19 Μαΐου 2023

Όπως τα προγνωστικά … για τις πρυτανικές εκλογές στο ΕΚΠΑ …

«Σάρωσε» στις πρυτανικές εκλογές του ΕΚΠΑ ο Γεράσιμος Σιάσος


Κυριαρχία του προέδρου της Ιατρικής Σχολής και καθηγητή Καρδιολογίας, Γεράσιμου Σιάσου, στις πρυτανικές εκλογές που έγιναν σήμερα. Συγκεκριμένα, ο κ. Σιάσος εξελέγη πρώτος σε σταυρούς στις εκλογές στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο (ΕΚΠΑ) λαμβάνοντας 600 ψήφους. Ψήφισε το 98% των καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών, περίπου 1.600 άτομα (in.gr, 11 Μαΐου 2023, 19:42).
 

Όταν η Ιατρική Σχολή Αθηνών έχει 600 ίσως και περισσότερα μέλη, τι θα περιμένει κανείς; Βέβαια υπήρχε και η υποψηφιότητα της καθ. κας Θ. Ψαλτοπούλου, συζύγου του νυν πρυτάνεως κ. Α-Μ. Δημόπουλου. Φαίνεται όμως ότι τα μέλη ΔΕΠ της ΙΣΠΑ και μελών του ΕΚΠΑ δεν πήραν στα σοβαρά την υποψηφιότητα της. Ψήφισαν μονοκούκι Σιάσο.

Το ερώτημα είναι αν οι κκ. καθ. μέλη ΔΕΠ του ΕΚΠΑ γνωρίζουν το πρόγραμμα ή/και τις προθέσεις, όπως υποδηλώνουν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας. του νέου ηγέτη (και κάθε νέου ηγέτη). 

Θα μου πείτε. Τι χρειάζονται τα προγράμματα, οι στόχοι, οι προθέσεις, οι στρατηγικές για να κυβερνηθεί ένα πανεπιστήμιο; Προέχουν η καθημερινότητα, τα αιτήματα όλων, οι τακτοποιήσεις, τα ταξίδια, οι δημόσιες σχέσεις, η διαπλοκή με τη κυβέρνηση, η πολιτικοποίηση, οι τελετές και οι πανηγύρεις, τα ανώτερα αξιώματα. 

Να υποθέσουμε ότι ο νέος πρύτανης (οσονούπω) θα ασχοληθεί με νέα προγράμματα σπουδών, την ασφάλεια, την αυστηρή εφαρμογή του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας, θα ζητήσει να σταματήσει η ανάληψη κυβερνητικών καθηκόντων από καθηγητές, ενώ θα τους περιμένει η θέση ακόμα και ύστερα από 20 χρόνια να επανέλθουν τροπαιούχοι και ανεύθυνοι; Θα ασχοληθούν με τη φθορά, τη κακομοιριά, τους βανδαλισμούς των συνήθως απαξιωμένων εγκαταστάσεων; Θα ασχοληθεί σοβαρά με συνεργασίες σε διεθνές επίπεδο και τη δημιουργία εργαστηρίων έρευνας και τεχνολογίας εφάμιλλων των λαμπρών συγκροτημάτων του εξωτερικού, εκεί όπου χάρις στις σύγχρονες εγκαταστάσεις και την αφοσίωση του προσωπικού προάγεται η έρευνα και η καινοτομία; 

Αναφέραμε μερικές από τις παθογένειες του ελληνικών πανεπιστημίων αλλά υπάρχουν και άλλες πολλές οι οποίες πρέπει άμεσα και χωρίς άλλη χρονοτριβή και όχι κάποτε, να αντιμετωπιστούν και να εξαφανιστούν. 

Θα τολμήσει ο νέος διάτων αστήρ του Γαλαξία του περίφημου Αθήνησι; Το ευχόμαστε …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου