Διαβεβαιώσεις για την προστασία
της ονομασίας της φέτας έδωσε ο Επίτροπος Γεωργίας της Ε.Ε. Φιλ Χόγκαν,
από το βήμα του Αγροτικού Συνεδρίου του Economist, στη Θεσσαλονίκη.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διασφαλίζει περισσότερη προστασία από ποτέ για την κατοχύρωση της ελληνικής φέτας, κάτι που θα περιμέναμε να αναγνωρίζεται» τόνισε ενδεικτικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Όπως υπενθύμισε παράλληλα, «το 1981, όταν η Ελλάδα εντάχθηκε στην Ε.Ε., δεν υπήρχε καμία προστασία της φέτας».
«Χάρη στις δικές της ενέργειες, η Κομισιόν φρόντισε για την προστασία της ελληνικής ονομασίας, διασφαλίζοντάς την σε ακόμη 15 χώρες εκτός της Ε.Ε.» υποστήριξε, στο ίδιο πλαίσιο. «Και θα κάνουμε ακόμη περισσότερα» έσπευσε να προσθέσει. (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, UPD:11:47, Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017 11:09).
από το βήμα του Αγροτικού Συνεδρίου του Economist, στη Θεσσαλονίκη.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διασφαλίζει περισσότερη προστασία από ποτέ για την κατοχύρωση της ελληνικής φέτας, κάτι που θα περιμέναμε να αναγνωρίζεται» τόνισε ενδεικτικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Όπως υπενθύμισε παράλληλα, «το 1981, όταν η Ελλάδα εντάχθηκε στην Ε.Ε., δεν υπήρχε καμία προστασία της φέτας».
«Χάρη στις δικές της ενέργειες, η Κομισιόν φρόντισε για την προστασία της ελληνικής ονομασίας, διασφαλίζοντάς την σε ακόμη 15 χώρες εκτός της Ε.Ε.» υποστήριξε, στο ίδιο πλαίσιο. «Και θα κάνουμε ακόμη περισσότερα» έσπευσε να προσθέσει. (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, UPD:11:47, Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017 11:09).
Και μάλλον οι Ελληνικές αρχές και οι έντιμοι παραγωγοί πρέπει
επίσης να κάνουν πολλά περισσότερα.
1.
Να δημοσιοποιήσουν επίσημα τις ποσότητες
πραγματικής Φέτας που παράγονται στην Ελλάδα
2.
Να δημοσιοποιήσουν τις ποσότητες τυριών τύπου
Φέτας που παράγονται στην Ελλάδα και διεθνώς
3.
Να συνεργαστούν με τις αρχές των χωρών που παράγουν τυριά τύπου Φέτας, από αγελαδινό γάλα και να συμφωνήσουν
για τα σήματα, τις ποσότητες και τους μηχανισμούς ελέγχου
4.
Να διευκολύνουν τις εισαγωγές Φέτας στις χώρες
παραγωγής τυριών τύπου Φέτας και να προβάλλουν τη γνήσια Φέτα, δημοσιοποιώντας
τα ειδικά χαρακτηριστικά της
5.
Να συνεργαστούν με χώρες παραγωγής πρόβειου και κατσικίσιου
γάλακτος (Βουλγαρία, ΦΥΡΟΜ. Αλβανία, Τουρκία, Ιράν και άλλες) ώστε να παράγονται
τυριά τύπου Φέτας με ειδικές σημάνσεις και προδιαγραφές.
6.
Να συνεργαστούν με ενδιαφερόμενες χώρες για την εξαγωγή
τεχνογνωσίας παρασκευής της Φέτας και τη δημιουργία κοινών επιχειρήσεων
7.
Προβλεφθεί ειδικό σήμα για τα εστιατόρια στην Ελλάδα
που θα προσφέρουν Φέτα και όχι άσπρο τυρί, εξαπατώντας πελάτες και τουρίστες
8.
Να γίνουν συστηματικές έρευνες για την διατήρηση
του πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος για μακρά χρονική περίοδο μετά τις περιόδους
μεγάλης παραγωγής, ώστε τα τυροκομεία να λειτουργούν επί 12 μήνες και όχι εποχιακά
9.
Να σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα αύξησης της παραγωγής
Φέτας στην Ελλάδα και ενθάρρυνσης των εξαγωγών
10. Να
σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα αύξησης της παραγωγής γάλακτος για την Παρασκευή Φέτας
Τότε θα είμαστε σίγουροι ότι τα υπόλοιπα είναι θέματα της αγοράς,
ανταγωνισμού, καλύτερης ποιότητας, και θεμιτών προσπαθειών κατάκτησης καλύτερων
μεριδίων στην παγκόσμια αγορά.
Αν ξεχάσαμε κάτι, παρακαλούμε να μας υποδειχθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου