Οι δυναμικές κοινωνίες και χώρες εκμεταλλεύονται τις θετικές
εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα και τις προβάλλουν με τρόπο ώστε να υπάρχουν
οικονομικά και πολιτισμικά οφέλη, εκτός βέβαια των συνεπακόλουθων πολιτικών.
Οι συγκεκριμένες αναφορές είναι ενδεικτικές και θα πρέπει να τύχουν σοβαρής επεξεργασίας, με ευρύτατη συμμετοχή, που θα καταλήξει σε προγράμματα εφαρμογής
Η Ελλάδα υπολειτουργεί εδώ και τα 10 περίπου χρόνια της
χρεωκοπίας, αλλά πάντα ήταν αντιγραφέας και μάλιστα βραδύτατος σε σχέση με τις
διεθνείς επιστημονικές, τεχνολογικές, κοινωνικές και διεθνείς εξελίξεις.
Ο μόνος δρόμος που απομένει στην ουραγό Ελλάδα είναι να
εκμεταλλευτεί την καθυστέρησή της σε σχέση με τις προηγμένες δυτικοευρωπαϊκές
χώρες και να επενδύσει φαιά ουσία, ανθρώπινο δυναμικό και τα απαραίτητα
κονδύλια (ναι εκείνα που ρέουν ευτυχώς ακόμα από το εξωτερικό), ώστε να
δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να εκμεταλλευτεί τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της
και να διατηρήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό το θαυμάσιο φυσικό της περιβάλλον.
Ιδού μερικές σκέψεις επ’ αυτού:
1.
Προτεραιότητα στη διαφύλαξη του φυσικού
περιβάλλοντος
·
Αυστηρή τήρηση των χαρακτηριστικών και της
διαχείρισης περιβαλλοντικά ευαίσθητων και σημαντικών θαλασσίων, υδρολογικών και
χερσαίων περιοχών
·
Απόλυτη προστασία των πηγών ποσίμου ύδατος και
θέσπιση αυστηρών κανόνων διαχείρισης
·
Ολοκλήρωση και αποτελεσματική διαχείριση των
μονάδων επεξεργασίας λυμάτων και αξιοποίησης των επεξεργασμένων αποβλήτων
·
Ορθολογική διαχείριση των φυσικών
πλουτοπαραγωγικών πηγών
·
Οριοθέτηση και χάραξη διαδρομών στη φύση και
ανάδειξη και συντήρηση παλαιών δρόμων επικοινωνίας (μονοπατιών και καλντεριμιών)
2.
Ανάπτυξη 12μηνου τουρισμού και προσπάθεια
αναγέννησης του Ελληνικού Πολιτισμού
3.
Μελέτη, ανάδειξη, ενδυνάμωση και αξιοποίηση της
ελληνικής Γλώσσας και της αρχαίας Ελληνικής. Δημιουργία σύντομων κύκλων
εκμάθησης και εμβάθυνσης
4.
Ανάδειξη, προβολή, τεκμηρίωση και δραστηριότητες
προστιθέμενης αξίας της Ελληνικής διατροφής σε όλα της τα στάδια – παραγωγή,
διακίνηση, τυποποίηση, συσκευασία, διατήρηση, συντήρηση, συσκευασία, παρασκευή
τελικών προϊόντων κλπ.
5.
Επιστημονική αντιμετώπιση των εγχωρίων φυλών
ζώων, ενδημικών φυτών, θαλασσίων οργανισμών και ενδημικών και αποδημητικών
πτηνών
6.
Ανασχεδιασμός πόλεων και οικισμών με στόχο τη
ανάδειξη όλων των πλεονεκτημάτων, αύξηση των δυνατοτήτων περιπάτου και
επισκέψεως ενδιαφερόντων σημείων, ανάδειξη τοπικής και παραδοσιακής
αρχιτεκτονικής, κα.
7.
Ανάδειξη και αξιοποίηση ιαματικών πηγών και
δημιουργία πόλων ιαματικού τουρισμού
8.
Ανάπτυξη αθλητικών δραστηριοτήτων οικολογικής
κατεύθυνσης (χωρίς τεχνικά μέσα) σε συνδυασμό με ανάδειξη και προστασία από τη
ρύπανση υδάτινων και δασικών πόρων
9.
Ανάδειξη των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών σε
μείζονα δραστηριότητα και προβολή τους σε παγκόσμιο επίπεδο. Εξαγωγή
τεχνογνωσίας και ανάδειξη σε μοναδικά προϊόντα (καραβίδες, γαρίδες, χταπόδια,
όστρακα, χέλια, πέστροφες, κα.)
10. Ανάπτυξη
του μοναδικού θαλάσσιου τουρισμού, με αυστηρή περιβαλλοντική προστασία και έλεγχο
της αναπόφευκτης ρύπανσης
Οι συγκεκριμένες αναφορές είναι ενδεικτικές και θα πρέπει να τύχουν σοβαρής επεξεργασίας, με ευρύτατη συμμετοχή, που θα καταλήξει σε προγράμματα εφαρμογής
Φυσικά όλα αυτά πρέπει να γίνουν με πλήρη εκμετάλλευση των
νέων τεχνολογιών και γνώσεων που έχουν αποκτηθεί και αποκτώνται συνεχώς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου