24 Δεκεμβρίου 2023

Η Ελλάδα τροφοδοτεί την ανάπτυξη της Ευρώπης, των ΗΠΑ και σε μικρότερο βαθμό άλλων χωρών …

Από την έναρξη της κρίσης της Ελληνικής κοινωνίας τη δεκαετία του 2010, έφυγαν από την Ελλάδα άγνωστος αριθμός νέων ανθρώπων, στην καλλίτερη ίσως παραγωγική περίοδο της ζωής τους και εγκαταστάθηκαν και βρήκαν απασχόληση σε άλλες χώρες, Η Ελλάδα, ακόμα και σε αυτό το θέμα αποδεικνύεται ανίκανη να διαθέτει έγκυρα στατιστικά στοιχεία για την αριθμό των πολιτών που κυριολεκτικώς αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν, τα προσόντα τους, τις ηλικίες τους και άλλα σχετικά στοιχεία. Στην δραματική αυτή έξοδο, μεγάλο ρόλο έπαιξαν και οι ρυθμίσεις/κανόνες της ΕΕ για την «ελεύθερη διακίνηση» των πολιτών της ΕΕ.

Κανείς λοιπόν δεν είναι σε θέση ακόμα και αν έχει τις γνώσεις και το ενδιαφέρον να αναλύσει τα στοιχεία και να σχεδιάσει προγράμματα αναστροφής τη κατάστασης αυτής, δεν μπορεί να στηρίξει οποιεσδήποτε προτάσεις, σε αδιάσειστα στατιστικά στοιχεία.

Την ιδία περίοδο ελάχιστοι(;) είναι οι πολίτες των άλλων χωρών της ΕΕ που κινούνται προς και εγκαθίστανται στην Ελλάδα (εκτός του τουριστικού ρεύματος βέβαια) και με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην εξέλιξη της Ελληνικής κοινωνίας και των θεσμών της.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο πολύ μικρός αριθμός επιστημόνων ικανοποιητικού επιπέδου, από χώρες της ΕΕ, που υπηρετούν σε ελληνικά ΑΕΙ, για μικρά ή μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Άλλη μια μη παραδεκτή κατάσταση.

Το ξέρουμε πολύ καλά ότι έχουμε χεσμένη τη φωλιά μας.

Ωστόσο αναρτιόμαστε αν τα θέματα αυτά έχουν συνειδητοποιηθεί από τους αρμοδίους και αν αποτελούν θέματα συζητήσεων με ομολόγους των χωρών μελών της ΕΕ υποδοχής Ελλήνων επιστημόνων και ενεργών πολίτων που αναζητούν καλλίτερες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης. Τα ίδια πρέπει να συζητηθούν και με άλλες χώρες υποδοχής, μη μέλη της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου