20 Μαΐου 2024

Εντυπώσεις από ένα σύντομο ταξίδι στο Γύθειο …

Ημέρες Πάσχα και όλη η διαδρομή από την Αθήνα στο Γύθειο καταπράσινη. Χαρακτηριστικές ήταν οι ανθισμένες ακακίες εκατέρωθεν στον αυτοκινητόδρομο στην περιοχή της Τριπόλεως.

Ο επαρχιακός δρόμος μετά τον αυτοκινητόδρομο από τη Σπάρτη στο Γύθειο καλός με διαγραμμίσεις. Όπως πρέπει να είναι οι δρόμοι σε όλη την Ελλάδα.

Η παλιά πόλις γραφική, με πολλά ανακαινισμένα νεοκλασικά κτήρια, αλλά και πολλά εγκαταλελειμμένα. Περιδιαβάζοντας την παλιά πόλη δε μας εντυπωσίασαν η νοικοκυροσύνη των κατοίκων. Μπορούν και πρέπει να κάνουν περισσότερα. Προφανείς οι αρχιτεκτονικές ακροβασίες και ο καθένας να κάνει ότι θέλει. Λείπε ο νους και ο ηγέτης που θα εμπνεύσει και θα κατευθύνει. Σε κάθε εξώπορτα ή σε μεγάλη γλάστρα ή σε μικρή «τρύπα» θα μπορούσαν να φυτεύσουν βουκαμβίλιες και Χιώτικα Γιασεμιά και έτσι να δώσουν άλλη εικόνα στην παλιά πόλη.

Το λιμάνι δίνει ζωή και χαρακτήρα στην πόλη. Ο κεντρικός δρόμος προς το λιμάνι είναι πρόσφατα στρωμένος και σωστά με κυβόλιθους. Ο πεζόδρομος όμως είναι κατειλημμένος από τραπέζια καφετεριών και άλλων καταστημάτων εστίασης. Οι περιπατητές επιδεικνύουν ικανότητες ζογκλέρ. Αρκετοί δρόμοι είναι επίσης επιστρωμένοι με κυβόλιθούς. Πολύ καλή ιδέα και για περιορισμό της ταχύτητας των αυτοκίνητων, αλλά και της θερμοκρασίας.

Το δημαρχείο τοπόσημο, έργο του Τσίλερ, όχι ιδιαίτερης φυσιογνωμίας, αλλά δίπλα στη Θάλασσα. Ενδιαφέρουσα και η ανθοκομική έκθεση στον προαύλιο χώρο του δημαρχείου τις ημέρες του Πάσχα, αλλά οι τιμές μάλλον τσουχτερές.

Η πόλις χρειάζεται περισσότερους χώρους στάθμευσης αυτοκίνητων. Πρέπει επειγόντως να γίνουν διαγραμμίσεις στο χώρο του λιμανιού άλλα και σε όλη την πόλη για να εξασφαλιστούν περισσότερες θέσεις. Μια καλή ιδέα θα ήταν η ελεγχόμενη στάθμευση με 0,30 – 0,50 € ανά ώρα για συγκεκριμένες ώρες και ημέρες της εβδομάδος. Θα απέφερε έσοδα στο δήμο για να βελτιώνει τις υποδομές.

Λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη υπάρχει η πολύ μεγάλη και αξιόλογη παραλία του Μαυροβουνίου.

Μας έκανε εντύπωση ότι ο πάροχος που έσκαψε του δρόμους του Μαυροβουνίου για να περάσει καλώδια για το διαδίκτυο «ξέχασε» να κλείσει τα ορύγματα και έφυγε. Οι αρχές βέβαια και αυτές αδιαφορούν. Ποιος τελικά διοικεί αυτή τη χώρα;

Ο χερσαίος χώρος της παραλίας αφρόντιστος και αρκετά σκουπίδια ως «τοπόσημα». Λογικά τους θερινούς μήνες θα γίνεται της μουρλής. Γιατί τόση αφροντισιά και αδιαφορία για το εξαιρετικό αυτό περιουσιακό στοιχείο του δήμου;

Ο εμβληματικός Φάρος του Γυθείου θα πρέπει να είναι επισκέψιμος στους περιπατητές.

Προφανώς λόγω της ιδιομορφίας της πόλεως θα πάσχει και αυτή από υπερτουρισμό τους θερινούς μήνες. Υπάρχουν σχέδια αντιμετώπισης του φαινομένου;

Δεν είναι εμφανείς οι παραγωγικές διαδικασίες και δραστηριότητες στην περιοχή. Βρίσκει κανείς τοπικά προϊόντα, αλλά αναρωτιέται κανείς αν υπάρχει μηχανισμός ελέγχου ποιότητας και γνησιότητας. Τίποτε το ιδιαιτερο στη τοπική κουζίινα. Τα γνωστα τουριστικά πρότυπα και προδιαγραφές.

Η εκδρομή προς Αερόπολη, σχεδόν κανόνας και λόγω της πρόσφατης προβολής της πόλεως και της μικρής αποστάσεως. Τολμήσαμε να πάμε Μεγάλο Σάββατο. Αδιαχώρητο από αυτοκίνητα. Μας αποθάρρυναν να πάμε στη θάλασσα προς Λιμένι, Οίτυλο. Επιστρέψαμε, μετά από μια σύντομη επίσκεψη στο εσωτερικό της πόλεως, άνευ ετέρου, στο Γύθειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου