Βλέπουμε στα ΜΜΕ σποραδικές, όχι όμως συστηματικές αναφορές σε θέματα λειψυδρίας στην Ελλάδα. Οι αναφορές εντοπίζονται κυρίως σε νησιά με μεγάλες τουριστικές ροές και στο συγκρότημα των Αθηνών λόγω του τεραστίου αριθμού των κατοίκων του, δυσανάλογο και επιτελικά ακατανόητο για το παρόν και το μέλλον της χώρας.
Για το θέμα ενεπλάκη και η ΕΥΔΑΠ με μεγαλεπήβολα σχέδια για μεταφορά στην Αθήνα των υδάτων 2 ποταμών που τροφοδοτούν τη Λίμνη των Κρεμαστών και της ίδιας της λίμνης. Και μάλιστα διαβεβαιώνει σε χρόνο περίπου 3 ετών και με σχετικά μικρή δαπάνη σε σχέση με άλλες εναλλακτικές πηγές όπως η αφαλάτωση.
Κανένας βέβαια δε μίλησε σοβαρά τουλάχιστον για την αξιοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων, ιδίως για το συγκρότημα των Αθηνών, που τώρα τα επεξεργασμένα λύματα τροφοδοτούν τη θάλασσα του Σαρωνικού.
Αυτό που μας απασχολεί μέχρι να βρουν λύσεις οι αρμόδιοι (κάτι που δεν είναι δυνατόν με τον τρόπο που λειτουργεί το ελληνικό δημόσιο, να υπάρχουν λύσεις πριν από μια δεκαετία και πολύ μεγάλες δαπάνες), είναι τι θα γίνει με το πράσινο που θέλει και αυτό κάποιες ποσότητες ύδατος για να επιβιώσει, όπως και οι άνθρωποι, αν επιβληθούν αυστηροί περιορισμοί χρήσεως των διαθεσίμων ποσοτήτων ύδρευσης.
Όπως πάνε τα πράγματα και λόγω της κλιματικής συμπεριφοράς η Αττική ετοιμάζεται να γίνει κρανίου τόπος ...
ΥΓ: Σχετικό είναι το άρθρο ΕΥΔΑΠ: Τα σενάρια για μονάδες αφαλάτωσης στην Αττική υπό την απειλή της λειψυδρίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου