Περιβάλλον

Θα πειστούμε ότι οι πολτικοί έχουν σοβαρό πρόγραμμα για το Περιβάλλον μόνον αν δούμε άμεσα εκστρατεία για την απομάκρυνση των πάσης φύσεως σκουπιδιών που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα (2007)

Κρίση και Προοπτικές ...

Τίποτε δεν θα γίνει αν το κράτος δεν γνωρίζει επακριβώς και ανά πάσα στιγμή τι του γίνεται.
Οι σύγχρονες κοινωνίες το έχουν επιτύχει χάρις στις τηλεματικές τεχνολογίες, δηλαδή πληροφορικής και επικοινωνιακών δικτύων.
Οι άθλιοι των Αθηνών, έχουν επιτύχει εν μέσω παγκοσμίου κοσμογονίας, να έχουν αποτρέψει τις εφαρμογές στην Ελλάδα.
Τώρα, αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης και το απόλυτο μέτρο επιβολής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, προκειμένου η Ελλάδα να μην πτωχεύσει και να ανακάμψει (2008).

Οι απαιτήσεις των καιρών ...

Οι απαιτήσεις των καιρών ...
- Ως πολίτες απαιτούμε το πολιτικό σύστημα και στην Ελλάδα να εκσυγχρονιστεί και να ακολουθήσει καινοτόμους δρόμους συμμετοχής των πολιτών

- Ως πολίτες πιστεύουμε ότι όλοι μας πρέπει να επιστρέψουμε στην κοινωνία, ένα μικρό έστω μέρος των πραγμάτων που αποκτήσαμε στη ζωή μας



Τόσο απλά ...

«Το μυαλό είναι σαν αλεξίπτωτο, αν δεν είναι ανοικτό δε δουλεύει» (Φρανκ Ζάπα)


6 Απριλίου 2022

Άρθρο της αν. υπουργού Υγείας κας Μ. Γκάγκα στην «Κ»: To EΣΥ, σήμερα και αύριο …

Το ΕΣΥ υπήρξε η μεγαλύτερη καινοτομία στη νεότερη ιστορία της περίθαλψης στη χώρα μας και αγκαλιάστηκε από όλους τους Ελληνες. Ομως έχουν περάσει 40 χρόνια από τότε που ιδρύθηκε το ΕΣΥ

Φωτ. INTIME NEWS

Το ΕΣΥ υπήρξε η μεγαλύτερη καινοτομία στη νεότερη ιστορία της περίθαλψης στη χώρα μας και αγκαλιάστηκε από όλους τους Ελληνες. Ομως έχουν περάσει 40 χρόνια από τότε που ιδρύθηκε το ΕΣΥ. Και μέσα σ’ αυτά τα χρόνια έχουν αλλάξει πάρα πολλά: η επικοινωνία, οι αποστάσεις, το περιβάλλον, ο τρόπος ζωής, ο πληθυσμός, η τεχνολογία, η έρευνα και τα φάρμακα. Και φυσικά άλλαξαν οι ανάγκες, οι επιθυμίες και οι απαιτήσεις των ανθρώπων, των ασθενών και των επαγγελματιών υγείας. Τα σχεδόν δέκα χρόνια κρίσης δεν επέτρεψαν αλλαγές και αποδυνάμωσαν το δημόσιο σύστημα υγείας. Με την πανδημία φάνηκε η αξία του ΕΣΥ, η δύναμη των ανθρώπων του, αλλά και η ανάγκη για εκσυγχρονισμό και αλλαγές. Η ώρα λοιπόν για τις αλλαγές είναι τώρα … (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΠΟΨΗ, 04.04.2022 • 10:20).
 

Ας αρχίσουμε από τα τετριμμένα: Ποιο κα Γκάγκα είναι το χρονοδιάγραμμα και ποιος ο σχετικός προϋπολογισμός; 


Κατά τα άλλα τα λέτε πολύ ωραία. 


Μας συγκίνησε επίσης η εκτενής αναφορά σας στη Τηλεϊατρική. Γνωρίζατε ότι η Τηλεϊατρική άρχισε στην Ελλάδα το 1989 και έκτοτε έμεινε χωρίς συστηματική χρήση στο ΕΣΥ. Πολεμήθηκε από όλο το ιατρικό κατεστημένο πανεπιστημιακό και του ΕΣΥ. Και ο λόγος; Γιατί – θα το επαναλάβουμε για μια ακόμα φορά - απαιτείται πλήρης καταγραφή των περιστατικών. Πράγμα σχεδόν ανύπαρκτο στο ΕΣΥ ακόμα και του 2022. Για αυτό και δεν έγινε καμιά χρήση της από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού, μέχρι και σήμερα. 


Μιλήσατε επίσης και για «ψηφιακό φάκελο υγείας». Μα και ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας, συζητείται από το 1989 στην Ελλάδα και ήταν μια από τις προϋποθέσεις εισαγωγής υπηρεσιών Τηλεϊατρικής. Η άλλη ήταν και είναι η απουσία ιατρικών πρωτοκόλλων. Ελπίζουμε να έχετε τη δύναμη να τα επιβάλλετε στο ελληνικό ιατρικό κατεστημένο. Αλλά δε πιστεύουμε ότι εσείς μια γλυκιά και μετρημένη σοβαρή κυρία, μπορεί να επιβληθεί στους καρχαρίες που κολυμπούν ελεύθεροι και απειλητικοί στη θάλασσα των υπηρεσιών Υγείας στην Ελλάδα. Λυπούμαστε.


Τώρα ας πάμε στα πιο γήινα. 


Η αύξηση μισθών, με βάση την αξιολόγηση και τις επιδόσεις είναι σωστή. Αλλά μέχρι σήμερα όλοι οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ έχουν αυτονομηθεί. Για να μη λέμε πολλά παρακαλούμε να διαβάσετε την ανάρτηση https://simpleandclear.blogspot.com/2021/01/blog-post_3.html και τις εκεί παραπομπές. Και για να αλλάξει αυτό, αν υπάρχει τέτοια βούληση από κυβέρνηση, θέλει δουλειά πολύ. 


Πως θα αλλάξει αυτή η χρονίζουσα και μοναδική ελληνική πατέντα; Ίσως η διέξοδος θα είναι η δημιουργία νέου σώματος ιατρών, νοσηλευτών και άλλων στελεχών, εργαζομένων με τις νέες προδιαγραφές. 


Δεν μπορούμε να απαριθμήσουμε κα να κάνουμε προτάσεις για όλες τις παθογένειες του ΕΣΥ και γενικά στου συστήματος παροχής υπηρεσιών Υγείας από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα. Θα περιορίζουμε στην απαρίθμηση θεμάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν και δε φαίνονται προοπτικές, ούτε καν σοβαρής συζήτησης:

  • 1.    Ανάπτυξη σοβαρών υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με έμφαση στην Υγεία
  • 2.    Περιορισμό του αριθμού των νοσοκομείων
  • 3.    Περιορισμός του αριθμού των Ιατρικών σχολών
  • 4.    Άδεια εξασκήσεως ιατρικού επαγγέλματος μετά την αποφοίτηση, μόνον κατόπιν εξετάσεων
  • 5.    Έλεγχο της αδείας εξασκήσεως επαγγέλματος κάθε 5-7 έτη
  • 6.    Πλήρη και αποκλειστική απασχόληση πανεπιστημιακών
  • 7.    Νέο μισθολόγιο ώστε να μη χρειάζεται το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να εργάζεται περισσότερο από 8-10 ώρες επί πενθήμερο εβδομαδιαίως
  • 8.    Εκτεταμένη χρήση υπηρεσιών Τηλεϊατρικής, κατόπιν σχεδιασμού και υποχρεωτικής εφαρμογής και δημοσίευσης πρωτοκόλλων
  • 9.    Ενθάρρυνση της έρευνας και της τεχνολογίας
  • 10. Σύγχρονες εγκαταστάσεις

ΥΓ: Στο Ημερολόγιο Απλά και Κατανοητά έχουν διατυπωθεί εδώ και χρόνια πολλές προτάσεις, που αν είχαν ληφθεί σοβαρά υπόψη θα είχαν ανακουφίσει και το σύστημα και  τους συναλλασσόμενους πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου