4 Φεβρουαρίου 2021

Τα τρία «σενάρια» για το Τατόι. Για το διαφορετικό άλλο, τσιμουδιά …

Ποιο επικράτησε, γιατί, και ποια σημαντικά έργα έχουν δρομολογηθεί εντός αλλά και εκτός του πρώην βασιλικού κτήματος

«Τα υφιστάμενα κτίρια είναι 55 (15.500 τ.μ.) και η νέα δόμηση που προβλέπεται είναι 3.200 τ.μ. στο σύνολο του κτήματος. Είναι ένα σχέδιο απόλυτα βιώσιμο και μας αφήνει και κάποιο κέρδος», λέει η κ. Μενδώνη. (Φωτ. ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ)

Την περασμένη εβδομάδα πήρε και επίσημα το πράσινο φως από το Μέγαρο Μαξίμου. Το πρότζεκτ για την αποκατάσταση και ανάπτυξη του Τατοΐου προχωράει πλέον ταχύτατα με κρίσιμα έργα υποδομών και σημαντικές μελέτες που εξελίσσονται παράλληλα σε πολλά επίπεδα. «Η μεταμόρφωση φαίνεται μέρα με τη μέρα και το ’23, που θα είναι έτοιμα όλα τα κτίρια, ακόμη κι αν στο εσωτερικό τους γίνονται ακόμη εργασίες, θα φανεί μεγάλη αλλαγή», μας λέει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. «Ο στόχος μας, εθνικός στόχος, είναι να μπορέσει να λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», επισημαίνει. «Και πιστεύω πως για την Αττική οι δύο πόλοι του Τατοΐου και του Ελληνικού θα δημιουργήσουν πολύ μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης … (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, 01.02.2021 • 11:40).


Αφήνει πολύ καλές εντυπώσεις ότι πολλοί άνθρωποι – σύμφωνα με το άρθρο – έχουν εμπλακεί στην προσπάθεια ανασυγκρότησης των βασιλικών εγκαταστάσεων που ήταν χρόνια και ζαμάνια εγκαταλελειμμένες και παραδιδόμενες στη φθορά του χρόνου (το καλό σενάριο) και των ληστών (άγνωστο τι αφαιρέθηκε και τι εκλάπη) και των βανδάλων ( προφανώς εκατοντάδες μάγκες από όλο το φάσμα των καταστροφέων της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας δεν θα έμειναν ασυγκίνητοι από την απουσία οποιασδήποτε φύλαξης και επίβλεψης).

 

Το  τρίτο σενάριο είναι απλά γελοίο και δεν έχει καμιά σχέση με την ιστορία του Κτήματος και το Αττικό τοπίο.

 

Στο δεύτερο σενάριο διαβάζουμε : .. Με βάση το δεύτερο σενάριο, σε όλα τα προηγούμενα προστίθενται οι τομείς της έρευνας, της γνώσης, της ευεξίας. Το σχέδιο περιλαμβάνει επιπλέον χώρο διοργάνωσης εκθέσεων, συναυλιών και υπαίθριων πολιτιστικών δραστηριοτήτων, γήπεδα τένις, παιδικές κατασκηνώσεις, δασικό χωριό. Στον τομέα της αγροτικής οικονομίας υπάρχει πρόβλεψη για αγροτουρισμό και εστιατόριο με προϊόντα του κτήματος και στον τομέα της έρευνας και της γνώσης προβλέπονται υπηρεσίες εκπαίδευσης, όπως λ.χ. ένα μεταπτυχιακό του Γεωπονικού Πανεπιστημίου για τον αμπελώνα που θα δημιουργηθεί στο κτήμα, εγκαταστάσεις έρευνας και startups. Στο κεφάλαιο «ευεξία – ηρεμία» περιλαμβάνεται boutique hotel με σπα αλλά και ένα υψηλού επιπέδου εστιατόριο. …».

 

Όλα αυτά είναι  άχρηστα και απλά για απασχόληση ημετέρων χωρίς ειρμό και λογική. Τη στιγμή μάλιστα που ετοιμάζονται ειδικοί χώροι για Ε&Τ στη Θεσσαλονίκη και στις πρώην εγκαταστάσεις ΧΡΩΠΕΙ στην Αθήνα (βλέπετε αν θέλετε το ειδικό σχολιασμό μας επί του θέματος στο https://simpleandclear.blogspot.com/2020/12/blog-post_40.html κια στο https://simpleandclear.blogspot.com/2020/12/blog-post_29.html . Η Έρευνα και  η Τεχνολογία δεν είναι δια πάσας νόσον και πάσαν μ…. Έχει ειδικές προδιαγραφές και δεν πρέπει να συγχέεται με άλλα ας τα πούμε αναπτυξιακά προγράμματα που εφευρίσκουν νοσηροί(;) εγκέφαλοι υπουργών και άλλων παρατρεχάμενων, που δεν έχουν καμιά ευθύνη και κανείς δε θα τους ρωτήσει με τι ασχολούνται και τι έργο παράγουν.

 

Εμείς προτείναμε από το 2008 – βλέπετε https://simpleandclear.blogspot.com/2019/07/blog-post_28.html και εκεί περισσότερες ανηφοριές - να δημιουργηθεί σε μια κατάλληλη έκταση εντός του Κτήματος Τατοΐου το νέο Επιτελικό Κέντρο Διοίκησης στης σύγχρονης Ελλάδας,

 

Φυσικά κανείς δε απάντησε από τους δεκάδες ίσως και εκατοντάδες παραλήπτες της προτάσεως μας, ούτε και λάβαμε σχόλια απο τους Φίλους του ΚΤ ή αναγνώστες του Ημερολόγιου Απλά και Κατανοητά.

 

Ίσως η πρότασή μας δε στάθηκε ικανή να κινητοποιήσει τους εγκεφάλους Ελλήνων πολιτών. Φαίνεται ότι κανένας δε θέλει καν να συζητήσει, πολύ δε περισσότερο να ασχοληθεί με την πρόταση ή να προτείνει κάτι καλλίτερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου