Συμμετοχή των προκαλούντων τη ρύπανση στις δαπάνες αντιρρύπανσης και αποκατάστασης του περιβάλλοντος (1998) Οι βιομηχανικές εταιρείες αυξάνουν διαρκώς τα κέρδη τους λόγω της αύξησης της κατανάλωσης. Η αύξηση της κατανάλωσης προκαλεί αυξημένη ρύπανση από τις συσκευασίες ή τα απορρίμματα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι κενές πλαστικές φιάλες νερού, τα δοχεία αλουμινίου των αναψυκτικών, οι τσίχλες (πραγματική αλλά και αισθητική ρύπανση ακόμα και σημαντικών αρχιτεκτονικών έργων) , τα φίλτρα των τσιγάρων (ρύπανση παραλιών) κλπ. κλπ. Πολλά εξ αυτών προκαλούν και πρόσθετα προβλήματα όπως πυρκαγιές. Είναι λογικό αυτοί που ευθύνονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στη πρόκληση τη ρύπανσης να αναλάβουν ένα μέρος της δαπάνης προστασίας του περιβάλλοντος και της απομάκρυνσης των αιτίων της. Οι τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος είναι πολλοί, αλλά βασική ιδέα είναι η ‘αρχή της συν-υπευθυνότητας’. Επί πλέον όλοι πρέπει να ενισχύσουν την έρευνα και τη τεχνολογία για φιλικές προς το περιβάλλον συσκευασίες και απορριπτόμενα εξαρτήματα.
Το ημερολόγιο προσπαθεί να αντανακλά την ανάγκη συμμετοχής στα κοινά με τη διατύπωση και ελπίζουμε συζήτηση, επί προτάσεων που αποσκοπούν σε μια καλύτερη και λειτουργικότερη κοινωνία (Δημήτριος Σωτηρίου, 15 Ιουλίου 2007)
Περιβάλλον
Κρίση και Προοπτικές ...
Οι σύγχρονες κοινωνίες το έχουν επιτύχει χάρις στις τηλεματικές τεχνολογίες, δηλαδή πληροφορικής και επικοινωνιακών δικτύων.
Οι άθλιοι των Αθηνών, έχουν επιτύχει εν μέσω παγκοσμίου κοσμογονίας, να έχουν αποτρέψει τις εφαρμογές στην Ελλάδα.
Τώρα, αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης και το απόλυτο μέτρο επιβολής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, προκειμένου η Ελλάδα να μην πτωχεύσει και να ανακάμψει (2008).
Οι απαιτήσεις των καιρών ...
Οι απαιτήσεις των καιρών ...
- Ως πολίτες απαιτούμε το πολιτικό σύστημα και στην Ελλάδα να εκσυγχρονιστεί και να ακολουθήσει καινοτόμους δρόμους συμμετοχής των πολιτών
- Ως πολίτες πιστεύουμε ότι όλοι μας πρέπει να επιστρέψουμε στην κοινωνία, ένα μικρό έστω μέρος των πραγμάτων που αποκτήσαμε στη ζωή μας
Τόσο απλά ...
«Το μυαλό είναι σαν αλεξίπτωτο, αν δεν είναι ανοικτό δε δουλεύει» (Φρανκ Ζάπα)
30 Ιουλίου 2007
Συσκευασίες φιλικές προς το περιβάλλον ...
Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά ...
Διαβάστε τι λέμε από το 1997, αλλά όλοι οι αρμόδιοι στους οποίους απευθυνθήκαμε δεν απάντησα καν. Τώρα το θέμα λόγω πυρκαγιών είναι και πάλι επίκαιρο.
Εκστρατεία Καθαριότητας (1997) Οι Ινδίες έχουν τις Ιερές Αγελάδες, η Ελλάδα έχει τα Ιερά Σκουπίδια! Η Ελλάδα έχει μεταβληθεί σε απέραντο σκουπιδότοπο. Ιδιαίτερα προτιμώμενοι χώροι είναι τα δάση διότι καλύπτονται εύκολα οι ‘φυσιολάτρες’ δράστες, οι παρυφές των δρόμων γιατί τα σκουπίδια απορρίπτονται εν κινήσει ή δεν ταλαιπωρούνται τα ανατρεπόμενα φορτηγά, τα πεζοδρόμια, τα παράθυρα του γείτονα και γενικώς κάθε μέρος ή περιοχή η οποία αφήνει ελεύθερη τη φαντασία να αυτοσχεδιάσει. Οι Έλληνες φαντάζομαι ότι θα χαρακτηρίζονται από τους ξένους ως ‘σκουπιδολάγνοι’. Παλαιότερα οι κάτοικοι των κοινοτήτων προσέφεραν υποχρεωτικώς προσωπική εργασία προκειμένου να εκτελεστούν κοινωφελή έργα, δεδομένου ότι δεν ήταν δυνατόν να αντληθούν χρήματα από φόρους ή άλλες εισφορές. Προτείνεται η επαναφορά του μέτρου και η καθιέρωση δύο φορές τον χρόνο εκστρατείας καθαριότητας, με υποχρεωτική προσωπική εργασία. Η εκστρατεία θα γίνεται κάθε άνοιξη, προκειμένου να είναι η χώρα καθαρή για να μπορούν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες να απολαμβάνουν τις εξοχές και κάθε φθινόπωρο, προκειμένου να απομακρύνονται οι τυχόν εστίες ρυπάνσεως και να καθαρίζονται ρέματα και άλλες φυσικές απορροές υδάτων. Οι ρυθμίσεις θα αφορούν όλους, με εξαίρεση τους ασθενείς και τους αναπήρους εφόσον το επιθυμούν. Δεν θα είναι δυνατή η εξαγορά της προσωπικής εργασίας. Παράλληλα πρέπει να διώκονται οι αρμόδιοι οι οποίοι αδιαφορούν για τη κατάσταση και δεν ελέγχουν τους εργαζόμενους (;) στη καθαριότητα
Επικαιρότητα και αποτελεσματική Διοίκηση ...
Η Διοίκηση κάποτε απάντησε ότι «δεν γίνεται». Ωστόσο τα πρόσφατα γεγονότα συνηγορούν υπέρ των απόψεών μας.
Χθες μάλιστα άκουσα και άλλο πολίτη της χώρας αυτής να προτείνει την ίδια λύση.
Περιμένουμε να πληροφορηθούμε ότι θα δημιουργηθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα επεξεργαστεί την πρόταση και θα την υλοποιήσει άμεσα η Διοίκηση.
Αυθαίρετα κτίσματα (1985) Οι καταπατήσεις και η κατασκευή κατοικιών σε δάση και άλλους κοινόχρηστους ή δημόσιους χώρους που έχει εξελιχθεί σε μάστιγα και επιχείρηση τεραστίου κύκλου εργασιών και κερδών, οφείλονται στο πλέγμα των νόμων και των ρυθμίσεως που έχουν δημιουργήσει κυβερνήσεις, αρχές, αρμόδιοι και πάσης φύσεως συμφέροντα, όλα εις βάρος της νομιμότητας και των νομιμοφρόνων πολιτών. Προκειμένου να επιλυθεί ικανοποιητικά το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, προτείνεται η διατήρηση του αυθαιρέτου κτίσματος μέχρι του θανάτου του ιδιοκτήτη. Με τον θάνατο, το αυθαίρετο κτίσμα κατεδαφίζεται αμέσως και έπ’ ουδενί λόγο μεταβιβάζεται. Η γη μεταβιβάζεται κανονικά. Έτσι δεν χάνονται τα δικαιώματα αλλά τιμωρείται επιεικώς ο αυθαιρετών, ο οποίος απολαμβάνει τη κατοικία του, αλλά καταβάλει πρόστιμα λόγω της αυθαιρεσίας του και διευκολύνει στο μέλλον τον πολεοδομικό σχεδιασμό και τη δημιουργία συγχρόνων οικισμών.
24 Ιουλίου 2007
Ο Εμφύλιος Πόλεμος δεν τελείωσε ποτέ …
Κύρια έκφρασή του είναι οι οικονομικές διαστάσεις με δεσπόζουσα διάσταση την απληστία.
Θα επανέλθουμε στο θέμα. Σας παρακαλούμε πείτε μας την άποψή σας και ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να διατυπώσουμε μια αντικειμενική περιγραφή της σύγχρονης Ελληνικής πραγματικότητας.