Περιβάλλον

Θα πειστούμε ότι οι πολτικοί έχουν σοβαρό πρόγραμμα για το Περιβάλλον μόνον αν δούμε άμεσα εκστρατεία για την απομάκρυνση των πάσης φύσεως σκουπιδιών που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα (2007)

Κρίση και Προοπτικές ...

Τίποτε δεν θα γίνει αν το κράτος δεν γνωρίζει επακριβώς και ανά πάσα στιγμή τι του γίνεται.
Οι σύγχρονες κοινωνίες το έχουν επιτύχει χάρις στις τηλεματικές τεχνολογίες, δηλαδή πληροφορικής και επικοινωνιακών δικτύων.
Οι άθλιοι των Αθηνών, έχουν επιτύχει εν μέσω παγκοσμίου κοσμογονίας, να έχουν αποτρέψει τις εφαρμογές στην Ελλάδα.
Τώρα, αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης και το απόλυτο μέτρο επιβολής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, προκειμένου η Ελλάδα να μην πτωχεύσει και να ανακάμψει (2008).

Οι απαιτήσεις των καιρών ...

Οι απαιτήσεις των καιρών ...
- Ως πολίτες απαιτούμε το πολιτικό σύστημα και στην Ελλάδα να εκσυγχρονιστεί και να ακολουθήσει καινοτόμους δρόμους συμμετοχής των πολιτών

- Ως πολίτες πιστεύουμε ότι όλοι μας πρέπει να επιστρέψουμε στην κοινωνία, ένα μικρό έστω μέρος των πραγμάτων που αποκτήσαμε στη ζωή μας



Τόσο απλά ...

«Το μυαλό είναι σαν αλεξίπτωτο, αν δεν είναι ανοικτό δε δουλεύει» (Φρανκ Ζάπα)


28 Μαΐου 2024

Φόβοι ότι θα «διψάσει» η Κρήτη …

Ελλείψεις νερού εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσουν πολλές περιοχές στα ανατολικά του νησιού

Το φράγμα Αποσελέμη στον νομό Ηρακλείου, που υδροδοτεί από το 2012 τις πόλεις του Ηρακλείου και του Αγίου Νικολάου, στεγνώνει χρόνο με τον χρόνο. Αρκετές περιοχές της Κρήτης αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις νερού, όπως ο Δήμος Χερσονήσου, που με βάση τα έως τώρα δεδομένα έχει έλλειμμα νερού 1,5 εκατ. κυβικά μέτρα τον χρόνο. [Εφημερίδα Νέα Κρήτη / neakriti.gr / Γεωργία Μακάκη]

Mεγάλες ελλείψεις νερού αναμένεται να αντιμετωπίσουν πολλές περιοχές της Κρήτης, ειδικά στην ανατολική πλευρά του νησιού, φέτος το καλοκαίρι. Οι μειωμένες βροχοπτώσεις του φετινού χειμώνα δεν κατάφεραν να γεμίσουν τους επιφανειακούς ταμιευτήρες, με αποτέλεσμα η στάθμη του νερού στα φράγματα να είναι χαμηλή. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, στην οποία ανήκει η Διεύθυνση Υδάτων και είναι υπεύθυνη για την ορθή διαχείριση και την προστασία του νερού, καλεί όλους και κυρίως τους αγρότες να είναι προσεκτικοί όσον αφορά τις ποσότητες νερού που χρησιμοποιούν … (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 24.05.2024 • 18:39).

Καθημερινώς σχεδόν εμφανίζονται στα ΜΜΕ άρθρα, αναλύσεις και απόψεις σχετικά με το πρόβλημα της επάρκειας του νερού, σε συνδυασμό βέβαια με την αστικοποίηση, τις τουριστικές επελάσεις, τις βιομηχανικές και κυρίως τις αγροτικές χρήσεις.

Σε κάποιες περιοχές του πλανήτη προβλέπεται ότι ίσως είναι και αιτία πολέμου και δυστυχίας.

Στην Ελλάδα, τη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, επικρατεί πλήρης εφησυχασμός. Ίδιον της φυλής.

Δημιουργήσαμε το τέρας των Αθηνων με 5 ίσως και περισσότερα εκτμ. κατοίκων, με διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις σε καθαρό και ποιοτικό νερό. Τη στιγμή που οι γνωστές πηγές βρίσκονται στα δυτικά της χώρας και έτσι το νερό μεταφέρεται σχεδόν από 300 χιλιόμετρα μακριά, με όλες τις δυσκολίες, τεχνικές υποδομές, ελέγχους, εποπτεία, ασφάλεια, διαχείριση και ειδικές απαιτήσεις για οργάνωση και αδιάλειπτη και συνεχή παροχή.

Το απαραίτητο νερό που καταναλίσκεται, δεν είναι αναγκαίο να είναι αποκλειστικά προς κατανάλωση από ανθρώπους, ζώα και φυτά και άρα υψηλών και καταλλήλων προδιαγραφών και ποιότητος. Ωστόσο παράγεται συνήθως ένας μόνον κυρίως τύπος νερού ο οποίος είναι αποκλειστικά της κατάλληλης ποιότητος προς ανθρώπινη χρήση.

Άλλες χώρες αντιμετωπίζουν ήδη το θέμα της επάρκειας με αξιοποίηση της μεγαλύτερης ίσως διαθέσιμης πηγής υδάτων, των επεξεργασμένων λυμάτων. Μια από αυτές είναι η Κύπρος.

Οι αρμοδιοι πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα αυτό και όλοι οι φορείς που έχουν επιστημονικές γνώσεις στο αντικείμενο της αξιοποίησης των επεξεργασμένων λυμάτων οφείλουν να συμβάλλουν αποφασιστικά στη εξεύρεση λύσεων.

Το Ημερολόγιο δεν θα ξεχάσει το θέμα και θα επανέλθει τη κατάλληλη στιγμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου