14 Νοεμβρίου 2024

Εκθεση Ντράγκι: Η ΕΕ χρειάζεται επιπλέον επενδύσεις ύψους εώς και 800 δις ευρώ ετησίως … [Δημοσιεύθηκε 09/09/2024 - 12:30 CEST]

Αντιμέτωπη με «υπαρξιακή πρόκληση» η Ευρώπη σημειώνει ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και επαναφέρει την ιδέα για «έκδοση εργαλείων κοινού χρέους»
 
Πνευματικά Δικαιώματα Geert Vanden Wijngaert/ AP
Από euronews with ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται σε οικονομική υστέρηση σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα πρέπει να συνεχίσει την κοινή έκδοση χρέους για την βελτίωση της παραγωγικότητας και την ενίσχυση της ασφάλειάς της, προειδοποιεί στην πολυαναμενόμενη έκθεσή του ο Μάριο Ντράγκι κάνοντας λόγο για «υπαρξιακό πρόβλημα».

Η Ενωση χρειάζεται πολύ περισσότερο συντονισμό στην βιομηχανική πολιτική, ταχύτερες αποφάσεις και μαζικές επενδύσεις, αν θέλει να συμβαδίσει στον οικονομικό τομέα με ανταγωνιστές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα … (gr.euronews.com, 09/09/2024 - 12:30 CEST
).

Λίγο καθυστερημένα ασχολούμαστε με το θέμα είναι αλήθεια. Όμως η επικαιρότητα του θέματος είναι προφανής και παραμένει, ενώ αναμένονται εξελίξεις, ελπίζουμε προς τη θετική κατεύθυνση.
 
Αναρωτιόμαστε αν η επιτελική κυβέρνηση έχει λάβει τα σχετικά μηνύματα και έχει ήδη οργανώσει επιτελεία προς μελέτη της εκθέσεως Ντράγκι, διαμόρφωσης στρατηγικών και επεξεργασίας προγραμμάτων προς αξιολόγηση των συμπερασμάτων της προς όφελος της χώρας και των πολιτών της.
 
Απογοητευόμαστε βλέποντας τη κυβέρνηση να «κάνει κοιλιά» κατά το κοινώς λεγόμενο, να μην τολμά τίποτε σχεδόν και να αναβάλει σοβαρές αποφάσεις, ρυθμίσεις και νομοθετικό έργο για το άγνωστο μέλλον. Δεν είναι κατανοητό σε τι αποβλέπει και ποιες είναι οι στρατηγικές της.
 
Δείχνει ελάχιστο ενδιαφέρον για την καθημερινότητα των πολιτών, τα προβλήματα σε κρίσιμους τομείς, έχει αφήσει τους υπουργούς να συμπεριφέρονται ως σε ιδιωτικές οικογενειακές επιχειρήσεις και τα προβλήματα και οι καταστροφικές καταστάσεις διαδέχονται η μια την άλλη χωρίς ποτέ να μελετώνται σοβαρά και να επιλέγονται ικανοποιητικές λύσεις.

Όμως μακροπρόθεσμες και διαμόρφωσης κλίματος αισιοδοξίας και ενθουσιασμού για νέες επιτυχίες και κατακτήσεις. Η εμπιστοσύνη των πολιτών στο πολιτικό σύστημα είναι στο ναδίρ. Βυθιζόμαστε συνεχώς σε πρωτόγνωρη για την εποχή που ζούμε σούπα αιωνίων προβλημάτων, χωρίς να διαπιστώνουν οι πολίτες σοβαρές πολιτικές και πιθανότητες εξόδου από την παρατεταμένη κρίση θεσμών και οργάνωσης του κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου