11 Οκτωβρίου 2024

Υγεία: Έντονες αντιδράσεις στο σχέδιο για τον προσωπικό γιατρό …

Στο επίκεντρο η μετατροπή των θέσεων υπηρεσίας υπαίθρου, η δυνα- τότητα επιλογής των αμιγώς ιδιωτών γιατρών ως προσωπικών και το εφάπαξ οικονομικό κίνητρο στους νέους γιατρούς

 Φωτ. Shutterstock.

Toν κίνδυνο της δημιουργίας δύο κατηγοριών ασθενών, αυτών που θα έχουν προσωπικό γιατρό έναν ειδικευμένο παθολόγο ή γενικό γιατρό και αυτών που θα έχουν είτε αγροτικό γιατρό είτε ειδικευόμενο, επισημαίνουν φορείς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και πολίτες που σχολίασαν, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για τον προσωπικό γιατρό. Τα σχόλια εστιάζουν επίσης στο εφάπαξ οικονομικό κίνητρο των 40.000 ευρώ μεικτά σε νέους γιατρούς που θα επιλέξουν το 2025 την ειδικότητα της παθολογίας ή της γενικής – οικογενειακής ιατρικής, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για υποχρεωτική θητεία στο ΕΣΥ στους γιατρούς που θα το λάβουν. Προβληματισμός εκφράζεται και για τη συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών χωρίς σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ στο δίκτυο των προσωπικών, το πλαίσιο λειτουργίας αυτών και το ενδεχόμενο δημιουργίας συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) που θα ενισχύει την ανισότητα στην πρόσβαση αναλόγως εισοδήματος … (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 09.10.2024 • 07:17).
 

Γενικώς μπαλώματα και οι μεταρρυθμίσεις σπρώχνονται με περισσή αλαζονεία στο μέλλον και στις επόμενες κυβερνήσεις. 

Ίσως το μόνο θετικό είναι ότι μάθαμε από τα ΜΜΕ ότι υπάρχουν και οι φορείς
  • ·       Ελληνική Ακαδημία Γενικής – Οικογενειακής Ιατρικής και ΠΦΥ,
  • ·       Εταιρεία Γενικής – Οικογενειακής Ιατρικής Ελλάδος «Ιπποκράτης»,
  • ·       Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας
  • ·       Ελληνικό Κολέγιο Γενικής Ιατρικής
Αν και η ελπίδα ότι και αυτοί οι φορείς θα συνδράμουν αποφασιστικά στη δημιουργία μιας σοβαρής και υπεύθυνης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι μάλλον περιορισμένες.
 
Ενδιαφέρουσες προτάσεις για την αναδιάρθρωση του ΕΣΥ και τη δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος προσφοράς υπηρεσιών Υγείας και όχι μόνον ασθένειας, έχουμε κατά καιρούς παρουσιάσει στο Ημερολόγιο Απλά και Κατανοητά. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα τις έχει πετάξει στον κάλαθο αχρήστων των γραφείων τους και της γραφειοκρατίας τους.
 
Φαίνεται ότι οι κυβερνώντες να κάνουν λανθασμένη διάγνωση και να χορηγούν ακατάλληλη θεραπεία, για να μιλήσουμε με ιατρικούς όρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου