4 Οκτωβρίου 2024

Δημογραφικό: Πώς θα στηριχθούν οι γεννήσεις …

Τα κυριότερα μέτρα που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για να βελτιωθεί το δημογραφικό της χώρας 

 Ο Βύρων Κοτζαμάνης

«Τα στοιχεία της φυσικής κίνησης του πληθυσμού που πρόσφατα δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ δίδουν μια μείωση τόσο των γεννήσεων όσο και των θανάτων το 2023 κατά 6% και 9% αντίστοιχα σε σχέση με το 2022 και ένα φυσικό ισοζύγιο αρνητικό κατά 56,6 χιλ., πολύ μικρότερο αυτού των 64,7 χιλ. της προηγούμενης χρονιάς», επισημαίνει με δήλωσή του στη «Ν», ο Βύρων Κοτζαμάνης, καθηγητής Δημογραφίας και διευθυντής Ερευνών/ Ινστιτούτο Δημογραφικών Ερευνών και Μελετών.

Όπως σημειώνει, οι μειώσεις αυτές δεν εκπλήσσουν τους δημογράφους: η πτώση των θανάτων ήταν αναμενομένη μετά την «έκρηξή» τους εξαιτίας της πανδημίας, όπως αναμενομένη ήταν και αυτή των γεννήσεων, καθώς οι νεότερες γενεές που έρχονται σε ηλικία απόκτησης παιδιών (20-49 ετών) μετά το 1980 κάνουν όλο και λίγο λιγότερα παιδιά σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία, ενώ ταυτόχρονα το πλήθος των ατόμων στις ηλικίες αυτές μειώνεται μετά το 2007 (2,37 εκατ. το 2007, 1,98 εκατ. το 2023) … (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2024 12:44). 

Εδώ και καιρό πολλοί κλαίνε για τις αναμενόμενες εξελίξεις στο δημογραφικό και παρουσιάζουν μια κατάσταση όπου η Ελλάς θα εξαφανιστεί, γιατί δεν θα παραμείνει ο πληθυσμός στα 11 εκτμ. Αλλά θα μειούται συνεχώς. Κουταμάρες. 

Τα σημαντικότερα θέματα είναι η γήρανση του πληθυσμού, η υποχρεωτική ελληνική μετανάστευση λόγω των επιλογών του άθλιου πολιτικού συστήματος που οδήγησε τη χώρα στη χρεωκοπία, οι συντηρητικές απόψεις που επικρατούν, η μανιώδης επιμονή στα κεκτημένα και όχι σε ρεαλισμό, η ανικανότητα της χώρας να καινοτομεί, να παίρνει σοβαρές ακόμα και  επώδυνες αποφάσεις, το γεγονός ότι γίναμε καλοπερασάκηδες, ότι ασχολούμαστε μόνον με τη καλοπέρασή μας, ότι γίναμε υπερβολικά ατομικιστές. Αδιαφορούμε για τις διεθνείς εξελίξεις και τις λύσεις που δίνουν άλλες κοινωνίες σε προβλήματα που και εμείς αντιμετωπίζουμε. 

Η δική μας πρόταση που σχετίζεται άμεσα με το θέμα της υπογεννητικότητας, αναρτήθηκε το 2019. Διαβάστε την https://simpleandclear.blogspot.com/2019/03/blog-post_7.html. 

Κανένας αρμόδιος δεν έλαβε το κόπο να μας απαντήσει και να προβάλλει τα δικά του επιχειρήματα, απόψεις ή και προγράμματα. Όλα στη τύχη και οποίον πάρει ο Χάρος. Λέτε να το θυμήθηκαν τώρα ή και πάλι λένε σκόρπιες κουβέντες για να φανούν καλοί, ότι ενδιαφέρονται και ότι θα βρουν λύσεις. Εμένα μου φαίνεται ότι παλι δεν τους καίγεται καρφί και η μόνη έννοια τους είναι τα περίφημα κίνητρα, για να αλιεύσουν και πάλι ψήφους. 

ΥΓ: Στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ διαβάσαμε ένα νέο επίκαιρο άρθρο σχετικά με το θέμα και φαίνεται να υπάρχει κάποιο σχέδιο/πρόγραμμα εκ μέρους της κυβερνήσεως «Το εθνικό σχέδιο για το δημογραφικό στο «μικροσκόπιο» των ειδικών». Ας αναμείνουμε να δούμε την υποδοχή του από την κοινωνία και ποιος θα είναι ο αντίκτυπός του. Θετικό πάντως ότι κάτι κινείται  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου