3 Ιουνίου 2024

Άρθρο του Κέβιν Φέδερστοουν στην «Κ»: Συστημική αστοχία και απογοήτευση …

Η «αστοχία» αποτελεί αναπόφευκτο ενδεχόμενο για κάθε σύστημα, σε κάποια δεδομένη στιγμή. Στην πολιτική έχει σημασία πώς αντιμετωπίζονται τέτοιες «αστοχίες»

Φωτ. Shutterstock

Η μη αντιμετώπισή τους γεννάει ένα αίσθημα γενικότερης αποτυχίας, έναν κυνισμό και, για κάποιους, την αναζήτηση πιο ριζοσπαστικών εναλλακτικών λύσεων. Τέτοιες αντιδράσεις μπορεί να κοστίσουν ακριβά στη δημοκρατία. Μετά από μια κρίση, οι πολιτικοί ηγέτες λένε συχνά ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να μην ξανασυμβεί μια συγκεκριμένη αστοχία. Ωστόσο, αύριο θα προκύψουν νέες, διαφορετικές αστοχίες. Αυτό γεννάει ένα συνεχές αίτημα αξιολόγησης των συστημάτων μας … (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 28.05.2024 • 16:55).


Αγαπητέ Κέβιν, δε γνωρίζω πόσο ευχαριστημένος είσαι εσύ με τα δημόσια πράγματα στη χώρα σου, το εμβληματικό Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει πολλά καλά αλλά και εκεί υπάρχουν πράγματα που πολλοί θα ήθελαν να αλλάξουν.

Αν μου έλεγες να χαρακτηρίσω με μεγάλη συντομία πολλά από αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας, θα έλεγα επιγραμματικά η «Δικτατορία της Δημοκρατίας©». Ο πολίτης είναι εντελώς απροστάτευτος και κανείς δε μπορεί να βρει το δίκιο του, ακόμα και για προφανή και πλήρως κατανοητά θέματα, για τα οποία δεν υπάρχει νομοταγής άνθρωπος να αμφισβητήσει τη νομιμότητα και τα δικαιώματα των πολιτών.

Το πολιτικό σύστημα έχει εγκαθιδρύσει τέτοια συστήματα επιρροής, διαπλοκής και ανευθυνότητας (κυριολεκτικώς) υποστηριζόμενα από περίπλοκα νομικά κείμενα (νόμους) και ρυθμίσεις, σε συνδυασμό με την ισχύ συντεχνιών, ομάδων πίεσης, οικονομικών συμφερόντων και συστημάτων επιρροής που κανένας πολίτης δε μπορεί να βρει δικαίωση ακόμα και σε απλά πράγματα και σε εύλογο και καθοριστικό για την ουσία της δικαιοσύνης χρόνο.

Περιμένω να απευθύνεις το ερώτημα: Και τι θα κάνουμε; Θα καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια; Μπορούμε να βελτιώσουμε τα πράγματα και να κάνουμε το κόσμο μας καλλίτερο;

Πράγματι καίριο ερώτημα και αξίζει κανείς να βάλει το μυαλό του να δουλέψει και να σκεφτεί λύσεις σε αυτή τη κατεύθυνση και να αρχίσει ή να συνεχίσει τον «πόλεμο» που ίσως ήδη κάνουν σοβαροί και πολιτισμένοι πολίτες αυτού του κόσμου.

Πιστεύω ότι οι σύγχρονες τεχνολογίες προσφέρουν σήμερα «νέα όπλα» για να πολεμήσει κανείς τις συντεχνίες και τα συστήματα που λειτουργούν εις βάρος της λογικής, των εχεφρόνων πολιτών και των ηθικών στοιχείων. Αυτών που είναι νομοταγείς, ειλικρινώς φορολογούμενοι και πιστεύουν σε ένα κόσμο καλλίτερο για τα παιδιά τους, τους δυστυχισμένους, τους ασθενείς, τους αδυνάμους και όλους εκείνους που βαδίζουν με μεγάλη δυσκολία στα τελευταία χρόνια της ζωής τους.

ίμαι όμως σίγουρος ότι ούτε και εσύ Κέβιν θα απαντήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου