22 Οκτωβρίου 2024

«Κεραυνοί» του Μιχ. Σάλλα: «Παραμένουμε ουραγοί στην Ευρώπη – Χρειαζόμαστε σοβαρό κράτος» …

«Η Ελλάδα σήμερα, υστερεί ακόμα και από χώρες που μέχρι το 1989 ανήκαν στο Ανατολικό μπλοκ» σημείωσε ο Μιχάλης Σάλλας (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

«Χωρίς να παραβλέπουμε τα όποια θετικά γίνονται, παραμένουμε ουραγοί στην Ευρώπη, με ανεπάρκειες τόσο στην αντιμετώπιση απλών καθημερινών θεμάτων αλλά και σε καθοριστικά για την πορεία του τόπου ζητήματα», τόνισε ο πρόεδρος του Ομίλου Lyktos, Μιχάλης Σάλλας, σε παρέμβασή του κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Ρουμελιώτη «Ενας Κατακερματισμένος κόσμος».

Δυστυχώς, πρόσθεσε ο κ. Σάλλας, «είμαστε ουραγοί από πλευράς οικονομικών δεικτών και αισιοδοξίας των πολιτών μας ακόμα και σε αυτή την Ευρώπη. Νομίζω ότι πολύ δύσκολα θα μπορέσουμε να βρούμε το δικό μας δρόμο, τον δρόμο που θα κάνει την Ελλάδα μια σοβαρή, ισχυρή χώρα. Η σημερινή Κυβέρνηση έχει αποκαταστήσει σε σημαντικό βαθμό το διεθνές κύρος της χώρας και τη διακρίνει, σε σχέση με το παρελθόν, μια συνεπής δημοσιονομική πολιτική στηριγμένη κυρίως στην υπερφορολόγηση αγαθών και υπηρεσιών. Χρειάζεται όμως μεγαλύτερη προσπάθεια για να προσεγγίσουμε τις ανάγκες της Χώρας και να σχεδιάσουμε την κατεύθυνση που πρέπει ανταγωνιστικά να πάρει» … (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 18 Οκτωβρίου 2024 11:03). 

Πρόκειται πράγματι περί κεραυνών. Τα λέμε και εμείς, όχι τόσο παραστατικά, αλλά κανένας δε μας ακούει χρόνια τώρα. 

Ευτυχώς που με αφορμή ένα βιβλίο, ενός πολιτικού που έγινε και πανεπιστημιακός (προσφιλής διαδικασία του πάλε ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ) και κατείχε τη θέση του υπουργού Οικονομίας, ανέβηκε στο βήμα και δημοσιοποίησε τις απόψεις του ένας μεγάλος νομίζουμε οικονομικός εγκέφαλος και παράγοντας της «σύγχρονης» Ελλάδας. Δε διαβάσαμε το βιβλίο, αλλά παρά τα όσα προείπαμε, ο συγγραφέας φαίνεται να κατανόησε και αυτός επί τέλους τη ζοφερή πραγματικότητα, αυτή που έβλεπε ρόδινη όσο ήταν στα πράγματα. 

Τα πράγματα είναι ζόρικα και απαιτούνται μεγάλες τομές, μεταρρυθμίσεις, αυστηρότης στην εφαρμογή των νόμων, αναδιάρθρωση τους άχρηστης δημόσιας διοίκησης και ανάδειξη νέων ηγετικών φυσιογνωμιών σε όλους τους τομείς και σε όλες τις περιοχές της χώρας. Το κρατίδιο των Αθηνών (κατά τους Θεσσαλονικείς) πρέπει να εγκαταλείψει τις παλαιοκομματικές τακτικές και συνταγές και να «εφεύρει» τις ευρωπαϊκές καλές πρακτικές και να αφήσει τις δημιουργικές δυνάμεις της Ελλάδος να πάρουν τα ηνία και να οδηγήσουν την Ελλάδα μακριά από το φαύλο κύκλο που διαρκεί πολλά χρόνια (ασφαλώς μετά τη μεταπολίτευση, αν όχι ανέκαθεν) και να την οδηγήσουν σε ενάρετο κύκλο. 

Ελπίζουμε να λάβουν γνώση των απόψεων του κ. Σάλλα οι τεχνοκράτες και οι πολιτικοί της επιτελικής κυβέρνησης Μητσοτάκη και να θελήσουν να προσπαθήσουν να αλλάξουν ρότα ή να προσπαθήσουν να ευθυγραμμιστούν με τις απόψεις και αποφάσεις των συγχρόνων δυτικών κοινωνιών μελών της ΕΕ (τουλάχιστον), μέλη της οποίας είμαστε και εμείς, αλλά της τελευταίας σειράς και επιδόσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου