15 Αυγούστου 2019

Τι θα πρέπει να κάνει μια σοβαρή και εκσυγχρονιστική κυβέρνηση. Θέμα 4ο: Αποκέντρωση και χωροταξικός σχεδιασμός

Τα διαπλεκόμενα συμφέροντα δημιούργησαν ένα απολύτως συγκεντρωτικό κράτος πατερούλη, που όλα τα αιτήματα τα έλυναn καλοί υπουργοί, με το αζημίωτο βέβαια. Αλλά αυτό δε μετρούσε. Ηγέτες, με τη κυριολεξία των λέξεων, δεν υπήρχαν, ούτε και προσπάθησαν να εμφανιστούν και να επιβιώσουν.

Η δραματικότερη ρύθμιση που κατέστρεψε σχεδόν τη χώρα (σε συνδυασμό με τις δυνατότητες που παρέχουν τα σχετικά προσιτά αυτοκίνητα, αλλά   επέβαλλε δυσανάλογα μεγάλες δαπάνες λειτουργίας) είναι η περίφημη εκτός σχεδίου δόμηση. Αυτή διευκόλυνε σε μεγάλο βαθμό τη κατασκευή αυθαίρετων σε συνδυασμό βέβαια με το συγκεντρωτικό κράτος και τη μονίμως ζαλισμένη και μη ανταποκρινόμενη στο δημόσιο αίσθημα Δικαιοσύνη, όπως την αντιλαμβάνονται οι νομοταγείς πολίτες.

Οι πόλεις έγιναν «ντου ιτ γιορσέλφ» (do it yourseff) κατέστρεψαν τους πυρήνες των ιστορικών πόλεων και έφτιαξαν έναν αχταρμά νέων κατοικιών με μεγάλο ύψος, ελάχιστους ελευθέρους ΄χώρους, τεράστια οφέλη για τους κατόχους γης και βόθρους, ως σήμα κατατεθέν της σύγχρονης αντίληψης περί υγιεινής και προστασίας του περιβάλλοντος.

Πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η ενδυνάμωση των Περιφερειών και μέσω αυτής της εμπλοκής μεγάλου αριθμού πολιτών στο γίγνεσθαι οικονομικό, επιστημονικό, κοινωνικό, πολιτισμικό.

Πρέπει να  επιβληθούν χρήσεις γης, χωροταξικός σχεδιασμός, κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, υποχρεωτικές υποδομές πριν επιτραπεί οποιαδήποτε ανοικοδόμηση, μεγάλοι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι και λειτουργικά κέντρα πόλεων. Πρέπει να τεθούν και εισοδηματικά κριτήρια στους δήμους, σχετικά με τους κανόνες χρηματοδότησης δημοσίων/δημοτικών έργων τοπικής εμβέλειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου