Το ημερολόγιο προσπαθεί να αντανακλά την ανάγκη συμμετοχής στα κοινά με τη διατύπωση και ελπίζουμε συζήτηση, επί προτάσεων που αποσκοπούν σε μια καλύτερη και λειτουργικότερη κοινωνία (Δημήτριος Σωτηρίου, 15 Ιουλίου 2007)
Περιβάλλον
Κρίση και Προοπτικές ...
Οι σύγχρονες κοινωνίες το έχουν επιτύχει χάρις στις τηλεματικές τεχνολογίες, δηλαδή πληροφορικής και επικοινωνιακών δικτύων.
Οι άθλιοι των Αθηνών, έχουν επιτύχει εν μέσω παγκοσμίου κοσμογονίας, να έχουν αποτρέψει τις εφαρμογές στην Ελλάδα.
Τώρα, αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης και το απόλυτο μέτρο επιβολής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, προκειμένου η Ελλάδα να μην πτωχεύσει και να ανακάμψει (2008).
Οι απαιτήσεις των καιρών ...
Οι απαιτήσεις των καιρών ...
- Ως πολίτες απαιτούμε το πολιτικό σύστημα και στην Ελλάδα να εκσυγχρονιστεί και να ακολουθήσει καινοτόμους δρόμους συμμετοχής των πολιτών
- Ως πολίτες πιστεύουμε ότι όλοι μας πρέπει να επιστρέψουμε στην κοινωνία, ένα μικρό έστω μέρος των πραγμάτων που αποκτήσαμε στη ζωή μας
Τόσο απλά ...
«Το μυαλό είναι σαν αλεξίπτωτο, αν δεν είναι ανοικτό δε δουλεύει» (Φρανκ Ζάπα)
31 Μαρτίου 2008
Υπάρχουν και καλά νέα ...
Εύγε σε όλους και καλά ταξίδια στο μέλλον, στη καινοτομία και στη σκληρή δουλειά.
Ελπίζουμε να δούμε και το θέμα των διαδρόμων ναυσιπλοΐας στο Αιγαίο και στις άλλες Ελληνικές θάλασσες (δείτε σχετικό σχόλιο στο Ημερολόγιο)
26 Μαρτίου 2008
Μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ολυμπία χωρίς τεχνικά βοηθήματα …
25 Μαρτίου 2008
Η πυρκαγιά καταστρέφει την περιοχή, αλλά δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές …
Ας ανασάνουμε λοιπόν και ας γυρίσουμε χωρίς τύψεις στις δουλειές μας. Το περιβάλλον, το δάσος, τα ζώα, οι καλλιέργειες, οι υποδομές δεν είναι άξια λόγου και ας γίνουν “στάχτη και μπούρμπουλη”.
Εύγε στους δημοσιογράφους πρωτίστως και στους αρμοδίους κατόπιν.
Η Σκόπελος καίγεται και θα καεί όλη η Ελλάδα, αν δεν ασχοληθούν επί τέλους με το πρόβλημα οι αρμόδιοι …
Είμαστε της άποψης ότι οι αρμόδιοι εισαγγελείς πρέπει επί τέλους να διώξουν για κακουργηματική παράβαση καθήκοντος τους αρμοδίους
24 Μαρτίου 2008
Ας κάνουμε ποδηλατοδρόμους στην Αθήνα (και όχι μόνο) για χρήση κάθε Κυριακή …
Τα πλεονεκτήματα προφανή για τους πολίτες και την πόλη. Αυτά θα είναι άμεση προβολή και ενθάρρυνση της χρήσης ποδηλάτου με τα θετικά του αποτελέσματα τόσο για την υγεία των πολιτών όσο και του κυκλοφοριακού.
Παραλλαγές, επεκτάσεις, τροποποιήσεις, νέες ιδέες και σοβαρός προβληματισμός για το μέλλον της πόλεως (και των πόλεων) θα ακολουθήσουν και θα ενταθούν.
Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πόλη του Βόλου των ετών 1960-1962 που ως μαθητής εγκατασταθήκαμε με τη οικογένειά μου (από την Αθήνα) και αμέσως έγινα χρήστης ποδηλάτου όπως και η πλειονότης άλλωστε των κατοίκων. Μετά ήλθε η χούντα και κατάστρεψε και την πόλη (με την άδεια ανεγέρσεως πολυκατοικιών) γκρεμίζοντας τις νέες οικοδομές που ακόμα δεν είχαν ολοκληρωθεί από την ανοικοδόμηση μετά τους σεισμούς του 1956 (αν δεν κάνω λάθος) και είχε πληρώσει όλος ο χειμαζόμενος ακόμα Ελληνικό λαός. (εν είδη μνημόσυνου για τον παραλογισμό των αρχόντων που δυστυχώς εξακολουθεί και σήμερα).
19 Μαρτίου 2008
Μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος στην Ελλάδα …
Από τις πρώτες ώρες του απεργιακού κύματος, οι δυνάμεις των εισβολέων προσβάλλουν τα προκεχωρημένα ημέτερα τμήματα. Τα προκεχωρημένα τμήματα των ασθενών, των συνταξιούχων, των μεροκαματιάρηδων, των πτωχών, των νοικοκυραίων των ανέργων, των μητέρων, των νηπίων και των παιδιών – χωρίς να εξαιρούνται τα υπόλοιπα – αμύνονται με κάθε διαθέσιμο μέσο.
Οι ημέτερες απώλειες είναι μεγάλες, ανεξέλεγκτες και επώδυνες.
Ο εχθρός είναι ύπουλος, πανούργος και έχει μεγάλη υπεροπλία, τεχνικά μέσα, άριστη επιμελητεία, γραμμές ανεφοδιασμού και διαθέτει καλά εκπαιδευμένο και καλοταϊσμένο στρατό και ικανοτάτους στρατηγούς πολλάκις παρασημοφορηθέντες σε πεδία μάχης.
Αι ημέτεραι πτωχαί και αδύναμαι δυνάμεις αμύνονται σθεναρώς περί πάτρης.
14 Μαρτίου 2008
Οι Έλληνες που μισούν την ελληνική κοινωνία ή η κοινωνία των Προκρούστηδων ….
Προφανώς κοινωνία είναι και οι ίδιοι οι «τσίφτες», αλλά φαίνεται ότι τα συμφέροντά τους είναι υπέρτερα της ανωμαλίας ή των κινδύνων και αδιαφορούν.
Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι είναι όμηροι του «συστήματος», αγανακτούν αλλά δεν μπορούν να κάνουν τίποτε ή σχεδόν τίποτε.
Ελπίζουμε να ζούμε το τελευταίο στάδιο των τριών πυλώνων της στρατηγικής ΠΑΣΟΚ, η εξαφάνιση της ιεραρχίας και συνεπακόλουθα της αξιοκρατίας, η θεωρία της «σούπας» (όλοι ίσοι είμαστε) και το διαβολικό και παράνομο «νόμος είναι το δίκαιο του εργάτη».
Κάντε σοβαρά έργα και δώστε παράδειγμα ….
Είστε ικανοί κκ. Αρμόδιοι να δώσετε δείγμα γραφής ή θα μείνετε στα λόγια και στις απαράδεκτες αντιπαραθέσεις σας;
Κιτρινίζουν την πόλη …
Προφανώς κάποιος θέλει να εργάζονται οι αρμόδιοι μέσα στην πόλη (Λεκανοπέδιο ή και κέντρο) και αδιαφορεί για όλα τα άλλα και τη λογική.
Κύριοι του Υπουργείου Μεταφορών ασχοληθείτε σοβαρά με τις αρμοδιότητες σας και αφήστε τα «φρου φρου και τα αρώματα». Υπάρχει παράβαση καθήκοντος αρμοδίων ή όχι;
(στάλθηκε στον υπουργό ΜΜΕ στις 11/10/2007)
13 Μαρτίου 2008
Ειδικός τηλεφωνικός αριθμός καταγγελιών υπέρ του Περιβάλλοντος …
Προτείνουμε να διαβάσετε το μήνυμα που στείλαμε σε αρμοδίους υπουργούς το 2003. Φυσικά κανείς δεν απάντησε παρ’ ότι το μήνυμά μας και η πρότασή μας επαναδιατυπώθηκε αρκετές φορές αργότερα.
Αξιότιμοι κκ. Υπουργοί,
Ίσως τα μηνύματα που έστειλα προ καιρού συνέβαλαν στην αποδοχή της πρότασης για τη δημιουργία του τηλεφωνικού αριθμού 1520 , για την υπόδειξη από τους πολίτες ατελειών, φθορών, κακοτεχνιών και άλλων συναφών θεμάτων για την αποκατάσταση των δρόμων και την επισκευή των.
Οι πολίτες θα μπορούν να υποδεικνύουν τις κακόβουλες παραβιάσεις και να βοηθούν την επέμβαση των αρχών για αποκατάσταση και εντοπισμό των ασυνειδήτων που τις προκαλούν.
Σας έχω γράψει για πρωτοφανείς αντικοινωνικές δραστηριότητες των συμπολιτών μας και την ανοχή που επιδεικνύουν οι αρμόδιοι.
Προτείνω επίσης να καταβάλλεται κατά την αγορά από τους αγοραστές στρωμάτων λογικό τίμημα στους κατασκευαστές, με την υποχρέωση της απόσυρσης. Έτσι θα εκλείψει το απαράδεκτο φαινόμενο των στρωμάτων σε κάθε γωνιά της Ελλάδος. Η ίδια ιδέα θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες αντικειμένων.
Ελπίζοντας στην αποδοχή των προτάσεών μας,
Με τιμή
Δημήτριος Σωτηρίου
23 Ιουνίου 2003
Επιμύθιον: Ο τηλεφωνικός αριθμός για τις λακκούβες καταργήθηκε προ πολλού!
Στάλθηκε το Παρατηρητήριο Πάρνηθα στις 11/3/2008
11 Μαρτίου 2008
Οι πολίτες απαιτούν έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση. Το Υπουργείο Επικρατείας (το και Προπαγάνδας αποκαλούμενο, αργεί ή κοιμάται …)
Κατ΄ αρχάς θα θέλαμε να δηλώσουμε ότι ούτε την αναγκαιότητα του αντιλαμβανόμεθα ούτε έργο έχουμε δει εδώ και 4 χρόνια να παράγει.
Το αρμόδιο - αν δεν κάνουμε λάθος υπουργείο – έχει αφήσει τα ιδιωτικά κανάλια να μονοπωλούν σχεδόν την «πληροφόρηση» των πολιτών μέσω σχολίων, απόψεων, υποθέσεων, διαρροών και «μπαρούφες» δημοσίων προσώπων που συνωστίζονται και διαγκωνίζονται να πάρουν ένα παράθυρο σε εκπομπή «κύρους» και μεγάλης ακροαματικότητας.
Παράλληλα πληρώνει παχυλές αμοιβές σε αγνώστους δημοσιογράφους που δεν παράγουν έργο (ή είναι αόρατο) και δεν γνωρίζει κανείς ποιος είναι ρόλος τους και η αποτελεσματικότητά τους. Έτσι έχουμε πλούσιους δημοσιογράφους και επιχειρηματίες, και πολύ φτωχή πληροφόρηση.
Ασφαλιστικό και λογική …
Είμαστε της άποψης ότι το ασφαλιστικό έχει δομηθεί επάνω σε ρυθμίσεις που έκαναν οι εκάστοτε κυβερνώντες «με το μάτι» και για να ικανοποιήσουν «φίλους και γνωστούς», όσους φώναζαν, απεργούσαν και πίεζαν με κάθε τρόπο, εν πολλοίς εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. Και λογικά το σύστημα πρέπει να εξορθολογικοποιηθεί να γίνει σύγχρονο και αποτελεσματικό και κυρίως δίκαιο για όλους. Προτείνουμε να δείτε και τα άλλα σχετικά σχόλια που υπάρχουν στο Ημερολόγιο σχετικά με τα Ασφαλιστικό.
Ωστόσο θα θέλαμε να ακούσουν οι αρμόδιοι ακόμα μια πρόταση που σε εμάς φαίνεται δίκαιη, δημοκρατική και εξασφαλίζει τη συνέπεια του Κράτους: Το καθεστώς κάθε εργαζόμενου που βρίσκεται στην εργασία δεν αλλάζει, αλλά παραμένει σταθερό καθ’ όλη τη διάρκεια του εργασιακού βίου.
Οποιαδήποτε νέα ρύθμιση πρέπει να αφορά μόνο τους νεοεισερχόμενους, που έτσι θα γνωρίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις που τους αφορούν.
7 Μαρτίου 2008
Πλούσιοι και Φτωχοί, όλοι με αποφάσεις της Διοίκησης …
Ξαφνικά διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλά υγιή ταμεία, ότι όλοι εμείς χρηματοδοτούμε με «κοινωνικούς πόρους» κάθε ομάδα εργαζομένων που μπορεί να πιέσει και να επιβάλει τις απόψεις της, να υπάρχει χάος ρυθμίσεων, συντάξεις πάνω από τις αμοιβές για εργασία και άλλα πολλά.
Τα πολλά υγιή ταμεία και οι προνομοιούχοι εργαζόμενοι έγιναν όχι γιατί δούλεψαν σκληρά και αποτελεσματικά, αλλά γιατί έτσι ήθελε η διοίκηση και οι πολιτικές ηγεσίες. Αλίμονο στους άνεργους και τους φουκαράδες,
Ε, καιρός είναι το σύστημα να γίνει αντιπροσωπευτικότερο, ρεαλιστικότερο και ποιο δίκαιο.
Κύριοι με τα προνόμια: Γίνατε προνομιούχοι με αποφάσεις της διοίκησης. Με αποφάσεις της διοίκησης θα τα «χάσετε» και θα γίνετε και εσείς όπως όλοι οι υπόλοιποι, αν και δεν είναι ορατή η αποφασιστικότητα και η αυστηρότητα που απαιτείται.
Ας καθίσουμε να συζητήσουμε νηφάλια και ας εργαστούμε όλοι ώστε το σύστημα να γίνει λιγότερο σπάταλο, αποτελεσματικότερο, σύγχρονο και να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες που προσφέρει.
Δεν σας έμεινε τίποτε εκτός από την ψωροπερηφάνια …
Οι ηγεσίες στην Ελλάδα έχουν χάσει τα πάντα: Όραμα, τεχνογνωσία, διορατικότητα, κατανόηση των σύγχρονων ρευμάτων, προσαρμοστικότητα, επιστημονικό υπόβαθρο, ικανότητα προγραμματισμού, χειρισμού της ελληνικής γλώσσας, ικανότητας πειθούς, αξιοπιστία, ...
Ωστόσο τους έχει μείνει κάτι, η ψωροπερηφάνια που δεν τους αφήνει να δεχτούν το έλλειμμά τους και να ζητήσουν συνδρομή και συνεργασία για την επίλυση των προβλημάτων.
Διαχείριση σκουπιδιών το 2008 …
Η διαχείριση των σκουπιδιών προσκρούει εν πολλοίς στη απαράδεκτη πολιτική που ακολουθείται να υπάρχουν σε σύγχρονες κοινωνίες επαγγέλματα όπως του «σκουπιδιάρη» της «καθαρίστριας» κλπ. και να προσλαμβάνονται άνθρωποι με αυτή την ιδιότητα. Δείτε επ’ αυτού και το σχετικό μήνυμα που δημοσιεύσαμε τις 4/10/2007.
Πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα ιδιωτικοποίησης του τομέα των απορριμμάτων και της διαχείρισής τους, ίσως στο μοντέλο των ΣΔΙΤ. Ο ιδιωτικός τομέας θα μπορεί να απασχολεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εκπαιδευμένους υπαλλήλους, τους οποίους θα ενθαρρύνει να ακολουθήσουν κάποια στιγμή άλλους δρόμους απασχόλησης. Το κράτος θα περιοριστεί στον πραγματικό ρόλο του του ελεγκτού των προδιαγραφών και της εφαρμογής των και την προστασία των εργαζομένων από παράγοντες κινδύνου και της εφαρμογής προγραμμάτων επανεκπαίδευσης και κατάρτισης, ώστε να διευκολυνθεί η κινητικότητά τους.
Ας δούνε οι αρμόδιοι τα παραδείγματα άλλων χωρών και ας μάθουν επί τέλους κάτι. Να διοικείς «με το μάτι», χωρίς επιστημονικό υπόβαθρο και παράδοση στη καινοτομία και την ευελιξία μπορεί να είναι και εγκληματικό.
Το Ασφαλιστικό δεν είναι ο κατάλληλος τόπος για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής …
Παρακολουθούμε συζητήσεις επί του ασφαλιστικού και όλοι διεκτραγωδούν την «απαράδεκτη ρύθμιση» να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών-μητέρων.
Λόγω των ιδιαιτεροτήτων των γυναικών εργαζομένων, θα πρέπει να υπάρχει ένα δεύτερο πλαίσιο κοινωνικής και προνοιακής λογικής που θα τους συμπαρίσταται προκειμένου να ανταπεξέλθουν και στους άλλους ρόλους των.
Προφανώς το θέμα δεν εξαντλείται εδώ και έχουμε διατυπώσει στο Ημερολόγιο αυτό και άλλες σκέψεις που αφορούν το ασφαλιστικό και την εύρυθμη λειτουργία του.
Ελπίζουμε να ακούσουμε επ’ αυτού και άλλες απόψεις.
6 Μαρτίου 2008
Οι κκ. Συνδικαλιστές του δημοσίου τομέα πρέπει να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της Χώρας …
- Είναι η μόνη ισχυρή και ακλόνητη δύναμη στην Ελλάδα.
- Γνωρίζουν τις λύσεις για όλα.
- Έχουν κοινωνική ευαισθησία, μια και εργάζονται μόνον για τα λαϊκά συμφέροντα.
- Έχουν απεριόριστους πόρους, δεδομένου ότι όλοι έχουν υγιή ταμεία συνάξεως και πρόνοιας και ποτέ δεν διαμαρτυρηθήκαν για το μισθό τους και τις συνθήκες εργασίας τους.
- Έχουν σταθερό πρόγραμμα απεργιακών κινητοποιήσεων που πάντοτε είναι επιτυχές και επιβάλλει λύσεις.
- Ξέρουν να δίνουν εντολές και να τις τηρούν όλοι χωρίς εξαίρεση και διαφωνίες
- Και άλλα πολλά
Υπάρχει λύση στο Ασφαλιστικό;
Για παράδειγμα: Εφαρμόζεται πολιτική αμοιβών με πολύ γρήγορη άνοδο (εκθετική άνοδο - αφορά κάθε κλιμάκιο) για τις ηλικίες ~30-50 ετών (περίοδος μεγάλων οικογενειακών βαρών), βραδεία άνοδο για ηλικίες ~50-65 και σύνταξη με ~50-60 % των τελευταίων αποδοχών. Το σύστημα αυτό είναι δίκαιο και ανταποκρίνεται στις ανάγκες. Οι μισθοί θα είναι καθαροί, χωρίς επιδόματα, 12 ανά έτος (χωρίς δώρα και άλλους παραλογισμούς), και θα προσδιορίζονται από ειδικές μόνιμες επιτροπές υπολογισμού του πραγματικού κόστους ζωής.
Η πολιτεία θα αναλάβει παράλληλα να βοηθήσει τους νέους να εκπαιδευτούν ή να σπουδάσουν αυτό που επιθυμούν
Να διωχθούν οι υπουργοί που δεν εφαρμόζουν νόμους …
Ο παραλογισμός στην Ελλάδα έχει φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Μέχρι του σημείου που υπουργοί βάζουν στη ναφθαλίνη νόμους και αποφάσεις επειδή έτσι μάλλον τους «γουστάρει», δεδομένου ότι για όλους τους άλλους εμάς ισχύει ότι «άγνοια νόμου τιμωρείται».
Ε καιρός είναι να τιμωρηθούν και οι υπουργοί και οι άλλοι παράγοντες της διοίκησης που αγνοούν, παραβλέπουν, δεν εφαρμόζουν ή παραβιάζουν τους νόμους.
Αν υπάρχουν αποχρώντες λόγοι μη εφαρμογής καταργήστε τους. Αλλά μην τους παραβιάζετε.
Εδώ πρέπει να είναι Κράτος και όχι τσιφλίκι σας!
Υπάρχει Κυβέρνηση, υπάρχει Κράτος; Δεν μπορούμε να τους εντοπίσουμε …
Που είναι οι υπουργοί, που είναι η διοίκηση, που είναι οι μηχανισμοί του κράτους, που είναι ο πνευματικός κόσμος, που είναι οι επιστήμονες, που είναι γονείς, που είμαστε και εμείς;
Δεν υπάρχει τίποτε στον ορίζοντα και αν κάποιος παρεκτραπεί και αρχίσει να κάνει κάτι, το σύστημα θα τον επαναφέρει στη τάξη.
Η χώρα πορεύεται χωρίς προσανατολισμούς, πυξίδα, πρόγραμμα, με «βάρκα την ελπίδα».
Παγκόσμια πρωτοτυπία και εκπληκτικό δίδαγμα για όλους τους άλλους συγκάτοικους του Πλανήτη.
5 Μαρτίου 2008
Επιστολή της 30ης Ιουνίου 2004, στον κ. Πρωθυπουργό
30 Ιουνίου 2004
Βαρεθήκαμε την ανάλυση. Έχει κανείς λύσεις να προτείνει και καλύτερα να εφαρμόσει;
Αυτές τις ημέρες παρακολουθούμε ένα νέο δράμα να εκτυλίσσεται στη χώρα. Δεν έχει ενέργεια, δεν έχει χρηματιστήριο, φοβάται τις διεθνείς σχέσεις, αντιμετωπίζει απεργιακό κλοιό εκ μέρους των βολεμένων και όλα τα άλλα μάλλον υπολειτουργούν και μόνο με αυτόματο πιλότο.
Ακούμε όλους πρωθυπουργό, υπουργούς, αντιπολίτευση, συνδικαλιστές, επιστήμονες, αρμοδίους να μας λένε τι γίνεται και ίσως γιατί γίνεται.
Μετά κλείνουν τα μικρόφωνα, πάνε σπίτι τους και μας αφήνουν στην μοίρα μας, στα προβλήματά μας και στην αγανάκτησή μας. Προφανώς ελπίζουν ότι ο πανδαμάτωρ χρόνος θα δώσει τις λύσεις (καλές ή κακές αδιάφορο προφανώς).
Βρείτε και δώστε λύσεις στα προβλήματά μας. Επιλέξτε και επιβάλετε λύσεις άμεσα και αποτελεσματικά. Δώστε ελπίδα στους νέους και τους απόμαχους. Ενθαρρύνετε τη σύγχρονη εκπαίδευση, την επιχειρηματικότητα, τη καινοτομία, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, την ποιότητα, την εξοικονόμηση ενέργειας, την προστασία του περιβάλλοντος, την υγιεινή και την ασφάλεια στην εργασία, τη δημόσια τάξη, κλπ. κλπ. (οι αναφορές είναι ενδεικτικές)
4 Μαρτίου 2008
Σύγχρονη ελληνική κοινωνία ή σύγχρονος μεσαίων…
Έχουμε παρακολουθήσει ορισμένα από τα τεκταινόμενα στο νησί της Νάξου. Η προσέγγιση είναι να ικανοποιήσουμε τους περιπτεράδες, τους καταστηματάρχες, τους κατέχοντες εν ολίγοις και όχι να αντιμετωπιστούν οι πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας τόσο άμεσα αλλά και ιδιαίτερα του απώτερου μέλλοντος. Ο ορίζοντας των αρμοδίων αρχόντων είναι οι επόμενες εκλογές και το προσωπικό τους συμφέρον. Τίποτε άλλο.
Χαρακτηριστική περίπτωση το λιμάνι της Νάξου και η ασφυξία της πόλεως εξαιτίας των επιλογών των αρμοδίων. Στο λιμάνι εναλλάσσονται οι επιβατικές και εμπορικές δραστηριότητες με πολλούς και μεγάλους κινδύνους για όλους.
Οι τοπικοί παράγοντες αλλά και άλλοι αρμόδιοι σε ανώτερα κλιμάκια της διοικητικής ιεραρχίας αδυνατούν ακόμα και να συζητήσουν τη κατασκευή ενός νέου εμπορικού λιμανιού που θα καλύψει κυρίως τις ανάγκες των επόμενων 20-50 ετών τουλάχιστον και δώσει νέες αναπτυξιακές δυνατότητες στην πόλη και το νησί της Νάξου.
Προτείνουμε υποτίμηση του € …
Πριν αρκετά χρόνια, την εποχή που η ακρίβεια είχε δημιουργήσει την ιδέα να εκδοθούν χαρτονομίσματα του 1 και 2 €, προτείναμε στην ΕΚΤ (και μάλιστα με ηλεκτρονικό μήνυμα που είχαμε αποστείλει στον Αντιπρόεδρο κ. Λ. Παπαδήμο) να υποτιμηθεί το € κατά 10 φορές και η αντιστοιχία του για τη Ελλάδα για παράδειγμα να γίνει 34,075 δρχ. αντί της 340,75 που είναι σήμερα.
Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργείται στους πολίτες η αίσθηση ότι πληρώνουν περισσότερα χρήματα και άρα θα είναι περισσότερο προσεκτικοί στη διάθεση των χρημάτων τους. Προφανώς βέβαια οι τιμές των προϊόντων θα παραμείνουν οι ίδιες, κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει. Επί πλέον οι πολίτες θα είναι περισσότερο προσεκτικοί στη διαχείριση των κερμάτων και ιδιαίτερα των λεπτών, που τώρα μάλλον τα θεωρούν «βάρος» και δεν τα υπολογίζουν, παρά τη σημαντική αξία τους.
Η ρύθμιση θα είναι ευνοϊκή για όλες τις χώρες που το νόμισμά τους είχε μικρή σχετικά αξία σε σχέση με το € (π.χ. Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, Βέλγιο αλλά και τις άλλες όπως Γαλλία κλπ.)
Κακοτεχνίες σημαίνει διαπλοκή ή διαπλοκή σημαίνει κακοτεχνίες;
Δεν έχουμε δει ποτέ και κυριολεκτούμε, ολοκληρωμένο τεχνικό έργο στην Ελλάδα. Επίσης δεν έχουμε δει ποτέ ποιοτικό έργο, όπως διαπιστώνει κανείς στη βόρεια Ευρώπη.
Ακόμα και όταν παραδοθεί κάποιο έργο «ολοκληρωμένο» βλέπουμε εγκαταλελειμμένα μπάζα, υλικά, ξεχαρβαλωμένα μηχανήματα, άθλια τελειώματα, σπασμένα στοιχεία, κακές στρώσεις, άθλια και υποβαθμισμένα φρεάτια, οδικοί τάπητες που ξεχαρβαλώνονται με την πρώτη βροχή και το πέρασμα του πρώτου βαρέως οχήματος, λύσεις πέραν της λογικής, κλπ. κλπ., δηλαδή κακοτεχνίες «ων ουκ έστιν αριθμός». Αυτά αφορούν από μικρά δημοτικά έργα (κυρίως πλατείες, πεζοδρόμια κα πεζόδρομοι) και έως τεράστιας έκτασης δημόσια έργα υποδομών (π.χ. Μαλακάσα, Τσακώνα, Ατική οδός κα.)
Οι αρμόδιοι δεν βλέπουν τίποτε και μετά τυχόν διαμαρτυρίες και καταγγελίες οργανώνουν νέες εργολαβίες αποκατάστασης που και αυτές έχουν τελικώς το ίδιο αποτέλεσμα.
Δεν είδαμε και δεν ακούσαμε ποτέ αρμόδιος να εγκαλείται για παράλειψη, ανοχή, αποδοχή κακοτεχνιών ή παράβαση καθήκοντος.
Το σύστημα λειτουργεί άψογα και θα θέλαμε να πούμε στους Ιταλούς φίλους μας να διδαχτούν από την Ελλάδα και να μην είναι εκτεθειμένοι σε εκστρατείες του τύπου «καθαρά χέρια» που τους διέσυρε και καταρράκωσε τη φήμη τους πριν αρκετά χρόνια.
3 Μαρτίου 2008
Η αδέκαστη δικαστική εξουσία και το κοινωνικό Ελληνικό κράτος …
Διαβάσαμε την είδηση ότι το Εφετείο μείωσε σε 13,6 έτη την πρωτόδικη ποινή των 25 ετών κατά συγχώνευση που είχε επιβληθεί στον Λ. Στάθη για ξέπλυμα βρώμικού χρήματος και ενεργητική δωροδοκία δικαστού. Πρωτοδίκως έχε κριθεί ένοχος με την επιβαρυντική περίσταση ότι τέλεσε τις άδικες πράξεις που του αποδίδονται κατ΄ επάγγελμα και δεν του αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό.
Φαίνεται ότι οι Έλληνες λυπούνται όλους όσους υφίστανται κάποια ποινή και είναι επιδεκτικοί στην προστασία των παρανομούντων ώστε να μην υποστεί τελικά μεγάλη ζημιά και να συνεχίσει τη ζωή του απερίσπαστος και με νέες προοπτικές. Δηλαδή ότι έγινε έγινε και ο άνθρωπος πρέπει να συνεχίσει να ζει όπως παλιά!
Τα ίδια έγιναν και με τον κ. Αντιπρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου που παρά τα 15 χρόνια κάθειρξη είναι από καιρό έξω (εκτός φυλακής) και μπορεί να ζει ελεύθερος και απερίσπαστος. Ίσως να του έχει δοθεί και η άδεια να διδάσκει.
Η συμπεριφορά της Ελληνικής Πολιτείας και του Κράτους είναι εξαιρετικό παράδειγμα για τους νέους. Προφανώς το σύστημα λέει «εμπρός τίποτε δεν πρέπει να σε σταματά, και αν συμβεί κάτι στραβό μην ανησυχείς, εδώ είμαστε εμείς να σε φροντίσουμε».
Τι να πουν οι νομιμόφρονες και συνεπείς Έλληνες. Εκφράζω τη πίκρα μου, την απογοήτευσή μου και την αγανάκτησή μου που σέβομαι τους νόμους, τους πλησίων μου και την Πολιτεία.
ΥΓ: Ενώ ολοκληρώναμε το σχόλιο αυτό, δόθηκε στη δημοσιότητα η είδηση ότι αποφυλακίστηκε και ο πρώην Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου που είχε καταδικαστεί σε 25 ετή κάθειρξη.
Ραδιόφωνο σύγχρονο και ασχολούμενο με τα προβλήματα των πολιτών …
Το ραδιόφωνο είναι ένα μέσο ενημέρωσης και συμμετοχής, ευέλικτο και αποτελεσματικό. Αντιδρά σε μηδενικό σχεδόν χρόνο, δεν σε καθηλώνει αλλά μπορεί κανείς να κάνει και άλλες εργασίες παράλληλα ενώ το ακούει, έχει αμεσότητα και ως δημόσιο μέσο απευθύνεται σε πολλούς και θα λέγαμε σε όλους.
Δυστυχώς οι αρμόδιοι και παχυλά αμειβόμενοι δεν έχουν προφανώς χρόνο να παρακολουθήσουν την πορεία του ραδιοφώνου του Σκαϊ και την ανάγκη που εκφράζουν οι πολίτες να διατυπώνουν απόψεις και επιχειρήματα, να πληροφορούν και να πληροφορούνται άμεσα και έγκυρα.
Ραδιοφωνικοί σταθμοί δομημένοι στις ανάγκες των πολιτών και της Κοινωνίας, ακούσαμε για πρώτη φορά στη Γερμανία και τη βόρεια Ευρώπη από τη δεκαετία του 1970, όταν δίδονταν ειδικές πληροφορίες για τη κίνηση στους αυτοκινητόδρομους και γενικά για τις κυκλοφοριακές συνθήκες.
Η δημόσια ΕΡΤ οφείλει να ασχοληθεί με τα θέματα των πολιτών και τις σύγχρονες εξελίξεις και όχι μόνο με τη διασκέδαση και τα αθλητικά κατά κόρον, τη Ευροβίζιον και εκπομπές του ποδαριού (όχι βέβαια όλες).
Αθήνα και πάλι Αθήνα …
Ματώνει η καρδιά κάθε Αθηναίου να βλέπει πως την κατάντησαν οι «επιχειρηματίες» με επί κεφαλής και ηγέτες τους δημάρχους της, αλλά και οι πολίτες της. Χαρακτηριστικά παραδείγματα:
- Περίπτερα σουπερμάρκετ που πρέπει να κλείσουν άμεσα λόγω αθλίων συνθηκών υγιεινής, ρύπανσης και κατάληψης δημόσιου χώρου (π.χ. Ομόνοια)
- Πεζοδρόμια και πλατείες που ποτέ δεν συντηρούνται και είναι παγίδες για τους πεζούς (π.χ. Πλ. Συντάγματος)
- Υπαίθριες εκθέσεις μοτοσικλέτας επί των κεντρικών δρόμων (π.χ. Μιχαλακοπούλου)
- Ψοφοδεή δένδρα στόχοι κακών συμπολιτών, ζώων, αυτοκινήτων και εργολάβων δημοσίων έργων (παντού)
- Κεντρικοί δρόμοι χώροι στάθμευσης για κάθε πονηρό (π.χ. Ακαδημίας)
- Πεζόδρομοι μικροχωματερές (π.χ. Βουκουρεστίου)
- Πεζόδρομοι για τα μηχανάκια και τους ακράτητους «κυνηγούς πεζών» οδηγούς αυτοκινήτων (π.χ. πεζόδρομος Ερμού / Κεραμικός)
- Καφετέριες που καταλαμβάνουν κάθε ελεύθερο χώρο (π.χ. Ανδριανού)
- Σκουπίδια σε κάθε γωνία, κάθε στιγμή (παντού)
- Σκουριασμένοι στύλοι, πινακίδες, κολώνες (δεν ανακάλυψε ακόμα η δημοτική αρχή τα γαλβανισμένα)
- Αφισσορύπανση παντού (το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα διαπλοκής χαμηλού επιπέδου)
- Ελευθέρα δοβλέτια (π.χ. Ελευθεροτυπία και παλαιότερα-κυρίως ΔΟΛ)
- Δημοτική αστυνομία οπερέτα (π.χ Ερμού)
- Κλπ. κλπ.
Η Καβάλα δεν θέλει εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με λιθάνθρακα. Δεν μας είπε όμως τι είδους ανάπτυξη θέλει …
Οι τοπικοί άρχοντες οργανώνουν και ενθαρρύνουν τους πολίτες να αντιδράσουν σε κάποια πρωτοβουλία αρμοδίων φορέων προς επίλυση σημαντικών προβλημάτων που αναφύονται.
Καμιά αντίρρηση μέχρις εδώ, παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι αυτοί πολίτες απαιτούν να έχουν επάρκεια του αγαθού που συζητείται και να έχουν οι τόποι τους ικανές αναπτυξιακές δυνατότητες.
Προτείνουμε λοιπόν στους τοπικούς άρχοντες αλλά και στην Κυβέρνηση να βρει τρόπους να συζητούν οι τοπικές κοινωνίες το είδος του μέλλοντος που επιθυμούν για τη περιοχή τους και να εκπονήσουν τις σχετικές πολιτικές και στρατηγικές – δηλαδή συγκεκριμένα προγράμματα.
Τότε μόνον θα μπορούμε να έχουμε άποψη και οι κινητοποιήσεις θα έχουν αντίκρισμα, ουσιαστική συνεισφορά και θετική εξέλιξη.