25 Φεβρουαρίου 2024

Ευρωπαϊκές πόλεις βάζουν δελτίο στο νερό ...

Hot spot η Μεσόγειος, στην «πορτοκαλί ζώνη» το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ξηρασίας. Στη χώρα μας επηρεάστηκε αρνητικά η σπορά ενώ έως τον Απρίλιο θα εξακολουθούν να καταγράφονται «ξηρότερες από το συνηθισμένο συνθήκες»

Τον άμεσο κίνδυνο που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και ειδικά η Μεσόγειος και η χώρα μας από την ξηρασία αναδεικνύει η κατάσταση που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στην Καταλωνία. Επειτα από μήνες προειδοποιήσεων, οι Αρχές της περιοχής της Ιβηρικής Χερσονήσου την κήρυξαν σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, καθώς βιώνει τη χειρότερη περίοδο ξηρασίας από την αρχή των επίσημων καταγραφών έως σήμερα. Δεν πρόκειται όμως για μεμονωμένο ζήτημα, αφού όπως προκύπτει και η Ελλάδα εμφανίζεται στην τρέχουσα συγκυρία στην «πορτοκαλί ζώνη» ξηρασίας … (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 23.02.2024 • 21:40).
 
Θέμα εξαιρετικής σημασίας που απασχολεί την ΕΕ και όλες τις σοβαρές χώρες, ιδίως της Μεσογείου. 
Εκείνοι που αμέριμνοι πίνουν το φραπεδάκι τους στις καφετερίες και δεν ασχολούνται με τέτοια τετριμμένα θέματα είναι η ελληνική δημόσια διοίκηση, τα αρμόδια υπουργεία, η επιτελική κυβέρνηση και φυσικά η ΕΥΔΑΠ (και οι άλλες συναφείς). 
Αδιαφορούν βέβαια και οι καλοί Έλληνες πολίτες. Και αφού δεν μιλά κανείς για αυξήσεις στην τιμή του κυβικού ύδατος, δεν έχουν κανένα λόγο να ασχοληθούν, να περιορίσουν προληπτικώς την κατανάλωση και να πιέσουν του διαχειριστές των υδατικών πόρων να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τη κλιματική αλλαγή/κρίση και τις καιρικές καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε ως χώρα και ως καταναλωτές.
Αλήθεια υπάρχει κανείς εν Ελλάδι με επαρκείς γνώσεις να πληροφορήσει του πολίτες ποιες είναι οι επιπτώσεις (άμεσες και μακροχρόνιες) των καταστροφικών για το χτισμένο/δομημένο περιβάλλον, τις υποδομές και το ζωικό κεφάλαιο των πλημμυρών σε Θεσσαλία και Μαγνήσια το 2023; Τις άμεσες και μακροχρόνιες συνέπειες στο έδαφος, την πλήρωση του υδροφόρου ορίζοντα, τη καλλιεργησιμότητα της γης, τις επιβεβλημένες προσαρμογές των καλλιεργειών, τη διαχείριση των υδατικών πόρων και αποθεμάτων στο εξής, τα προγράμματα αξιοποίησης των σύγχρονων τεχνολογιών; 
Λογικά ερωτούμε που και πότε θα δημοσιευτούν (και θα κατατεθούν σε κάθε αρμόδια υπηρεσία) τεχνικές εκθέσεις φορέων, ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημιακών μονάδων που θα τεκμηριώνουν όλα όσα προαναφέραμε και άλλα όσα σχετικά δεν εντοπίσαμε εμείς; Αλλά και απαραίτητα στοιχεία για τη διαμόρφωση νέων στρατηγικών οργάνωσης και συμβολής σε συνεργασία με τους αγρότες σε νέες μορφές καλλιεργειών και παραγωγής αναγκαίων ποσοτήτων και ποιότητας προϊόντων; 
ΥΓ: Πότε θα εγκατασταθούν ψηφιακοί μετρητές υδροληψίας ώστε να παταχθεί η υδατοκλοπή, θα περιοριστούν οι διαρροές, και θα απαιτούνται συστηματικά και εγκαίρως οι καταβολές των τελών ύδρευσης. Σήμερα γίνεται της μουρλής και οι δήμοι αδιαφορούν, βάζουν εσκεμμένως φέσια για να καλοπιάνουν του ψηφοφόρους τους και συσσωρεύονται τεράστια χρέη που τελικά καλύπτονται από τη κυβέρνηση με χρήματα φορολογουμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου