίσως βήματα την πολεμική σύρραξη. Ο πόλεμος είναι πάντοτε δυστυχία για τους όλους και τεράστια οπισθοδρόμηση.

Η επίσκεψη Σι Τζιπίνγκ στη Μόσχα δεν είναι για καλό, κάτω από τις σημερινές συνθήκες. Το τεράστιο κόστος για τη Ρωσία της εισβολής στην Ουκρανία, διέκοψε μια πορεία προς τη συνεργασία και την ευημερία και της Ρωσίας και της Ευρώπης, με τεράστιες γεωπολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές, επιπτώσεις. Τα αρνητικά αποτελέσματα θα φανούν λίγο αργότερα.

Οι καταστροφές στην Ουκρανία είναι τεράστιες και κανείς στον ελεύθερο κόσμο δεν μπορεί να διανοηθεί το δράμα του Ουκρανικού λαού και τη καταστροφή των υποδομών της. Το μίσος που εκτρέφει η παραλογη λογική Πούτιν δεν θα ξεχαστεί ποτέ.

Υπό το βάρος των κυρώσεων της δυτικών χωρών εναντίον της Ρωσίας, ο Πούτιν επιθυμεί να αναπτύξει στο έπακρο τις οικονομικές και κοινωνικές(;) σχέσεις με το Πεκίνο. Θεωρεί ότι έτσι θα δημιουργηθεί μέτωπο εναντίον των δυτικών χωρών και των ΗΠΑ. Απόλυτα λανθασμένος συλλογισμός και προοπτική.

Ενώ με τη Ευρώπη η Ρωσία ευρίσκονταν σε μια σχεδόν ισότιμη σχέση, η σχέση της με την Κίνα δεν μπορεί να είναι ισότιμη και σχέση αμοιβαίου σεβασμού. Θα είναι πάντοτε ο ικέτης, ο ευρισκόμενος σε ανάγκη, ο ασθενέστερος, ο επιζητών.

Οι Κινέζοι θέλουν ενέργεια, αλλά ποτέ δε θα δεχθούν ισοτιμία και ειλικρινή συνεργασία. Άλλωστε έχουν και εδαφικές βλέψεις προς Βορράν. Ιδιαίτερα αν οι τεχνολογικές εξελίξεις της εξασφαλίσουν πρόσθετα πλεονεκτήματα. Πράγμα που λογικά δε θα αργήσει να γίνει πραγματικότητα.

Το συμφέρον της Ρωσίας και του ρωσικού λαού είναι οι αγαστές σχέσεις με τη δύση και ιδιαίτερα τις ευρωπαϊκές χώρες στη βάση του αμοιβαίου συμφέροντος. Είναι ηλίου φαεινότερο.

Αυτό που κάνει ένα ηγετη μεγάλο είναι και η αναγνώριση των λαθών του και η αλλαγή πλεύσης. Δεν είναι η επιμονή στα λάθη και το «πώς θα σώσει τη μούρη του».

ΥΓ: Σχετικά είναι και τα άρθρα NY TIMES Explainer: Πόσο κοντά έχουν έρθει Πεκίνο και Μόσχα και Το πραγματικό μάθημα από τη συνάντηση Σι – Πούτιν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου