22 Αυγούστου 2024

Αστικές υψηλές θερμοκρασίες … και όχι μόνον …

Στις 18 Αυγούστου παρακολουθήσαμε κατά ‘τύχη ομολογουμένως τη συνέντευξη στην εκπομπή ΦΑΣΜΑ του καναλιού της Ε΅ΡΤ ERTNews της κας Ελένης Μυριβήλη, αρμόδιας του ΟΗΕ για την υπερθέρμανση στων αστικών περιοχών. Δείτε το σχετικό βίντεο στη δ/νση https://www.ertflix.gr/vod/vod.334116-phasma-22, από το λεπτό 12.58.

Πρόκειται για ένα σχετικά νέο θέμα, πρόβλημα με πολλά καταγεγραμμένα θύματα σε πολλές πόλεις και ίσως 2000 θύματα στην Αθήνα.

Κάποτε μίλησαν και στην Αθήνα ειδικοί για επιστρώσεις δρόμων και πλατειών με υλικά που δεν απορροφούν μεγάλες ποσότητες θερμότητος, όπως για παράδειγμα η μαύρη άσφαλτος, αλλά τα τότε μεγαλεπήβολα σχέδια έμειναν στα αζήτητα. Προφανώς για οικονομικούς λογούς και για λόγους ευκολίας. Αυτός που είχε ανακινήσει τότε το θέμα ήταν ένας καθηγητής του ΕΚΠΑ ονόματι Ματθαίος Σανταμούρης. Κάποια χρόνια μετά ο κ. Ματθαίος μετακόμισε από ότι μάθαμε στην Αυστραλία.

Δε γνωρίζουμε το έργο της κας Μυριβήλη στο δήμο Αθηναίων, μάλλον επί δημαρχίας Καμίνη. Έκτοτε η Αθήνα έχει γίνεται τους καλοκαιρινούς μήνες καμίνι που βράζει και αναζητά θύματα κάθε χρόνο, αλλά οι οι κκ. δήμαρχοι μάλλον αδιαφορούν. Ούτε καν συζήτηση για τα θέματα αυτά δε γίνεται. Ούτε και είναι αρκετή μια συνέντευξη στην ΕΡΤ.

Διαβάστε μια σχετική ανάρτησή μας στο Ημερολόγιο Απλά και Κατανοητά στη 
https://simpleandclear.blogspot.com/2021/07/blog-post_22.html.

Θα προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε - αν και φαίνεται δύσκολο - με τη κα Μυριβήλη και να μάθουμε περισσότερα. Σχετικό πρέπει να είναι και το θέμα της διατήρησης των φυσικών διαδρομών των ρεμάτων ως διαδρόμων αερισμού και τροφοδοσίας του υδροφόρου ορίζοντα με πολύτιμα ύδατα …

ΥΓ: Σχετικό είναι το άρθρο Τραγική «πρωτιά» διεκδικεί η Ελλάδα στη θνησιμότητα λόγω ζέστης, ως το τέλος του αιώνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου