Το θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων απασχολεί την ελληνική κοινωνία εδώ και δεκαετίες και έλαβε ακόμη μεγαλύτερη ένταση με τις πρόσφατες εξαγγελίες για αλλαγές στο νομικό πλαίσιο σχετικά με τη λειτουργία τους
Το θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων απασχολεί την ελληνική κοινωνία εδώ και δεκαετίες και έλαβε ακόμη μεγαλύτερη ένταση με τις πρόσφατες εξαγγελίες για αλλαγές στο νομικό πλαίσιο σχετικά με τη λειτουργία τους. Εχοντας υπηρετήσει για πάνω από τρεις δεκαετίες σε ένα από τα πιο γνωστά μη κρατικά πανεπιστήμια της Αμερικής, το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, που αναφέρεται συχνά ως παράδειγμα προς μίμηση, νομίζω ότι αξίζει να διευκρινιστούν μερικά πράγματα για το πώς λειτουργούν τέτοια ακαδημαϊκά ιδρύματα (το Πανεπιστήμιο ανήκει σε ιδιωτική εταιρεία με το ίδιο όνομα και λειτουργεί σύμφωνα με τους νόμους της Πολιτείας της Μασαχουσέτης περί µη κερδοσκοπικών επιχειρήσεων). Παρεμπιπτόντως, τα περισσότερα κορυφαία μη κρατικά πανεπιστήμια στην Αμερική έχουν παρόμοιο τρόπο λειτουργίας, με ελάχιστες διαφορές … (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 26.07.2023 • 06:12).
Το άρθρο του καθηγητή του Χάρβαρντ κ. ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΚΑΞΙΡΑ, στη εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, της 26ης Ιουλίου, 2023, έχει μεγάλη αξία και δίνει αποστομωτικές απαντήσεις σε όλους τους νάνους εντός και εκτός της Βουλής, που κάθε τόσο και επί τόσα χρόνια εμποδίζουν ή αποτρέπουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τη λογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών πραγμάτων εν Ελλάδι.
Όταν ξεκινήσαμε τη διαδρομή μας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ εν έτι 1977, είχα, επιχειρηματολογήσει ότι ο βαθμός προαγωγής σε ένα μάθημα ή απόδειξη κατοχής των γνώσεων των φοιτητών της ιατρικής έπρεπε να είναι το 7 ή το 8 και όχι η «παγκόσμιος σταθερά των φοιτητών, το 5»; Τότε τα κομματόσκυλα έπεσαν να μας φάνε, ενώ οι κκ. καθηγητές δεν έβγαλαν άχνα. Φυσικά και δεν μπορούσαμε παρά να υπακούσουμε στους νόμους και έτσι το θέμα θάφτηκε. Καταλάβατε γιατί το Χάρβαρντ επιμένει οι υποψήφιοι φοιτητές να έχουν επιδόσεις πάνω από 7. Φυσικά και η προσωπική μας μικρή ιστορίας δεν αφορά κανέναν σημερινό πολίτη, αλλά είναι ενδεικτικοί των παθογενειών αυτής της κοινωνίας.
Το Χάρβαρντ είναι ζωντανός και σύγχρονος φορέας επιστημονικών αναζητήσεων, προόδου, αριστείας, και καινοτομίας. Τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν είναι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου