Περιβάλλον

Θα πειστούμε ότι οι πολτικοί έχουν σοβαρό πρόγραμμα για το Περιβάλλον μόνον αν δούμε άμεσα εκστρατεία για την απομάκρυνση των πάσης φύσεως σκουπιδιών που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα (2007)

Κρίση και Προοπτικές ...

Τίποτε δεν θα γίνει αν το κράτος δεν γνωρίζει επακριβώς και ανά πάσα στιγμή τι του γίνεται.
Οι σύγχρονες κοινωνίες το έχουν επιτύχει χάρις στις τηλεματικές τεχνολογίες, δηλαδή πληροφορικής και επικοινωνιακών δικτύων.
Οι άθλιοι των Αθηνών, έχουν επιτύχει εν μέσω παγκοσμίου κοσμογονίας, να έχουν αποτρέψει τις εφαρμογές στην Ελλάδα.
Τώρα, αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης και το απόλυτο μέτρο επιβολής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, προκειμένου η Ελλάδα να μην πτωχεύσει και να ανακάμψει (2008).

Οι απαιτήσεις των καιρών ...

Οι απαιτήσεις των καιρών ...
- Ως πολίτες απαιτούμε το πολιτικό σύστημα και στην Ελλάδα να εκσυγχρονιστεί και να ακολουθήσει καινοτόμους δρόμους συμμετοχής των πολιτών

- Ως πολίτες πιστεύουμε ότι όλοι μας πρέπει να επιστρέψουμε στην κοινωνία, ένα μικρό έστω μέρος των πραγμάτων που αποκτήσαμε στη ζωή μας



Τόσο απλά ...

«Το μυαλό είναι σαν αλεξίπτωτο, αν δεν είναι ανοικτό δε δουλεύει» (Φρανκ Ζάπα)


Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Βατραχοπηδήματα …

Ο καθ. κ. Στάθης Ν. Καλύβας (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, 20.07.2014 : 16:00) επαναφέρει στην επικαιρότητα τον όρο και τη λογική που αναπτύχθηκαν σχεδόν από τη δεκαετία του 1980, αμέσως μετά την ρωμαλέα εμφάνιση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και της πληροφορικής σε κάθε σχεδόν ανθρωπινή δραστηριότητα.

«… Ο αγγλικός όρος leapfrogging (βατραχοπήδημα) χρησιμοποιήθηκε αρχικά για να περιγράψει το πώς μια εταιρεία που υστερεί καταφέρνει τελικά να κυριαρχήσει σε μια αγορά, όπως ένας βάτραχος μπορεί με ένα μόνο πήδημα να διανύσει μια μεγάλη απόσταση, υπερπηδώντας σημαντικά εμπόδια. Για παράδειγμα, η Microsoft κυριαρχούσε μέσω του ουσιαστικού μονοπωλίου της πάνω στην τεχνολογία των προσωπικών υπολογιστών (Windows), αλλά έχασε το τρένο της καινοτομίας στην κινητή τηλεφωνία από την Google (Android). H Google, με άλλα λόγια, προσπέρασε τη Microsoft χωρίς να χρειαστεί να την αντιμετωπίσει κατά μέτωπο στο πεδίο των προσωπικών υπολογιστών. Την ξεπέρασε αντίθετα, καινοτομώντας σε μια εντελώς νέα τεχνολογία που τελικά αποδείχθηκε πολύ πιο σημαντική κάνοντας, δηλαδή, ένα βατραχοπήδημα.
Η ίδια έννοια έχει χρησιμοποιηθεί στο πεδίο της οικονομικής ανάπτυξης των κρατών. Εδώ τα παραδείγματα περιλαμβάνουν οικονομικούς τομείς όπως η βαριά βιομηχανία και οι τηλεπικοινωνίες …».

Το θέμα είναι κατανόηση της διεργασίας από τους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα και αν είναι σε θέση να λάβουν στοχευμένες αποφάσεις για την ανάπτυξη της χώρας.

Ένα επί πλέον στοιχείο που δεν αναφέρει ο κ. καθηγητής είναι ότι κάθε βραδυπορούσα χώρα μπορεί να δει τα προβλήματα που αναφύονται στις δραστήριες και πλέον εξελιγμένες χώρες και να τα αποφύγει.

Αυτό συνέβη πολλές φορές στο παρελθόν και στην Ελλάδα, αλλά το πολικό σύστημα φάνηκε ανίκανο ή εσκεμμένα ακατάλληλο να λάβει τις ενδεδειγμένες αποφάσεις. Το απλούστερο των παραδειγμάτων είναι το κυκλοφοριακό και η ένδεια σε χώρους στάθμευσης.

Τα πράγματα είναι προφανή για κάθε σκεπτόμενο πολίτη.

Ελπίζουμε  το μέλλον να είναι καλύτερο από το άθλιο σήμερα και τη τελευταία εξαετία της κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου