3 Σεπτεμβρίου 2024

Στην τελική ευθεία για το «Σπίτι μου 2»: Η νέα πρόταση για δικαιούχους, επιτόκια, εισοδηματικά κριτήρια …

Στην τελική ευθεία φαίνεται να βρίσκεται η διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης με την Κομισιόν για το νέο κύκλο του προγράμματος «Σπίτι Μου 2» καθώς επιδιώκεται να έχει ολοκληρωθεί, έστω και με μία αρχική συμφωνία, μέχρι την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το ερχόμενο Σάββατο.

Με απορρόφηση του 50,5% των πόρων ανεβαίνει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Την Τετάρτη η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ

Βασικός στόχος είναι να διευρυνθεί ο αριθμός των ζευγαριών που θα μπορέσουν να αγοράσουν α΄ κατοικία με χαμηλότοκα ή ακόμα και άτοκα δάνεια. Μόλις ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, θα ακολουθήσει σχετικό αίτημα από την Ελλάδα για αναθεώρηση του δανειακού σκέλους του Σχεδίου Ανάκαμψης και να προχωρήσει η διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος.

Στην πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά στην Κομισιόν και είναι υπό συζήτηση προβλέπονται: διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων καθώς το ηλικιακό όριο αυξάνεται από 25 έως 39 ετών στα 49-50 έτη, διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων των δικαιούχων με αύξηση του ορίου στις 20.000 ευρώ από 16.000 ευρώ για τον άγαμο κλπ., τα επιτόκια θα κυμαίνονται στο ήμισυ εκείνων που προσφέρονται στην αγορά, η παλαιότητα του ακινήτου, με βάση την ελληνική πρόταση.. Στην πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά προβλέπεται ότι από τα 2 δισ. ευρώ που υπολογίζεται το πρόγραμμα «Σπίτι Μου 2», το 1 δισ. ευρώ να καλυφθεί από το σκέλος των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ από δάνεια τραπεζών. Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά η συγκεκριμένη δράση θα μπορούσε να ξεκινήσει πριν από το τέλος του έτους (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, Σάββατο, 31 Αυγούστου 2024 7:23).
 

Μάλλον καλό στοιχείο φαίνεται να είναι η προσπάθεια ενίσχυσης πολιτών να αποκτήσουν δικό τους σπίτι. Εκείνο που δεν είναι προφανές και δεν γνωρίζουμε αν είναι στα θέματα που απασχολούν εκείνους που σχεδιάζουν το πρόγραμμα ποιος τελικά θα επωφεληθεί περισσότερο. Μόνον οι πολίτες ή και άλλες ομάδες συμφερόντων; Η αδιαφάνεια και οι σοβαρές επεξήγησες δεν είναι το φόρτε της επιτελικής κυβερνήσεως. Έστω όμως …

 Μάλλον πρέπει  να υπενθυμίσουμε την παλιά πρότασή μας 

31 Ιανουαρίου 2010

Μια πρόταση για την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας …

 για την αξιοποίηση του περίφημου «εφ’ άπαξ» για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. 

Θα την ξαναστείλουμε στη επιτελική κυβέρνηση, αν από ότι αντιλαμβανόμαστε το κάλαθος άχρηστων της είναι υπέρ πλήρης και αναζητούνται τρόποι αποσυμφόρησης του μεγάρου Μαξίμου …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου