«Καταρχάς, ακόμα κι αισθητικά δεν παραπέμπει σε κυβερνητικό κείμενο». Ο ειδικός γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού, Γιάννης Μαστρογεωργίου, ένα 24ωρο απ’ όταν παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό το «Σχέδιο για τη μετάβαση της Ελλάδας στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης», ένα ογκώδες μα με διάθεση εκλαΐκευσης κείμενο, μιλάει στην «Κ» για τον οδικό χάρτη του κοντινού μέλλοντος, αν όχι (και) του παρόντος, που αλλάζει ριζικά με τη συνδρομή της τεχνολογίας.
«Η Ελλάδα προχωράει στη μετάβαση στην εποχή της ΑΙ μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που δεν περιορίζεται σε θεωρητικές αναλύσεις, αλλά επικεντρώνεται σε απτές δράσεις και εμβληματικά έργα», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Μέσα σε ένα χρονικό διάστημα ενός έτους, τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την ΑΙ εκπόνησαν ένα σχέδιο που περιλαμβάνει τις αρχές για την ανάπτυξη της στρατηγικής, καθώς και έργα που μπορούν να μεταμορφώσουν την Ελλάδα στον τομέα αυτό.
Το Σχέδιο εστίασε σε τέσσερις βασικούς τομείς: την καινοτομία και επιχειρηματικότητα, την εκπαίδευση και έρευνα, το κανονιστικό πλαίσιο και τις εφαρμογές ΤΝ στο κράτος (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 27.11.2024 • 15:31).
Χαιρόμαστε που ένας πρωθυπουργός έχει το νου τους στις νέες τεχνολογικές δυνατότητες και αναθέτει σε εξαιρετικούς ‘Έλληνες επιστήμονες να συνδράμουν στη διαμόρφωση ιδεών απόψεων, ονείρων, σχεδίων, έργων και προγραμμάτων, προκειμένου να διαμορφωθούν στρατηγικές αξιοποιήσεως και ένταξης τους στο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό σύμπαν μιας σύγχρονης Ελλάδας.
Αλλά οι δυσκολίες δεν είναι στις απόψεις των ειδικών και των αρίστων και εξαιρετικών επιστημόνων που διαμορφώνουν ή/και συμμετέχουν στη σύνταξη του Εγχειριδίου και των προγραμμάτων που λογικά θα αποφασίσει να εφαρμόσει και να υλοποιήσει η κυβέρνηση (και η χώρα),
Τα προβλήματα λογικά θα εντοπίζονται στη δημόσια διοίκηση, στην εκπαίδευση, στους φορείς εθνικής αμύνης, στις αλλαγές στάσεων και συμπεριφορών των επαγγελματιών και στην ανταπόκριση των πολιτών (οργωμένων ή μη) στις «προσταγές» των νέων τεχνολογιών και των δυνητικών εφαρμογών τους. Πρέπει οι πολίτες να επιδείξουν αποφασιστικότητα και να απαιτήσουν τα δικαιώματά τους από τις συντεχνίες και την εφαρμογή διεθνών καλών πρακτικών και παράλληλα να απαιτήσουν άμεση προσαρμογή στις προσταγές και δυνατότητες των νέων τεχνολογιών.
Ας δούμε ένα παράδειγμα για κατανόηση των απόψεων μας. Το Εγχειρίδιο για τη Υγεία είναι γενικόλογο, έχει σε πολλά σημεία προκλητικές επισημάνσεις όπως ότι «Ελλάδα θα αποκτήσει μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αν δημιουργήσει ένα εθνικό σύστημα Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (ΗΦΥ), εξοικειωμένο με τις ανάγκες της ΤΝ (AI Savvy). Ένα τέτοιο σύστημα θα καταστήσει τη χώρα πρωτοπόρο στην καινοτομία στον τομέα της υγείας, δημιουργώντας συνθήκες για σημαντική βελτίωση της ποιότητας και της αποδοτικότητας της φροντίδας των ασθενών».
Αναφέρει επίσης ότι θα πρέπει να αναπτυχθεί η Τηλεϊατρική. Το Εγχειρίδιο λέει: «Οι πλατφόρμες ΤΝ και οι ψηφιακές πλατφόρμες μπορούν να προσφέρουν στο ευρύ κοινό προσβάσιμη πληροφόρηση και υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Αυτό περιλαμβάνει υπηρεσίες τηλεϊατρικής, …». Προξενεί μάλλον ευχάριστη έκπληξη ότι αναγνωρίζονται και πάλι οι δυνατότητες που μπορούν να προσφέρουν πραγματικές υπηρεσίες Τηλεϊατρικής σε επαγγελματίες και ασθενείς/πολίτες. Αυτά όμως έχουν λεχθεί, σχεδιαστεί και εφαρμοστεί πιλοτικά από το 1989 από το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής της Ιατρικής Σχολής που Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας.
Θα με ρωτήσετε και τι έγινε; Τα έχουμε αναφέρει σε αναρτήσεις στο Ημερολόγιο Απλά και Κατανοητά. Οι υπηρεσίες Τηλεϊατρικής πολεμήθηκαν και θάφτηκαν από το ιατρικό κατεστημένο, γιατί προωθούσαμε την ανάγκη ύπαρξης ΗΦΥ και καταγραφής και τη δημιουργία ιατρικών πρωτοκόλλων επικοινωνίας κυρίως μεταξύ ιατρών.
Δεν είμαστε αισιόδοξοι. Αλλά εδώ που φθάσαμε δε μας
μένει τίποτε άλλο ως χώρα και ως νέοι άνθρωποι παρά να προσπαθήσουμε έστω και κουτσαίνοντας
έστω και καταϊδρωμένοι ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου