8 Αυγούστου 2024

Η αξιοποίηση επεξεργασμένων λυμάτων μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη …

Πρόσφατα τέθηκε μετ΄ επιτάσεως στο δημόσιο διάλογο το θέμα της λειψυδρίας και της ποσότητας των διαθέσιμων υδατικών πόρων. Ίσως τα προβλήματα να οφείλονται στη κλιματική αλλαγή, θα χρειαστούν όμως χρόνια για να επιβεβαιωθεί.

Φυσικά εκτός του προβλήματος των διαθέσιμων ποσοτήτων υπάρχει και το πρόβλημα της υπερκατανάλωσης των «πολιτισμένων», αλλά και των ασυνήθιστων συγκεντρώσεων μεγάλου αριθμού ανθρώπων σε περιοχές με μικρές δυνατότητες παροχής των αναγκαίων ποσοτήτων, εξ αιτίας του ελεύθερου και μη ελεγχόμενου ακόμα τουρισμού.

Εδώ και πολλά χρόνια ακόμα και στην εντελώς οπισθοδρομική Ελλάδα σε σχέση με το πρόβλημα της επεξεργασίας των λυμάτων σε αστικές, βιομηχανικές και αγροτικές περιοχές, συζητείται κατά καιρούς από κάποιους ειδικούς ή αρμοδίους το θέμα της επαναχρησιμοποίησης των επεξεργασμένων λυμάτων. Προς το παρόν πρόκειται για φωνές βοώντων εν τη ερήμω, κυρίως εξαιτίας θλιβερών κυβερνήσεων και κυβερνητικών παραγόντων της κεντρικής διοικήσεως και της τοπικής αυτοδιοίκησης που αποβλέπουν μόνον σε εκλογικά οφέλη και ενθαρρύνουν κάθε λογική ή παράλογη αντίδραση πολιτών.

Δεν υπάρχει πλέον περισσότερος χρόνος για χάσιμο. Το θέμα πρέπει να αναδειχθεί σε μείζον και να αποφασιστεί να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα και να δρομολογηθούν λύσεις και αποτελεσματικά έργα.

Ζητήσαμε από τη ΤΝ να συνοψίσει τα οφέλη και να μας πληροφορήσει για τις εφαρμογές που έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία στον πλανήτη. Μπορείτε να διαβάσετε την προσπάθεια κάνοντας κλικ εδώ … Ιδιαίτερο ενδιαφερον έχει η περίπτωση της Ισπανίας 

Περιμένουμε τις δικές σας απόψεις, σχόλια, υποδείξεις, περισσότερη πληροφόρηση και περισσότερες αναφορές από τις εφαρμογές και τις καλές πρακτικές …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου