Το ημερολόγιο προσπαθεί να αντανακλά την ανάγκη συμμετοχής στα κοινά με τη διατύπωση και ελπίζουμε συζήτηση, επί προτάσεων που αποσκοπούν σε μια καλύτερη και λειτουργικότερη κοινωνία (Δημήτριος Σωτηρίου, 15 Ιουλίου 2007)
Περιβάλλον
Κρίση και Προοπτικές ...
Οι σύγχρονες κοινωνίες το έχουν επιτύχει χάρις στις τηλεματικές τεχνολογίες, δηλαδή πληροφορικής και επικοινωνιακών δικτύων.
Οι άθλιοι των Αθηνών, έχουν επιτύχει εν μέσω παγκοσμίου κοσμογονίας, να έχουν αποτρέψει τις εφαρμογές στην Ελλάδα.
Τώρα, αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης και το απόλυτο μέτρο επιβολής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, προκειμένου η Ελλάδα να μην πτωχεύσει και να ανακάμψει (2008).
Οι απαιτήσεις των καιρών ...
Οι απαιτήσεις των καιρών ...
- Ως πολίτες απαιτούμε το πολιτικό σύστημα και στην Ελλάδα να εκσυγχρονιστεί και να ακολουθήσει καινοτόμους δρόμους συμμετοχής των πολιτών
- Ως πολίτες πιστεύουμε ότι όλοι μας πρέπει να επιστρέψουμε στην κοινωνία, ένα μικρό έστω μέρος των πραγμάτων που αποκτήσαμε στη ζωή μας
Τόσο απλά ...
«Το μυαλό είναι σαν αλεξίπτωτο, αν δεν είναι ανοικτό δε δουλεύει» (Φρανκ Ζάπα)
7 Απριλίου 2025
Η απαξιωτική θέση των πολιτών στη διακυβέρνηση της χώρας και το εχθρικό πολιτικό σύστημα …
Στην ηλεκτρονική δ/νση https://gslegal.gov.gr/kyvernisi/katalogos-melon-kyvernisis/ που διατηρεί η ίδια η κυβέρνηση παρέχονται δ/νσεις ηλ. ταχυδρομείου υπουργών, υφυπουργών και γενικών γραμματέων. Αλλά μάλλον έτσι για γούστο και για να λένε ότι είναι προοδευτικοί και σύγχρονοι.
Κανένας μέχρι τώρα από όλους αυτούς τους κυρίους και τις κυρίες που έχουμε απευθυνθεί – ίσως και πολλές εκατοντάδες φορές, ίσως και χιλιάδες από το 2007 τουλάχιστον (έτος έναρξης της λειτουργίας του Ημερολόγιου Απλά και Κατανοητά) δεν έκανε το κόπο να σκεφτεί ότι είναι καθήκον τους και υποχρέωση εκ του Νόμου, να απαντούν στους πολίτες επί της ουσίας.
Κάποιες σκόρπιες απαντήσεις χωρίς ουσία, έχουμε λάβει από την αστυνομία και τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας. Οι άλλοι σιωπούν και προφανώς εκνευρίζονται που οι πολίτες απευθύνονται σε αυτούς.
Μερικές υπηρεσίες έχουν βρει χρήσιμη τη φόρμουλα να απαντούν τυπικά και αυτόματα με αποστολή αρ. πρωτοκόλλου, χωρίς περαιτέρω επικοινωνία. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ΕΑΔ που μέχρι σήμερα ποτέ δε βρήκε το θέμα για το οποίο απευθυνθήκαμε σε αυτή σημαντικό και της αρμοδιότητάς της και απαντά ότι έθεσε το θέμα για το οποίο απευθυνθήκαμε σε αυτή, στο αρχείο. Και έτσι κλείνει κάθε περαιτέρω συζήτηση.
Έχουμε ζητήσει μέσω του Ημερολογίου Απλά και Κατανοητά η κυβέρνηση και όλες οι δημόσιες υπηρεσίες να έχουν τυποποιημένες ιστοσελίδες επικοινωνίας και πληροφόρησης των πολιτών και ειδικές σελίδες για την υποδοχή αιτημάτων, προτάσεων, σχολίων και καθε άλλου θέματος που οι πολίτες επιθυμούν να θέσουν υπόψη των αρμοδίων. Και φυσικά να λαμβάνουν περιεκτικές και εντός του από του νόμου προβλεπόμενου χρονικού ορίου, απαντήσεις. Στρεβλή της πολύ καλής ιδέας διαβουλεύσεων, είναι σε λειτουργία και ως άλλοθι για «περίεργες» αποφάσεις της διοικήσεως, χωρίς αντίλογο και διαφάνεια στη επεξεργασία.
Θα μου πείτε ψιλά γράμματα. Εδώ έχουμε τη «Δικτατορία της Δημοκρατίας©», και θα κάνουμε ότι θέλουμε, κοινώς γουστάρουμε.
Η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική χώρα της ΕΕ που οι πολίτες δεν μετέχουν καμιάς σχεδόν διαδικασίας και διεργασίας καλής νομοθέτησης, ουσιαστικής διαβούλευσης, επικοινωνίας με τους αρμοδίους και συμμέτοχης στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι. Οι πολίτες αναγκάζονται να καταφεύγουν για σοβαρά θέματα στο ΣτΕ, που και αυτό κατ΄ εμάς είναι ανάπηρο. Γιατί αποφαίνεται, πολλές φορές εις βάρος της λογικής, και δεν έχει αρμοδιότητα ούτε και ενδιαφέρεται να παρακολουθεί αν οι αποφάσεις του ικανοποιούνται και εφαρμόζονται.
Κάθε αντίλογος δεκτός και αναγκαίος. Αλλά …
6 Απριλίου 2025
Προχθές έκανα μια καλή πράξη …
5 Απριλίου 2025
Μια στεγνή Δημοκρατία που δεν δημιουργεί …
3 Απριλίου 2025
Η άποψή μας για την Επικαιρότητα και τη Καθημερινότητα …
· 02/04/2025 - Πώς η Ισπανία έγινε το νέο hotspot της φαρμακοβιομηχανίας στην Ευρώπη. Με φόντο την κινεζική άνοδο στον τομέα της βιοτεχνολογίας, η Ισπανία κατάφερε να αναρριχηθεί στην κορυφή της ευρωπαϊκής κατάταξης για τις κλινικές μελέτες, προσφέροντας γενναία φορολογικά κίνητρα και γρήγορες ρυθμιστικές διαδικασίες. Με φόντο την κινεζική άνοδο στον τομέα της βιοτεχνολογίας, η Ισπανία κατάφερε να αναρριχηθεί στην κορυφή της ευρωπαϊκής κατάταξης για τις κλινικές μελέτες, προσφέροντας γενναία φορολογικά κίνητρα και γρήγορες ρυθμιστικές διαδικασίες, οι οποίες μειώνουν τον χρόνο που απαιτείται από την έναρξη μιας κλινικής μελέτης έως την έγκριση ενός φαρμάκου. Το γεγονός ότι η Ισπανία προσφέρει συγκρίσιμη επιστημονική ποιότητα σε χαμηλότερες τιμές από τους ανταγωνιστές της, αποτελεί ένα ακόμα πλεονέκτημα για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Είναι αυτό το «πακέτο» που έπεισε την AstraZeneca, την Novartis, την Roche και άλλες φαρμακευτικές να επεκτείνουν την παρουσία τους στην Ισπανία τα τελευταία χρόνια. Και σύμφωνα με το Bloomberg, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ στοχεύει να προσελκύσει και άλλες επενδύσεις, καθώς έχει ήδη προσκαλέσει τις Johnson & Johnson, Daiichi Sankyo, Eli Lilly και Sanofi στη Μαδρίτη για συνομιλίες (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ): Το πολιτικό σύστημα δε διαβάζει, δεν παρακολουθεί, δεν ασχολείται με το τι συμβαίνει στον κόσμο. Ενδιαφέρεται μόνον για τους σκυλοκαβγάδες στη Βουλή, που έχει καταντήσει άχρηστο βημα αντιπαραθέσεων, εν μέσω πλανητικής «κοσμογονίας» …
· 03/04/2025 - Πώς η Πίνδος ετοιμάζεται να κάνει το «θαύμα» της. Από το 2018, μια ομάδα ανθρώπων εργάζονται για να διανοίξουν παμπάλαια μονοπάτια στην ενιαία διαδρομή Pindus Trail, μήκους 860 χλμ., από τους Δελφούς έως τις Πρέσπες. Ένας άθλος με πολλές κοινωνικές προεκτάσεις και απώτερο στόχο την επανακατοίκηση της οροσειράς. Κάποια μονοπατια, όπως εκείνα στα βουνά της Ρούμελης, τα χρησιμοποιούσαν οι αγωνιστές της Επανάστασης. Άλλα, στον Γράμμο και στα Τζουμέρκα, οι αντάρτες, ενώ έμποροι και κτηνοτρόφοι διέσχιζαν τη βλαχόστρατα που ένωνε κάποτε την Ήπειρο με τη Θεσσαλία. Πολλά, ακόμα μικρότερα μονοπάτια τα ακολουθούσαν καθημερινά τα παιδιά των χωριών απλώς για να πάνε σχολείο. Στο μονοπάτι στο Ασπρόρεμα Αγράφων, το οποίο διέσχιζαν καθημερινά οι άνθρωποι για να φτάσουν στα Επινιανά. Εκεί κατοικούσε έως τη δεκαετία του 1990 μία γιαγιά, χωρίς οδική πρόσβαση. Αυτές τις διαδρομές, από τους Δελφούς έως τις Πρέσπες, συνολικού μήκους 860 χλμ. ενώνει, μεταξύ άλλων, το Pindus Trail, που ξεκίνησε να διανοίγεται το 2018 και φέτος αδειοδοτήθηκε και παραδόθηκε στο κοινό ένα σκέλος 90 χλμ. Πρόκειται για ένα γιγαντιαίο πρότζεκτ, το οποίο είναι εν εξελίξει και βασίστηκε στο όνειρο και στον ρομαντισμό κάποιων ανθρώπων που θέλουν να δουν τις παλιές στράτες των βουνών να ζωντανεύουν (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ): Θεάρεστο έργο. Εύγε. Μακάρι να βρεθούν και άλλοι μιμητές ...
Κακοκαιρία στην Πάρο, Μύκονο …
Οι πονηροί Έλληνες έχουν βρει πολλά κόλπα για να ξεγελάσουν τη Φύση.
Παρανομούν όπου κια όταν μπορούν, εκμεταλλευόμενοι ότι είναι δυνατόν να τους κάνει ιδιοκτήτες και ότι είναι δυνατόν να τους αποφέρει πλούτη, χωρίς να ιδρώνουν.
Ένα από τα μεγάλά κόλπα είναι η μετατροπή των ρεμάτων σε δρόμους. Οδηγός η απληστία και συμπαραστάτης το άθλιο κράτος και οι χωρίς γνώσεις, επίορκοι υπάλληλοί του.
Οι άπληστοι κάτοικοι των πλουσίων αυτών νησιών με τα τεράστια έσοδα χωρίς ποτέ να δουλέψουν σοβαρά με γνώσεις και με λογική, βρήκαν μεγάλο αριθμό αυτοκίνητων στη θάλασσα. Πολλά σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν.
Και πάλι καλά να λένε, που δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα.
1 Απριλίου 2025
Game changer το εργοστάσιο Τεχνητής Νοημοσύνης στο Λαύριο – Πώς θα λειτουργήσει ως επιταχυντής καινοτομίας …
Με τη δημιουργία του εργοστασίου Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) υπό την ονομασία Φάρος (AI Factory Pharos) η Ελλάδα αλλάζει επίπεδο στον τομέα της Τεχνολογίας. Αποκτά τα εφόδια για να εισέλθει στην πρώτη γραμμή της τεχνολογικής ανάπτυξης που σήμερα κινείται γύρω από τη Τεχνητή Νοημοσύνη.
Η υλοποίηση του εργοστασίου Φάρος αποτελεί έργο αρχικού προϋπολογισμού 30 εκατ. (σε συνδυασμό με την υποδομή στην οποία θα στηριχθεί, τον υπερυπολογιστή Δαίδαλο, η συνολική επένδυση είναι ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ). Η χρηματοδότηση προέρχεται από την Κοινή Επιχείρηση EuroHPC (EuroHPC Joint Undertaking) κατά 50% και από εθνικούς πόρους. Η διάρκεια του είναι 36 μήνες.
Ξεκινά σήμερα 1η Απριλίου και οι πρωταγωνιστές του, μιλώντας αποκλειστικά στη «Ν», αναλύουν τις πτυχές της σημαντικής αυτής εξέλιξης για τη χώρα … (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, Τρίτη, 1 Απριλίου 2025 12:29).
Μεγαλεπήβολα σχέδια. Ενθουσιώδεις πρωταγωνιστές της επένδυσης/καινοτομίας που προωθεί η ΕΕ στην Ελλάδα μιλούν για τις προοπτικές και τις δυνατότητες που μπορούν να προσφέρουν στην ελληνική επιστημονική και τεχνολογική κοινότητα οι νέες αυτές υποδομές.
Οι αναγκαίες υποδομές άρχισαν να υλοποιούνται και σε διάστημα μικρότερο ίσως του ενός έτους λογικά θα είναι σε θέση η νεα αυτή υποδομή να είναι λειτουργική. Ας ευχηθούμε ότι όλα θα πανε καλά και δεν θα υπάρχουν εμπόδια ή καταστάσεις που θα καθυστερήσουν το εγχείρημα.
Επειδή έχουμε ζήσει τις καταστάσεις που επιχειρήθηκαν στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας τη δεκαετία του 1980, να τεθούν οι βάσεις ενός δυναμικού, αξιόπιστου και εν δυνάμει αυτοχρηματοδοτούμενου πλαισίου ανάπτυξης της Ε&Τ στην Ελλάδα, μας απασχολούν ορισμένα θέματα που δε διαπιστώσαμε να αναφέρονται. Ελπίζουμε ότι θα ανακοινωθούν σύντομα αν και θα έπρεπε ήδη να είναι μέρος των αρχικών εξαγγελιών.
Μας προβληματίζει επίσης η συμμετοχή ανθρώπων που έχουν αφυπηρετήσει και καθηγητών ελληνικών πανεπιστημίων. Η υποδομή θα βασίζεται σε μια κοινοπραξία φορέων και αναφέρονται και ερευνητικοί φορείς που είναι στο προσκήνιο και ετοιμάζονται κατά την ανακοίνωση, να αξιοποίσουν την υποδομή.
Θα θέλαμε να δούμε ένα εξ ορισμού ήδη «διοικητικό συμβούλιο», μια λιτή και ευέλικτη διοικητική δομή και κυρίως μια προίκα χρηματοδότησης νέων επιστημόνων κυρίως, αλλά και ερευνητικών έργων που θα καλούσαν τον επιστημονικό κόσμο να υποβάλλει κατ’ αρχάς ιδέες και σύντομη περιγραφή επιστημονικών έργων που θα ήταν σκόπιμο, ενδιαφέρον και σύμφωνο με ζέουσες ανάγκες της χώρας να προταθούν για την αξιοποίηση της υποδομής. Αμέσως μετά και χωρίς χρονικούς περιορισμούς και άλλα όρια, θα επιλαμβάνονταν ένας νέος μηχανισμός να ζητήσει υποβολή εμπεριστατωμένων σχεδίων εκτέλεσης, με προϋπολογισμό, χρονοδιάγραμμα και επιλεγμένο προσοντούχο προσωπικό. Οι κανόνες θα ήταν αντίστοιχοι με αυτούς της ΕΕ.
Η διαδικασία αυτή είναι λογικά χρονοβόρος και θα πρέπει να ξεκινήσει ως μια δεύτερη υποδομή. Η διαδικασία αύτη δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο, αν δε έχει ήδη δρομολογηθεί.
Θεωρούμε λογικό να περιοριστούμε σε αυτά τα ολίγα προς το παρόν και να επανέλθουμε μόλις υπάρξουν εξελίξεις και νέα πληροφόρηση.
Προς το παρόν ας ευχηθούμε καλή επιτυχία.
31 Μαρτίου 2025
Η άποψή μας για την Επικαιρότητα και τη Καθημερινότητα …
«Παράθυρο» στην πλέον άγνωστη κατηγορία Ελλήνων πολιτών …
«Δεν θέλω να νιώθω ότι έχω ημερομηνία λήξης». «Δεν με βλέπω σαν συνταξιούχο. Με βλέπω σαν ενήλικο με άπλετο δημιουργικό χρόνο». «Νιώθω αισιόδοξη, ήρεμη και ζω όπως δεν ζούσα στα 40 μου. Μπορώ να ταξιδεύω, μπορώ να ανταποκρίνομαι στις υποχρεώσεις μου». «Δεν με φοβίζει η τεχνητή νοημοσύνη. Πολύ συχνά θα μπω στο ChatGPT. Τις προάλλες μάλιστα έγραψα ένα μεγάλο κείμενο για τον δήμο και του ζήτησα να μου το φτιάξει». «Πολλοί γύρω μου με θεωρούν αδύναμο και εξαρτημένο».
Eνα παράθυρο στην πλέον άγνωστη κατηγορία Ελλήνων πολιτών, τους ανθρώπους άνω των 65 ετών, άνοιξε το ερευνητικό πρόγραμμα «Silver Age: Οι Ελληνες άνω των 65 ετών» που υλοποίησε η εταιρεία επικοινωνίας The Newtons Laboratory σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών κοινής γνώμης aboutpeople. «Οταν μια ολόκληρη κουλτούρα δοξάζει και υμνεί μονάχα τους νέους, εμείς φέρνουμε την ηλικία 65+ στο επίκεντρο», λέει χαρακτηριστικά ο σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας της The Newtons Laboratory Γιώργος Μαυρογένης.
Στην Ελλάδα, βέβαια, όπου οι άνθρωποι άνω των 65 ετών αποτελούν όλο και μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού (το 23% σήμερα), η συμμετοχή τους στην κοινωνική και οικονομική ζωή μοιάζει ολοένα να συρρικνώνεται … (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 28.03.2025 • 20:40).
Φορείς διαθέτει η Ελλάδα πάρα πολλούς και πολλούς φορείς ερευνών, όπως το ΕΚΚΕ και πανεπιστημιακά τμήματα. Κανείς δε θέλει να ασχοληθεί με τα πολύ σημαντικά θέματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και να διερευνήσουν και να προτείνουν προγράμματα συμβολής όλων των Ελλήνων που έχουν διαθέσιμο χρόνο, γνώσεις, εμπειρίες και διάθεση προσφοράς; Οι σημερινοί συνταξιούχοι, όταν δεν εργάζονται για να εξασφαλίζουν καλύτερες συνθήκες ζωής ή να ενισχύσουν μέλη των οικογενειών τους, μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά σε θέματα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.
Κάποιες προσπάθειες υπήρξαν με τη δημιουργία των ΚΑΠΗ, αλλά γρήγορα ξεστράτισαν ή αυτοπεριορίστηκαν ή απολιθωθήκαν εξαιτίας του γεγονότος ότι έμειναν χωρίς ουσιαστική υποστήριξη από νεότερους επιστήμονες, προκειμένου να δρομολογηθούν νέες κατευθύνσεις και θεματολόγια δημιουργικής απασχόλησης.
Ποτέ δεν είναι αργά βέβαια. Αλλά το πολιτικό σύστημα έχει στο μυαλό του μόνον πολιτικούς καυγάδες και δημοκοπικές επικρατσηιες και δεν τους ενδιαφέρει τίποτε άλλο.