Η Ε διαχείριση, προστασία και επαναχρησιμοποίηση των υδάτινων πόρων, προάγοντας την αειφορία και την ανάπτυξη των πόλεων - Sponsored content ΑΡΧΕΙΟ-ΕΥΔΑΠ-ΜΟΡΝΟΣ |
Η διαχείριση των Ταμιευτήρων γίνεται με βασικό στόχο την ποσοτική και ποιοτική βιωσιμότητα του πόρου. Το ακατέργαστο νερό προέρχεται από επιφανειακούς υδάτινους πόρους των λεκανών απορροής Μαραθώνα, Υλίκης, Μόρνου και Ευήνου, καθώς και από υπόγειους εφεδρικούς υδατικούς πόρους που δύναται να αξιοποιηθούν με τη λειτουργία υδρογεωτρήσεων, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των υπόγειων πόρων και την πολιτική χρήσης τους.
Η ΕΥΔΑΠ διασφαλίζει την προστασία των ταμιευτήρων με την τήρηση αυστηρής νομοθεσίας για την «προστασία των νερών που χρησιμοποιούνται για την ύδρευση της περιοχής Πρωτευούσης από ρυπάνσεις και μολύνσεις», τον έλεγχο των έργων και των δραστηριοτήτων στις ζώνες προστασίας των λεκανών απορροής των ταμιευτήρων, καθώς και με δειγματοληπτικές μετρήσεις ως προς την ποιότητα του νερού των ταμιευτήρων.
ΕΥΔΑΠ-ΦΡΑΓΜΑ-ΜΑΡΑΘΩΝΑ |
Η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση του νερού αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική στη Βιώσιμη Ανάπτυξη των πόλεων, αναδεικνύοντας τον κεντρικό ρόλο του νερού μέσα από το τρίπτυχο Νερό – Ενέργεια – Ύλη στο οποίο εστιάζει η κυκλική οικονομία.
Η ΕΥΔΑΠ υλοποιεί ερευνητικά προγράμματα που στοχεύουν στην αποκεντρωμένη επαναχρησιμοποίηση με την αξιοποίηση υγρών λυμάτων κατευθείαν από το δίκτυο αποχέτευσης, μέσω της τεχνικής εξόρυξης αποχέτευσης (Sewer Mining). Η τεχνολογία Sewer Mining, αποτελεί ουσιαστικά μια κινητή μονάδα επεξεργασίας λυμάτων, που μπορεί να εξαγάγει τα λύματα από τους τοπικούς υπονόμους και να τα επεξεργάζεται άμεσα, παρέχοντας νερό έτοιμο προς χρήση στο σημείο της ζήτησης, ακόμη και σε πυκνά αστικά περιβάλλοντα.
Η ΕΥΔΑΠ πρωτοπορεί στην Ελλάδα και είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία δύο Πρότυπων Μονάδων Παραγωγής Νερού Επαναχρησιμοποίησης, εφαρμόζοντας τις νέες τεχνολογίες καθαρισμού και παραγωγής επαναχρησιμοποιούμενου νερού … (NAYTEMPORIKH, 24 Δεκεμβρίου 2024 10:30).
Λέει πολλά και ίσως χρήσιμα η πληρωμένη διαφήμιση της ΕΥΔΑΠ. Αλλά καταλήγει κανείς εύκολα στο συμπέρασμα ότι τίποτε δεν κάνει συστηματικά, επαγγελματικά και κυρίως για τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα στα θέματα διαχείρισης των υδάτων, στην περιοχή της πρωτευούσης.
Η επιτελική κυβέρνηση την έχει αφήσει ελεύθερη να κάνει ότι θέλει στο τομέα, ενώ εκείνη επαναπαύεται στους καναπέδες της εξουσίας, περιμένοντας ότι η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία, μονοπωλώντας τη τύχη του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού της χώρας, θα βρει, θα εφαρμόσει και θα διαχειριστεί επ΄ ωφελεία των 5 και πλέον εκατομμυρίων ανθρώπων τα θέματα της υδροδότησης και της αποχέτευσης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οποία πλάνη. Αλλά και πλήρης αδιαφορία για το αποτέλεσμα.
Η περίφημη ΕΥΔΑΠ κινείται με ρυθμούς χελώνας, με ερευνητικά προγράμματα που οι άλλες χώρες έχουν υλοποιήσει και έχουν κατασκευάσει και λειτουργούν εδώ και χρόνια συγκεκριμένες αποτελεσματικές εγκαταστάσεις και δεν βρίσκονται ακόμα σε σχέδια επί χάρτου και προς δημοσίευση ίσως σε κάποιες τοπικές, αλλά και σε ακριβές αθηναϊκές εφημερίδες, καλή ώρα.
Ενώ χρειάστηκαν περισσότερα από 5 χρόνια και με άνετη χρηματοδότηση του ΚΕΛ Κρωπίας-Παιανίας από την ΕΕ, κανείς δε γνωρίζει τι συμβαίνει στη συγκεκριμένη εγκατάσταση, ποιος είναι ο αριθμός των συνδεδεμένων κατοικιών, γιατί απεντάχθηκαν τα αστικά λύματα της βιομηχανικής περιοχής Κορωπίου από την επεξεργασία στο εν λόγω ΚΕΛ και γιατί επιμένει η ΕΥΔΑΠ και το υπ. Υποδομών να μεταφερθούν τα λύματα του παραλιακού τμήματος των δήμων Σαρωνικού και Κορωπίου σε απόσταση 50 περίπου χιλιομέτρων, με 13 αντλιοστάσια, προς επεξεργασία στο ΚΕΛ Κ-Π.
Οι πολίτες πληρώνουν αδρά, αποτελέσματα δε βλέπουν, πρόστιμα από την ΕΕ πέφτουν, και η ΕΥΔΑΠ παρά τα θετικά της, έχει εξελιχθεί σε σατράπη και συντεχνία εύπορων εργαζομένων ελέω της επιτελικής κυβερνήσεως. Το θέμα δεν κλείνει δυστυχώς εδώ …
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου