Περιβάλλον

Θα πειστούμε ότι οι πολτικοί έχουν σοβαρό πρόγραμμα για το Περιβάλλον μόνον αν δούμε άμεσα εκστρατεία για την απομάκρυνση των πάσης φύσεως σκουπιδιών που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα (2007)

Κρίση και Προοπτικές ...

Τίποτε δεν θα γίνει αν το κράτος δεν γνωρίζει επακριβώς και ανά πάσα στιγμή τι του γίνεται.
Οι σύγχρονες κοινωνίες το έχουν επιτύχει χάρις στις τηλεματικές τεχνολογίες, δηλαδή πληροφορικής και επικοινωνιακών δικτύων.
Οι άθλιοι των Αθηνών, έχουν επιτύχει εν μέσω παγκοσμίου κοσμογονίας, να έχουν αποτρέψει τις εφαρμογές στην Ελλάδα.
Τώρα, αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης και το απόλυτο μέτρο επιβολής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, προκειμένου η Ελλάδα να μην πτωχεύσει και να ανακάμψει (2008).

Οι απαιτήσεις των καιρών ...

Οι απαιτήσεις των καιρών ...
- Ως πολίτες απαιτούμε το πολιτικό σύστημα και στην Ελλάδα να εκσυγχρονιστεί και να ακολουθήσει καινοτόμους δρόμους συμμετοχής των πολιτών

- Ως πολίτες πιστεύουμε ότι όλοι μας πρέπει να επιστρέψουμε στην κοινωνία, ένα μικρό έστω μέρος των πραγμάτων που αποκτήσαμε στη ζωή μας



Τόσο απλά ...

«Το μυαλό είναι σαν αλεξίπτωτο, αν δεν είναι ανοικτό δε δουλεύει» (Φρανκ Ζάπα)


Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023

Eurostat: Τελευταία η Ελλάδα στους απασχολούμενους υψηλής εξειδίκευσης …

Και οι 13 Περιφέρειες κινούνται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μάλιστα οι δέκα από αυτές βρίσκονται στην κατώτερη κατηγορία


Ουραγός στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η χώρα μας, όσον αφορά το ποσοστό εργαζομένων με υψηλή εξειδίκευση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat το χαμηλότερο ποσοστό παρατηρείται στην Στερεά Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά.

Η Eurostat ορίζει ως απασχολούμενους με υψηλές δεξιότητες τα άτομα ηλικίας 25-64 ετών που απασχολούνται ως διευθυντές, επαγγελματίες, τεχνικοί και βοηθοί επαγγελματίες.

Όπως αναφέρουν οι καταγραφές της έρευνας εργατικού δυναμικού για το 2022, οι οποίες αναλύονται σε επίπεδο περιφερειών (NUTS 2), οι δέκα από τις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας βρίσκονται στην κατώτερη κατηγορία ποσοστού εξειδικευμένων εργατών (κατηγορία 6), με μόνο την Αττική (κατηγορία 4), τη Θεσσαλία και την Κεντρική Μακεδονία (κατηγορία 5) να έχουν μεγαλύτερα ποσοστά. Μάλιστα μόνο η Αττική πλησιάζει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ οι υπόλοιπες περιφέρειες υπολείπονται σημαντικά με ποσοστά κάτω του 30%, ακόμα και κάτω του 25% σε τρεις περιπτώσεις … (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 05.10.2023 • 21:44).

Το άρθρο αποτελεί επιβεβαίωση της απόψεώς μας που προβάλλουμε συχνά στο Ημερολόγιο Απλά και Κατανοητά ότι στην Ελλάδα οι γνώσεις των πολιτών είναι ανεπαρκείς έως και ακατάλληλες για τις θέσεις που κατέχουν στην κοινωνία.

Δε γνωρίζουμε το ποσοστό των πολιτών των οποίων οι γνώσεις είναι στο βαθμό που απαιτείται σε σχέση με το επάγγελμά τους. Προφανώς είναι σημαντικό, αλλά κανένας ηγέτης δε θα έπρεπε να είναι ικανοποιημένος με τις επιδόσεις της χώρας,

Μεγάλο μέρος της ευθύνης προφανώς φέρει το εκπαιδευτικό σύστημα και το γεγονός ότι υστέρει υπερβολικά σε σχέση με τα αντίστοιχα των προηγμένων σε όλους τους τομείς χωρών, αλλά και τις ικανότητες και αποφασιστικότητα των πολιτών να βελτιώνουν τις γνώσεις τους κατά τη διάρκεια του επαγγελματικού βίου και να τις εμπλουτίζουν με τα νέα στοιχεία που αενάως παράγονται και απαιτούνται από τις εξελίξεις που ενσωματώνονται στην οικονομική και κοινωνική ζωή.

Θα με ρωτήσετε τι μπορεί και πρέπει να γίνει;

Με λίγα λόγια:

  • · Λιγότερα και αναβαθμισμένα ΑΕΙ
  • · Λιγότερες και αξιοκρατικά διαρθρωμένες Ιατρικές Σχολές
  • · Λιγότερα ερευνητικά κέντρα και αναβαθμισμένα σε κέντρα αριστείας
  • · Πλήρη αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, με λειτουργίες αντίστοιχες τεχνοβλαστών και ακμαίων πολυεθνικών
  • · Ενθάρρυνση με κάθε πρόσφορο τρόπο της βιομηχανίας γνώσεων, καινοτομίας και νέων κατευθύνσεων
  • · Δημιουργία πλαισίων κινητικότητας μεταξύ «συγκοινωνούντων δοχείων», ερευνητικών φορέων (περιλαμβανομένων ΑΕΙ), βιομηχανίας και δημόσιας διοίκησης
  • · Αξιολόγηση παντού και συνεχώς, κατάργηση της μονιμότητας και θέσπιση αυστηρών κανόνων ποιότητας παντού
  • · Να σταματήσει/περιοριστεί η απόκτηση «πιστοποιητικών γνώσεων», σε μεγάλη αναντιστοιχία με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της οικονομικής και κοινωνικής ζωής

Ο κατάλογος δεν είναι κατ΄ αναγκη πλήρης ούτε και διεκδικεί δάφνες [ΣΣ: τα θέματα αυτά  έχουν προβληθεί κατά καιρούς στο Ημερολόγιο Απλά και Κατανοητά και έχουν κοινοποιηθεί στους αρμοδίους και στην εκάστοτε ηγεσία]. Είναι προϊόν της μακροχρόνιας θητείας σε πανεπιστημιακή θέση και πιστεύουμε επίμονη και παρατηρητική ματιά στα πολιτικά, επιστημονικά και κοινωνικά τεκταινόμενα, εν Ελλάδι.

Δεκτός αντίλογος και αντιρρήσεις ή άλλες υποδείξεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου