Περιβάλλον

Θα πειστούμε ότι οι πολτικοί έχουν σοβαρό πρόγραμμα για το Περιβάλλον μόνον αν δούμε άμεσα εκστρατεία για την απομάκρυνση των πάσης φύσεως σκουπιδιών που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα (2007)

Κρίση και Προοπτικές ...

Τίποτε δεν θα γίνει αν το κράτος δεν γνωρίζει επακριβώς και ανά πάσα στιγμή τι του γίνεται.
Οι σύγχρονες κοινωνίες το έχουν επιτύχει χάρις στις τηλεματικές τεχνολογίες, δηλαδή πληροφορικής και επικοινωνιακών δικτύων.
Οι άθλιοι των Αθηνών, έχουν επιτύχει εν μέσω παγκοσμίου κοσμογονίας, να έχουν αποτρέψει τις εφαρμογές στην Ελλάδα.
Τώρα, αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης και το απόλυτο μέτρο επιβολής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, προκειμένου η Ελλάδα να μην πτωχεύσει και να ανακάμψει (2008).

Οι απαιτήσεις των καιρών ...

Οι απαιτήσεις των καιρών ...
- Ως πολίτες απαιτούμε το πολιτικό σύστημα και στην Ελλάδα να εκσυγχρονιστεί και να ακολουθήσει καινοτόμους δρόμους συμμετοχής των πολιτών

- Ως πολίτες πιστεύουμε ότι όλοι μας πρέπει να επιστρέψουμε στην κοινωνία, ένα μικρό έστω μέρος των πραγμάτων που αποκτήσαμε στη ζωή μας



Τόσο απλά ...

«Το μυαλό είναι σαν αλεξίπτωτο, αν δεν είναι ανοικτό δε δουλεύει» (Φρανκ Ζάπα)


14 Δεκεμβρίου 2024

Άδωνις Γεωργιάδης: Σύγχρονο και ευρωπαϊκό Εθνικό Σύστημα Υγείας σε ορίζοντα διετίας …

Συνέντευξη στην κα Ανθή Αγγελοπούλου • aagelopoulou@naftemporiki.gr

Για το σημαντικό πρόγραμμα που υλοποιείται για την αναβάθμιση του τομέα υγείας μέσω του ταμείου Ανάκαμψης ύψους 1,7 δις ευρώ, τα προβλήματα με τις υπερσυνταγογραφήσεις και το αν θα συνεχιστούν οι έλεγχοι, μας μιλά ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης


ο οποίος ανακοινώνει επίσης ότι το επενδυτικό clawback που έχει γίνει έναυσμα για σημαντικές επενδύσεις από τη φαρμακοβιομηχανία, θα συνεχιστεί και πέραν της λήξης του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σε εξέλιξη είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα ανακαίνισης σε 93 από τα 125 νοσοκομεία και σε 156 από τα 318 κέντρα υγείας σε όλη τη χώρα καθώς και η αγορά σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού ύψους 85 εκατομμυρίων ευρώ.

Κύριε υπουργέ, με αφορμή σε τι ύψος ανέρχεται το συνολικό ποσό που έχει να διαθέσει η Ελλάδα για τις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία (μέσω Ταμείου Ανάκαμψης και εθνικής χρηματοδότησης) και για πόσο διάστημα;

Είμαι ευτυχής διότι επί της δεύτερης θητείας μου στο Υπουργείο Υγείας πραγματοποιείται η επανίδρυση του ΕΣΥ. Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και του ΕΠΑ φιλοδοξούμε, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, να έχουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας σύγχρονο και ευρωπαϊκό, που θα προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους συμπολίτες μας.

Ειδικότερα, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, υλοποιούμε ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα ύψους 1,7 δις ευρώ που περιλαμβάνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του τομέα της Υγείας, την ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών υγείας, το εθνικό πρόγραμμα πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης», την αναβάθμιση και οργανωτικές μεταρρυθμίσεις υπηρεσιών υγείας, τη μεταρρύθμιση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και θεσμικές μεταρρυθμίσεις του συστήματος υγείας. Η αναμόρφωση του ΕΣΥ γίνεται με έργα και όχι με λόγια, καθώς πολλές από αυτές τις μεταρρυθμίσεις είτε έχουν ήδη υλοποιηθεί, είτε είναι σε φάση υλοποίησης (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2024 21:43).
 

Δυστυχώς όλα όσα έχουν εξαγγελθεί στα πλαίσια αυτού που η επιτελική κυβέρνηση ονομάζει μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ. 

Κανείς δε θα διαφωνήσει ότι απαιτούνται ανακαινίσεις κτηρίων, σύγχρονος εξοπλισμός, καλλίτερες υποδομές γενικά και καλλίτερες συνθήκες εργασίας και αμοιβών των εργαζομένων στο σύστημα, αλλά δεν είναι μεταρρυθμίσεις. Εμείς τουλάχιστον δε βλέπουμε «οργανωτικές μεταρρυθμίσεις των υπηρεσιών υγείας, τη μεταρρύθμιση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και προπάντων θεσμικές μεταρρυθμίσεις», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. υπουργός. 

Έχουμε σε αρκετές αναρτήσεις του Ημερολογίου Απλά και Κατανοητά επισημάνει προβλήματα του ΕΣΥ και της δομής του συστήματος παροχής υπηρεσιών Υγείας, αλλά κανείς δεν πήρε το κόπο να απαντήσει.  Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το «σύστημα» - αν και είναι πλέον δύσκολο να χαρακτηριστεί σύστημα μετα από τις χιλιάδες παρεμβάσεις και ρυθμίσεις – παραμένουν άλυτα. Η τακτική που ακολουθηθείτε οδηγεί σε συνονθύλευμα ρυθμίσεων με γνώμονα κάθε φορά την επίλυση άμεσων προβλημάτων που αναφύονται και όχι περί μίας συνολικής στρατηγικής αντιμετωπίσεως του ιδιαιτέρως σημαντικού αυτού τομέα της καθημερινότητας των πολιτών. 

Δε θα αναφέρουμε και πάλι «μεταρρυθμίσεις» που χωρίς αυτές ποτέ δε θα υπάρξει σύστημα ποιοτικών υπηρεσιών Υγείας για τους Έλληνες πολίτες. Είναι αναρτημένες από χρόνια στο Ημερολόγιο Απλά και Κατανοητά. Είμαστε όμως στη διάθεση αρμοδίων αλλά και πολιτών, αν επιθυμούν να συζητήσουμε και ίσως να αντιπαραβάλουμε ιδέες, προτάσεις, σχήματα και άλλα …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου