26 Απριλίου 2023

Εντυπώσεις από ένα σύντομο ταξίδι στη Ναύπακτο …

Ημέρες του Πάσχα 2023.
 
Η πόλις διαθέτει μια εξαιρετική παραλία μεγάλου μήκους, ονόματι Ψανή, καλοβαλμένη με μεγάλους πλατάνους και καλά διατηρημένη, για περίπατο και μπάνιο το καλοκαίρι. Τα νερά δεν ήταν δυστυχώς διαφανή. Διαθέτει και μια δεύτερη παραλία, ονόματι Γρίμποβο, όπου νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε ένα είδος Λας Βέγκας. Γίνονται έργα αλλά αποκομίζεις την εντύπωση ότι όλα γίνονται για τον πλουτισμό των εργολάβων και των επιχειρήσεων εστίασης χωρίς λογική, καλές υποδομές και μελετημένες λύσεις. Στη παραλία δεσπόζουν και εκεί μεγάλοι και πολυετείς πλάτανοι. Όποιος δει τα έργα καταλαβαίνει ότι μάλλον επικρατεί η ρεμούλα.
 
Η μεγάλη απορία είναι ποιες είναι οι πλουτοπαραγωγικές δραστηριότητες της πόλεως, εκτός του τουρισμού.
 
Η πόλις έχει οργανώσει και πραγματοποιεί κάθε χρόνο ένα δρώμενο τη Μεγάλη Παρασκευή. Αξιέπαινη προσπάθεια η οποία βρίσκει μεγάλη απήχηση και έχει προφανώς ευεργετικές διαστάσεις για την πόλη. Είδαμε 3 βιβλιοπωλεία στην πόλη. Πολύ καλό σημάδι.
 
Απογοητευτήκαμε από την ποιότητα των εστιατορίων της πόλεως. Μέτρια έως κάτω του μετρίου χωρίς καλές υποδομές, αισθητική, και κυρίως ποιότητα. Επίσης οι δυνατότητες εστίασης των μεγάλου αριθμού επισκεπτών τουλάχιστον για την περίοδο του Πάσχα δεν είναι επαρκείς. Οι καφετερίες κυρίως της παραλίας είναι πολύ καλύτερης ποιότητας. Εντύπωση μας έκανε το γεγονός ότι πολλά εστιατόρια ήταν κλειστά τη Κυριακή του Πάσχα!
 
Η πόλις επεκτείνεται αλόγιστα εκατέρωθεν του παλιού λιμανιού, χωρίς προφανώς σχέδια και λογική. Πολυκατοικίες πολλών ορόφων, με πεζοδρόμια ενός το πολύ μέτρου και ενώ το πρόβλημα της στάθμευσης αυτοκίνητων μάλλον είναι άλυτο πρόβλημα. Προφανώς κανείς δε σχεδιάζει ελεύθερους χώρους για την πόλη και τις λειτουργίες της. Τη Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ τα αυτοκίνητα είχαν καταλάβει όλο σχεδόν το παραλιακό μέτωπο (ασφαλώς παρανόμως), αλλά προφανώς η πόλις δεν ανέχεται τέτοιες ώρες τη νομιμότητα.
 
Στην περιοχή του παλιού λιμανιού υπάρχει καθημερινώς μποτιλιάρισμα, αλλά δε διαφαίνεται να υπάρχουν άλλες λύσεις διοχέτευσης της κυκλοφορίας.
 
Αναζητήσαμε πληροφορίες για τις οικονομικές δραστηριότης στη Ναύπακτο και τα πέριξ αλλά δε βρήκαμε, πλην μιας βιομηχανίας επεξεργασίας βάμβακος και παραγωγής νημάτων. Φαίνεται ότι η πόλις ζει κυρίως από τον τουρισμό. Ενδιαφέρουσες οι μακρινές εικόνες των ανεμογεννητριών στα βουνά πέριξ της πόλεως.
 
Η σήμανση επί του δρόμου για την είσοδο στη Γέφυρα Χαρ. Τρικούπης για τους προερχόμενους από τη Ναύπακτο είναι κακή, Πρέπει να γίνει σήμανσή επί του οδοστρώματος και να τοποθετηθεί στο σήμα της γέφυρας στην Πινακίδα που αναφέρει την Πάτρα (ρε παιδιά δεν πάνε όλοι στην Πάτρα, πάνε και στην Αθήνα!). Εμείς την πρώτη φόρα καταλήξαμε στα χωράφια και κάναμε αρκετά χιλιόμετρα γύρω γύρω πριν εντοπίσουμε την είσοδο.
 
ΥΓ: Με την ευκαιρία επανερχόμαστε στην παλιά πρότασή μας για καθολική εφαρμογή ελεγχόμενης στάθμευσης σε όλη την Ελλάδα – βλέπετε https://simpleandclear.blogspot.com/2016/10/241.html και άλλες νεότερες αναρτήσεις στο Ημερολόγιο Απλά και Κατανοητά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου