2 Απριλίου 2021

Τα 170 έργα του Ταμείου Ανάκαμψης …

H ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας, κυρίως μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ», ο εκσυγχρονισμός της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους και οι ιδιωτικές επενδύσεις θα απορροφήσουν τη μερίδα του λέοντος από τον προϋπολογισμό του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, που παρουσίασε σήμερα η κυβέρνηση και θα υποβάλει προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15 Απριλίου.

REUTERS/Dylan Martinez

Το σχέδιο, όμως, που θα χρηματοδοτηθεί με τα 18,2 δισ. ευρώ των επιδοτήσεων και τα 12,7 δισ. των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και θα συμπληρωθεί από ιδιωτικά κεφάλαια για να κινητοποιήσει συνολικά 57,4 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει μία λίστα 170 έργων και μεταρρυθμίσεων που απαντούν σε πλήθος αναγκών της ελληνικής οικονομίας, φιλοδοξώντας να συμβάλουν στην αλλαγή του παραγωγικού της προτύπου. Μεταξύ άλλων, έργα που περνούν την Ελλάδα στην ψηφιακή εποχή, όπως τα δίκτυα 5G σε αυτοκινητοδρόμους και η ψηφιακή διασύνδεση των νησιών, αλλά και αστικές αναπλάσεις, όπως στον Ελαιώνα και στο Τατόι, ή έργα που χρονίζουν, όπως η ψηφιοποίηση των αρχείων του κράτους, εξασφάλισαν την πολύτιμη χρηματοδότηση. Οι οδικοί άξονες έμειναν εκτός, με εξαίρεση τον Βόρειο Οδικό Αξονα Κρήτης και τον Ε65 … (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, 31.03.2021 • 11:12).
 

Ακούσαμε τον κ πρωθυπουργό και διαβάσαμε τα σχετικά κείμενα που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

 

Για να είμαστε ειλικρινείς δεν μάθαμε κάτι καινούργιο. Δεν είδαμε κάτι καινοτόμο ή κάτι που θα μας κάνει ως πολίτες να αναθαρρήσουμε και να αρχίσουμε να βλέπουμε πραγματική ανάπτυξη, νέους τομείς επιχειρηματικός, καλές θέσεις εργασίας, αυστηρή εφαρμογή των Νόμων και ικανοποίηση των νομιμοφρόνων πολιτών και των ειλικρινώς φορολογουμένων ότι θα δούμε ένα νέο Ελληνικό κόσμο να γεννάται και θα ζούμε όλοι σε μια καλή και αξιοπρεπή, ευρωπαϊκών πρωτόγραφών καθημερινότητα και θα αρχίσουμε να κάνουμε όνειρα για το μέλλον μας, τα παιδιά μας και τη χώρα μας.

 

Διαβάζουμε πολλές υποσχέσεις, αλλά όλα είναι στο επίπεδο των διακηρύξεων και των ευχολογίων. Ποιος θα κάνει τι, με ποια εργαλεία, σε ποιο χρονικό ορίζοντα, πως θα παρακολουθείται η εξέλιξη των προγραμμάτων, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις μη συμμόρφωσης και μη ανταπόκρισης στις ευθύνες και στις υποχρεώσεις;

 

Θα αναφέρουμε δυο τρανταχτά για εμάς παραδείγματα που μας κάνουν απαισιόδοξους, καχύποπτους και εν τέλει να είμαστε πάλι και πάλι, στα ίδια και τα ίδια.

 

Θέμα πρώτο • Ψηφιοποίηση των αρχείων του κράτους (565 εκατ.).: Γιατί το κράτος πεισματικά, χωρίς επιχειρήματα και με "εντολή μεγαλογιατρών" κυρίως, δεν προωθεί τη γενικευμένη χρήση Ηλεκτρονικών Φακέλων Υγείας στο ΕΣΥ και στον ιδιωτικό τομέα; Γιατί είμαστε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που αρνούμαστε να προσαρμοστούμε στις επιταγές της σύγχρονης παροχής υπηρεσιών υγείας, εις βάρος των πολιτών και του κοινωνικού συνόλου; Ποιος κακό δαίμονας επικρατεί και αφαιρεί από τους πολίτες τη δυνατότητα να απολαμβάνουν καλύπτρες και περισσότερο ποιοτικές υπηρεσίας Υγείας; Γιατί το ιατρικό κατεστημένο επιμένει να εξασφαλίζει πρόσθετες απολαβές καταχρώμενο την έλλειψη ηλεκτρονικών αρχείων στο τομέα της Υγείας; Έχουμε αναφερθεί στο θέμα των ΗΦΥ πολλές φορές και για χρόνια στο Ημερολόγιο Απλά και Κατανοητά, αλλά το σύστημα κωφεύει και δεν θα επιτρέψει αυτή την εξέλιξη να λάβει χώρα παρά μόνον όταν θα φθάσουμε στο σημείο που οι παράγοντες το συστήματος θα διακινδυνεύσουν άμεσα να πάνε φυλακή. 

 

Θέμα δεύτερο • Στρατηγικές αστικές αναπλάσεις, π.χ. Ελαιώνας, νότιο παραλιακό μέτωπο Αττικής, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και αλλού (475 εκατ.):

Δε ξέρουμε τι σκέφτονται στο υπουργικό συμβούλιο για τις αστικές αναπλάσεις σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη, αλλά η κυβέρνηση και προφανώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός προκειμένου να ικανοποιήσει τις επιδιώξεις του συγγενούς του, δημάρχου Αθηναίων κ, Κώστα Μπακογιάννη θα διατεθούν περί τα 100 € για εξασφαλίσουν σύγχρονο γήπεδο ποδοσφαίρου στο επιχειρηματία και μάλλον δικό τους άνθρωπο (Σκάι τιβί, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, …) χωρίς να βάλει δραχμή. Και πάλι στο Ημερολόγιο Απλά και Κατανοητά (βλέπετε https://simpleandclear.blogspot.com/2020/11/21.html  ) έχουμε επιχειρηματολογήσει γιατί δεν πρέπει να αναλάβει τέτοιες υποχρεώσεις το κράτος.

.

Ευχαρίστως θα ακούσουμε αντίλογο και επιχειρήματα από την πλευρά της κυβέρνησης που θα μας πείσουν ότι κάνουμε λάθος και η όλη επίχριση θα επιτύχει να οδηγήσει την Ελλάδα στην πρόοδο και στον εκσυγχρονισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου