Θρήνος για τα όσα συνέβησαν στη Θεσσαλία. Πλημμύρισε ο τόπος, χωρία έγιναν ακατοίκητα, άνθρωποι και ζώα έχασαν τη ζωή τους. Η καταστροφή ήταν τεράστια. Τις ζημίες τις πληρώνουν πρωτίστως τα άμεσα θύματα της θεομηνίας, αλλά και όλοι οι φορολογημένοι απανταχού της Ελλάδος.
Το μόνο που μένει αλώβητο είναι το πολιτικό σύστημα. Αυτό που ξέρει να κάνει άχρηστα έργα, να αφήνει τους πολίτες να κάνουν ότι τους καπνίσει χωρίς σχέδια και προοπτικές, ξέρει να αποζημιώνει και περισσότερο όποιον διαμαρτύρεται επιτυχώς και εις βάρος των υπολοίπων. Και κατά μια άποψη γενναιόδωρα.
Τίποτε δε μπορεί να αλλάξει κανείς από το παρελθόν. Αλλά μπορεί σοβαρά, με τεχνική και επάρκεια να σχεδιάζει το μέλλον.
Στο τομέα όμως αυτό δεν ακούμε τίποτε. Υπολογίζουμε ότι οι εξαιρετικές μηχανές του κράτους δουλεύουν ασταμάτητα και σύντομα - αλλά άγνωστο πότε – θα μας παρουσιάσουν τα επιστημονικά διασταυρωμένα προγράμματα που εκπονούν για τη νέα Θεσσαλική πραγματικότητα.
Για να είναι και απόλυτα σίγουροι φωνάξαν/πλήρωσαν και ειδικούς από την Ολλανδία, προκειμένου να μας δώσουν τα φώτα τους και να συνεργαστούν με τους εξαιρετικούς επιστήμονες που διαθέτει η Ελλάς.
Αυτό που συγκρατήσαμε από τις θαυμάσιες προτάσεις των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων είναι ότι η Θεσσαλία χρειάζεται τα νερά του Αχελώου. Μα πρόκειται για τον από μηχανής Θεό. Εκεί που το προ εικοσαετίας και βάλε όραμα Σουφλιά είχε βαλτώσει και όλα έδειχναν ότι το φαραωνικό έργο για να κάνει πλούσιους τεμπέληδες, διαπλεκόμενους, παραλόγους και πλούσιους ήδη Θεσσαλούς, έχει εγκαταλειφθεί, ήρθε εκ νέου στο προσκήνιο και φαίνεται να γίνεται σοβαρή κυβερνητική επιλογή. Ελπίζουμε να μην δούμε αυτή την απαράδεκτη περιβαλλοντικά, οικολογικά, οικονομικά και επιτελικά καταστροφή της Φύσης και της λογικής.
Στη Θεσσαλία υπάρχουν 3 μεγάλες πόλεις που υπέστησαν και μεγάλές ζημιές. Παράγουν πολύ μεγάλες ποσότητες λυμάτων. Κανένας δε μίλησε για την αξιοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων για άρδευση μη βρωσίμων καλλιεργειών. Γιατί;
Η κραταιά ΕΥΔΑΠ «πουλά» στους κατοίκους του Μαρκοπούλου Μεσογαίας τα επεξεργασμένα λύματα του δήμου Σαρωνικού για να ποτίζεται ο κάμπος του Μαρκοπούλου. Ακλόνητο επιχείρημα που δεν ντρέπονται να προβάλλουν τα ηγετικά της στελέχη της από το 2017 (έγινε γνωστό στους πολίτες το 2019) και είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις του δήμου Μαρκοπούλου. Έκτοτε τα δήμος σίγησε, όπως και η ΕΥΔΑΠ και άρχισαν και πάλι τα όργανα στις αρχές του 2024. Γιατί η τεχνογνωσία που ισχυρίζεται ότι κατέχει η ΕΥΔΑΠ δεν αξιοποιείται στη Θεσσαλία;
Υπάρχει κανένας αρμόδιος να απαντήσει. Γατί δε βγάζει λέξη το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το υπουργείο Περιβάλλοντος, το υπουργείο Υποδομών και τα άλλα κατ΄ όνομα σοβαρά, αλλά από ότι φαίνεται ανεύθυνα υπουργεία και άλλες αρμόδιες δομές;
Αν υπάρχει κάποια σοβαρή εξέλιξη στο θέμα και δε τη γνωρίζουμε, παρακαλούμε τα στελέχη της επιτελικής κυβέρνησης να μας πληροφορήσουν σχετικώς …
ΥΓ: Αυτά που λέμε για τη Θεσσαλία μπορούν και πρέπει να γίνουν και για όλα τα Ελληνικά νησιά, Γιατί κανένας δεν ασχολείται με το ζέον αυτό θέμα; Γιατί η πονηρή ΕΥΔΑΠ στοχεύει να κάνει πειραματόζωο το δήμο και την πόλη του Μαρκοπούλου; Επειδή είναι κοντά, δίπλα. Επειδή είναι κοντά η κυβέρνηση και τα πολιτικά στελέχη που θέλουν να γίνουν μόνιμοι βουλευτές, υπουργοί ή απλά και κατανοητά πλούσιοι. Διαλέγετε και παίρνετε. Πάντως αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα δεν είναι λογικά. Είναι της αρπαχτής και της διαπλοκής και όποιος προλάβει.
Το πολιτικό σύστημα έχει ευνουχίσει τους Έλληνες, με το να αποτρέπει και να καταδικάζει εκ προοιμίου τη συμμετοχή των πολιτών σε θέματα καλής διακυβέρνησης. Μια και μοναδική καταφυγή είναι το ΣτΕ, αλλά και αυτό μετά τις αποφάσεις του είτε αδιαφορεί για την εφαρμογή των, είτε περιορίζεται σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου. Κατά την άποψή μας το ΣτΕ θα πρέπει να προτείνει ,ακόμα και να απαιτήσει από τη Βουλή και το πολιτικό σύστημα να το εφοδιάσει ή διασυνδέσει με αποτρεπτικούς μηχανισμούς κατά παραβιάσεων και παραβατών. Έχει δυστυχώς εξελιχθεί σε τυπολατρικό φορέα και όχι ουσιαστικό προστάτη της νομιμότητας και των δικαιωμάτων των πολιτών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου