17 Αυγούστου 2017

Κυβερνοχώρος, το 5ο πεδίο σύγχρονου πολέμου …

Ο κ. Κάστας Καλλίτσης στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 13ης Αυγούστου αναδεικνύει ένα θέμα που απασχολεί πολύ σοβαρά ήδη τις σύγχρονες κοινωνίες. Και εργάζονται συστηματικά, αθόρυβα και με πολυπρόσωπα επιτελεία ειδικών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αναφύονται και τις κακόβουλες επιθέσεις.

…. Εκστασιαζόμαστε με την ψηφιακή τεχνολογία, τα ρομπότ, τους 3D εκτυπωτές, το Internet of things, την τεχνητή νοημοσύνη. Σωστά! Ζούμε, όπως έχει ειπωθεί, στα πρώτα λεπτά της πρώτης ώρας μιας μεγάλης επανάστασης, που μετασχηματίζει οικονομίες, επαναπροσδιορίζει διεθνείς συσχετισμούς, ανατρέπει κατευθύνσεις του μεταπολεμικού υποδείγματος ανάπτυξης που εξάντλησε τα όριά του (όπως δείχνει η κλιματική αλλαγή), ωθεί στην ανάδυση νέων επιχειρηματικών μοντέλων, στην ωρίμανση κοινωνικών αλλαγών για μια νέου τύπου πράσινη ανάπτυξη. Ομως, τις νέες δυνατότητες συνοδεύουν και νέοι κίνδυνοι: τα ρίσκα του κυβερνοχώρου … (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, 13.08.2017 : 20:56) .


Το ερώτημα που αναδεικνύεται είναι ποια είναι η στρατηγική της ΅Ελλάδος ως χώρας, προκειμένου να θωρακίσει όλους τους ευαίσθητους τομείς όπως η άμυνα, το τραπεζικό σύστημα, η υγεία, η εκπαίδευση, οι πάσης φύσεως μεταφορές και άλλες σημαντικές και απαραίτητες υποδομές και λειτουργίες.

Η εικόνα που έχουμε ως πολίτες είναι ότι δε γίνεται τίποτε, δεν ασχολείται κανείς και δεν υπάρχουν οργανωμένα συστήματα προστασίας. Ίσως να κάνουν λάθος οι πολίτες, αλλά καμιά αρμόδια υπηρεσία στην Ελλάδα δεν θεωρεί υποχρέωσή της να πληροφορεί επίσημα και έγκυρα τους πολίτες.

Ελπίζουμε η Παναγία – που χθες τιμήσαμε την εορτή της – να μας έχει πάντοτε υπό τη σκέπη της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου