15 Σεπτεμβρίου 2024

Η κατάρα της πρώτης τετραετίας …

Με αυτό τον τίτλο γράφει στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ο αρθρογράφος κ. Πάσχος Μανδραβέλης:

Το βασικό πρόβλημα και αυτής της κυβέρνησης (μεγεθυμένο τώρα) φαίνεται στον κατάλογο των 45 μέτρων που ως non paper μοίρασε στους δημοσιογράφους η κυβέρνηση. Ξεκινούν από επιδόματα σε 670.000 συνταξιούχους, πάνε σε μέτρα για το Airbnb της Αθήνας, περνούν από Κυκλάδες για την κρουαζιέρα, πάνε στον Θεσσαλικό Κάμπο για το αγροτικό πετρέλαιο, ασχολούνται με τους «σοβάδες που πέφτουν στα σχολεία», τη θερμοκηπιακή καλλιέργεια, τα απογευματινά ιατρεία, τα νυχτερινά των ενστόλων κ.λπ.

Ολα αυτά δεν αποτελούν «ένα συνεκτικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο», όπως γράφει το non paper. Δεν φιλοτεχνούν την εικόνα ενός επιτελικού κράτους, αλλά ενός κράτους πολυτεχνίτη με όλα τα παρεπόμενα (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 10.09.2024 • 20:11).


Πολιτικές μπαλωμάτων. Επιτελική κυβέρνηση χωρίς συνεργασίες και αναθέσεις σε σοβαρές ομάδες εργασίας και στιβαρούς μηχανισμούς και φορείς μελετών και σχεδιασμού. Επιλέγει να βασίζεται στις εμπνεύσεις μικρού αριθμού φίλων και προσώπων που επιλέγονται να πλαισιώσουν τον μονάρχη (μοναδικός άρχων). Ότι πει εκείνος. Και εμείς απλά και κατανοητά πρέπει να χειροκροτούμε, αλλιώς θα περιπέσουμε σε δυσμένεια και αλλοίμονό μας.

Έχουμε αρκετές φορές απαριθμήσει τις «μεταρρυθμίσεις» που είναι αναγκαίες για να εκσυγχρονιστεί η χώρα και τις έχουμε προωθήσει στα επιτελικά στελέχη της κυβερνήσεως. Αυτοί ποτέ δεν απαντούν και έτσι δείχνουν την περιφρόνησή τους προς τους «άθλιους υπηκόους» που δεν εκστασιάζονται με τα επιτεύγματα που περιγράφει κάθε τόσο η κυβέρνηση και τις επόμενες εμβληματικές επιλογές που θα κάνει και θα γίνουν.

Εν τω μεταξύ η καθημερινότητα γίνεται διαρκώς δυσκολότερη, η εμπιστοσύνη μειώνεται, η αγανάκτηση μεγαλώνει και οι σοβαροί πολίτες βλέπουν τα επιτεύγματα των άλλων χωρών και οικτίρουν τη τύχη τους να βρίσκονται σε χώρα με ηγεσίες εκτός τόπου και χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου