Περιβάλλον

Θα πειστούμε ότι οι πολτικοί έχουν σοβαρό πρόγραμμα για το Περιβάλλον μόνον αν δούμε άμεσα εκστρατεία για την απομάκρυνση των πάσης φύσεως σκουπιδιών που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα (2007)

Κρίση και Προοπτικές ...

Τίποτε δεν θα γίνει αν το κράτος δεν γνωρίζει επακριβώς και ανά πάσα στιγμή τι του γίνεται.
Οι σύγχρονες κοινωνίες το έχουν επιτύχει χάρις στις τηλεματικές τεχνολογίες, δηλαδή πληροφορικής και επικοινωνιακών δικτύων.
Οι άθλιοι των Αθηνών, έχουν επιτύχει εν μέσω παγκοσμίου κοσμογονίας, να έχουν αποτρέψει τις εφαρμογές στην Ελλάδα.
Τώρα, αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης και το απόλυτο μέτρο επιβολής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, προκειμένου η Ελλάδα να μην πτωχεύσει και να ανακάμψει (2008).

Οι απαιτήσεις των καιρών ...

Οι απαιτήσεις των καιρών ...
- Ως πολίτες απαιτούμε το πολιτικό σύστημα και στην Ελλάδα να εκσυγχρονιστεί και να ακολουθήσει καινοτόμους δρόμους συμμετοχής των πολιτών

- Ως πολίτες πιστεύουμε ότι όλοι μας πρέπει να επιστρέψουμε στην κοινωνία, ένα μικρό έστω μέρος των πραγμάτων που αποκτήσαμε στη ζωή μας



Τόσο απλά ...

«Το μυαλό είναι σαν αλεξίπτωτο, αν δεν είναι ανοικτό δε δουλεύει» (Φρανκ Ζάπα)


28 Δεκεμβρίου 2016

Υπερπαραγωγή» διδακτορικών τίτλων στην Ελλάδα …

Διαβάσαμε το μακροσκελές άρθρο της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΡΕΡΙΝΗ «Υπερπαραγωγή Ελλήνων διδακτόρων» και έχουμε να επισημάνουμε ορισμένα σημεία, που αποτελούν και ουσιαστικά σχόλια για το εύκρατο κλίμα για την παραγωγή διδακτορικών διατριβών που επικρατεί στα ελληνικά ΑΕΙ (βλέπετε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΕΛΛΑΔΑ 09:44, 24 Δεκεμβρίου 2016).

Το άρθρο μας φάνηκε δυσνόητο και μη αποκαλυπτικό, αν και περιέχει στοιχεία που θα πρέπει να κάνουν όλους μας να απορήσουμε, αλλά και να συγχαρούμε και την ευγενή τάξη των πανεπιστημιακών για τις «μηχανές» που έστησαν ταχύτατα και παρήγαγαν χιλιάδες διδακτορικούς τίτλους, εν ριπή οφθαλμού.

Σύμφωνα με το άρθρο εκπονήθηκαν 35.457 διατριβές την περίοδο από το 1990 έως το 2013 (περίοδος αναφοράς της έρευνας CDH που δημοσιοποιήθηκε φέτος), και άλλες 5.097 την τελευταία τριετία 2014-2016, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).  Επίσης, στα αρχεία του ΕΚΤ υπάρχουν 7.361 διατριβές που εκπονήθηκαν πριν από το 1990, αλλά ο συνολικός αριθμός είναι υψηλότερος αφού υπάρχουν μη καταγεγραμμένες διατριβές. Ο αριθμός είναι τεράστιος. 

Η πλειονότητα των διδακτόρων –ποσοστό 86,2%– απέκτησε τον τίτλο από ελληνικά πανεπιστήμια. Ποσοστό 11,2% αποφοίτησε από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με πρώτες χώρες τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, ενώ ποσοστό 2,4% των διδακτορικών διατριβών εκπονήθηκε σε ΑΕΙ χωρών της Βόρειας Αμερικής, κυρίως τις ΗΠΑ.

Πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του ότι η κατοχή διδακτορικού διπλώματος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την κατάληψη διευθυντικών θέσεων στο ΕΣΥ και καθηγητών στα ΑΕΙ και προφανώς και σε άλλες «καλές» θέσεις του δημοσίου. Αυτονόητη είναι λοιπόν η ανάγκη παραγωγής διδακτόρων.

Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα.

Οι Έλληνες είναι καταπληκτικοί στην αξιοποίηση κάθε νέας ευκαιρίας. Αλλά με την προϋπόθεση να μη μιλάμε για αξιοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου