Περιβάλλον

Θα πειστούμε ότι οι πολτικοί έχουν σοβαρό πρόγραμμα για το Περιβάλλον μόνον αν δούμε άμεσα εκστρατεία για την απομάκρυνση των πάσης φύσεως σκουπιδιών που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα (2007)

Κρίση και Προοπτικές ...

Τίποτε δεν θα γίνει αν το κράτος δεν γνωρίζει επακριβώς και ανά πάσα στιγμή τι του γίνεται.
Οι σύγχρονες κοινωνίες το έχουν επιτύχει χάρις στις τηλεματικές τεχνολογίες, δηλαδή πληροφορικής και επικοινωνιακών δικτύων.
Οι άθλιοι των Αθηνών, έχουν επιτύχει εν μέσω παγκοσμίου κοσμογονίας, να έχουν αποτρέψει τις εφαρμογές στην Ελλάδα.
Τώρα, αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης και το απόλυτο μέτρο επιβολής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, προκειμένου η Ελλάδα να μην πτωχεύσει και να ανακάμψει (2008).

Οι απαιτήσεις των καιρών ...

Οι απαιτήσεις των καιρών ...
- Ως πολίτες απαιτούμε το πολιτικό σύστημα και στην Ελλάδα να εκσυγχρονιστεί και να ακολουθήσει καινοτόμους δρόμους συμμετοχής των πολιτών

- Ως πολίτες πιστεύουμε ότι όλοι μας πρέπει να επιστρέψουμε στην κοινωνία, ένα μικρό έστω μέρος των πραγμάτων που αποκτήσαμε στη ζωή μας



Τόσο απλά ...

«Το μυαλό είναι σαν αλεξίπτωτο, αν δεν είναι ανοικτό δε δουλεύει» (Φρανκ Ζάπα)


31 Μαΐου 2024

Καθαρά νερά: Στην τέταρτη θέση η Ελλάδα… αλλά …

Διαβάσαμε το άρθρο με το συγκεκριμένο τίτλο στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 29.05.2024 και μας έκανε εντύπωση το τμήμα του που αναφέρεται στο πρόβλημα των βροχοπτώσεων σε συνδυασμό με το θέμα επεξεργασίας λυμάτων. 

… Όσον αφορά την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, η έκθεση του ΕΟΠ επισημαίνει πως ισχυρά γεγονότα βροχοπτώσεων (πάνω από 20 χιλιοστά σε μία ημέρα) αυξάνουν τον κίνδυνο κακής ποιότητας των υδάτων κολύμβησης, λόγω αυξημένης ρύπανσης και μόλυνσης από υπερχειλίσεις αποχετεύσεων, πλημμύρες ή επιφανειακή απορροή και μεταφορά στο νερό ρυπογόνων παραγόντων. Αναλύσεις του ΕΟΠ αποκάλυψαν μια θετική συσχέτιση μεταξύ των ισχυρών βροχοπτώσεων τριών ημερών και την αφθονία τόσο του E. coli όσο και του εντερόκοκκου. Αυτοί οι συσχετισμοί παρατηρούνται σε όλα τα ύδατα, αλλά περισσότερο στους ποταμούς. Καθώς η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων, ενδέχεται φαινόμενα επιβάρυνσης των υδάτων να γίνουν πιο συχνά.

Για τον σκοπό αυτό απαιτείται εκπόνηση ολοκληρωμένων σχεδίων διαχείρισης των αστικών λυμάτων, τα οποία να περιλαμβάνουν μέτρα για αποτροπή της ρύπανσης από υπερχειλίσεις ομβρίων υδάτων, παρεμβάσεις για φυσική κατακράτηση νερού, αλλά και μέτρα για τη βελτίωση της διαχείρισης των υφιστάμενων υποδομών συλλογής, αποθήκευσης και επεξεργασίας των λυμάτων.

Τα θέματα που αναφέρονται στο άρθρο, έχουν αντιμετωπιστεί στις υποτιθέμενες σοβαρές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ιδίως όταν τα συστήματα συλλογής και διοχέτευσης των λυμάτων μιας περιοχής/πόλεως οδηγούνται στη μονάδα επεξεργασίας, είναι κοινά με τα συστήματα διοχέτευσης των ομβρίων; Τέτοια συστήματα ονομάζονται παντοροϊκά και είναι συχνά.

 Είναι σε θέση η ΕΥΔΑΠ να διαβεβαιώσει ότι τα λύματα που καταλήγουν στο ΚΕΛ Κρωπίας-Παιανίας και θα καταλήγουν στο μέλλον, είναι μόνον αστικά και δεν αναμειγνύονται με τα ανεξέλεγκτα ως προς τα επικίνδυνα και μολυσματικά χαρακτηριστικά τους ύδατα από βροχοπτώσεις; Και τι θα γίνει αν οι ποσότητες των υδάτων των βροχοπτώσεων είναι πολύ μεγάλες; Πως θα συμπροφερθεί το ΚΕΛ; Υπάρχει περίπτωση να σταματήσει η λειτουργία του και να διοχετεύονται χωρίς επεξεργασία όλα τα λύματα στον αγωγό διάθεσης; Αυτά βέβαια αν συμβούν, θα συμβούν τους χειμερινούς μήνες. Ποιος άραγε παρακολουθεί το ύψος των βροχοπτώσεων στις επίμαχες περιοχές;   

Ποια είναι τα προγράμματα και οι μηχανισμοί αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων; Γνωρίζουν οι πολίτες ποιοι είναι οι εντεταλμένοι επιστήμονες και τεχνικοί. Έχουν σχεδιαστεί καταστάσεις αντιμετώπιση κρίσεων και τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες και ποιες θα πρέπει να είναι οι ενδεδειγμένες κινήσεις τους; Πως και πότε αναθεωρούνται τα προγράμματα;
 
Αυτά και άλλα πολλά πρέπει να δημοσιοποιηθούν άμεσα από την  ΕΥΔΑΠ, σε συνεργασία με τους εμπλεκομένους δήμους, την Πολιτική Προστασία, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τη ΓΓ Υδάτων και κάθε άλλο αρμόδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου