Περιβάλλον

Θα πειστούμε ότι οι πολτικοί έχουν σοβαρό πρόγραμμα για το Περιβάλλον μόνον αν δούμε άμεσα εκστρατεία για την απομάκρυνση των πάσης φύσεως σκουπιδιών που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα (2007)

Κρίση και Προοπτικές ...

Τίποτε δεν θα γίνει αν το κράτος δεν γνωρίζει επακριβώς και ανά πάσα στιγμή τι του γίνεται.
Οι σύγχρονες κοινωνίες το έχουν επιτύχει χάρις στις τηλεματικές τεχνολογίες, δηλαδή πληροφορικής και επικοινωνιακών δικτύων.
Οι άθλιοι των Αθηνών, έχουν επιτύχει εν μέσω παγκοσμίου κοσμογονίας, να έχουν αποτρέψει τις εφαρμογές στην Ελλάδα.
Τώρα, αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης και το απόλυτο μέτρο επιβολής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, προκειμένου η Ελλάδα να μην πτωχεύσει και να ανακάμψει (2008).

Οι απαιτήσεις των καιρών ...

Οι απαιτήσεις των καιρών ...
- Ως πολίτες απαιτούμε το πολιτικό σύστημα και στην Ελλάδα να εκσυγχρονιστεί και να ακολουθήσει καινοτόμους δρόμους συμμετοχής των πολιτών

- Ως πολίτες πιστεύουμε ότι όλοι μας πρέπει να επιστρέψουμε στην κοινωνία, ένα μικρό έστω μέρος των πραγμάτων που αποκτήσαμε στη ζωή μας



Τόσο απλά ...

«Το μυαλό είναι σαν αλεξίπτωτο, αν δεν είναι ανοικτό δε δουλεύει» (Φρανκ Ζάπα)


19 Μαρτίου 2018

Ψηφιακή ασπίδα για τους φακέλους των ασθενών …

Τηλεφωνικές απαντήσεις για τα αποτελέσματα ιατρικών εξετάσεων. Αποτελέσματα εξετάσεων ασθενών που αποστέλλονται με email χωρίς να είναι κρυπτογραφημένα, ή παραλαμβάνονται από συγγενείς ασθενών χωρίς αυτοί να είναι εξουσιοδοτημένοι. Αποτελέσματα εξετάσεων που έχουν «φορτωθεί» σε στικάκι για περαιτέρω επεξεργασία, που έχουν αφεθεί στο γραφείο της γραμματείας για δακτυλογράφηση, ή που αποστέλλονται σε άλλο γιατρό ακόμα και μέσω Facebook για μία γνωμάτευση.

 Στο πλαίσιο του GDPR ο ασθενής μπορεί να ζητήσει τον ιατρικό του φάκελο σε ψηφιακή μορφή και την ηλεκτρονική μεταφορά του σε άλλη δομή, ενώ θα διατηρεί το «δικαίωμα στη λήθη», δηλαδή στη διαγραφή όλων των δεδομένων του 
Προβληματικές πρακτικές, ευρέως διαδεδομένες, που θέτουν σε κίνδυνο ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Και ο κίνδυνος αφορά είτε την απώλειά τους είτε ακόμα και τη «διαρροή» τους. Ειδικά σε μαζική μορφή τα προσωπικά δεδομένα υγείας μπορεί να έχουν υψηλή εμπορική αξία, π.χ. για εργοδότες, ασφαλιστικές εταιρείες, φαρμακευτικές εταιρείες, κ.ά. … (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΛΛΑΔΑ, 12.03.2018).

Κάποτε πρέπει και η Ελλάδα να γίνει μια σύγχρονη χώρα, μιας σύγχρονης κοινωνίας.

Αλλά αμφιβάλλουμε αν το πολυθρύλητο ΕΣΥ είναι σε θέση να ενσωματώσει τις οδηγίες και να αποκτήσουν έτσι οι ταλαίπωροι ασθενείς τη φροντίδα των προσωπικών τους στοιχείων που πρέπει να απολαμβάνουν. Άρα και οι ίδιοι.

Πολεμάμε από το 1989, όταν στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών αρχίσαμε τις πρώτες εφαρμογές Τηλεϊατρικής στην Ελλάδα. Αλλά τότε αντιμετωπίστηκε η προσπάθεια δημιουργίας Ηλεκτρονικών Φακέλων Υγείας των ασθενών με άρνηση έως και εχθρότητα. Μέχρι σήμερα δεν έγινε κάτι το ουσιαστικό. Ας είναι και πάλι καλά η Ευρωπαϊκή Ένωση που επιβάλλει κανόνες. Αλλά και πάλι η εφαρμογή δεν θα είναι ανώδυνη, ούτε αποτελεσματική και θα πολεμηθέι και πάλι με μανία.

Όποιος έχει περάσει από νοσοκομείο, ακόμα και πανεπιστημιακό ή άλλη μονάδα του ΕΣΥ καταλαβαίνει τι πρόκειται να γίνει.

Θα ήταν πολύ σημαντικό αν επιστήμονες μελετούσαν τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών από τη μη εισαγωγή και χρήση ΗΦΥ από το 1989 και παρείχαν πληροφορίες για τις δαπάνες που διασπαθίστηκαν άσκοπα, την ποιότητα των υπηρεσιών που ποτέ δεν έγινε «ευρωπαϊκή», ακόμα και ίσως τις απώλειες πάσης φύσεως για τους πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου