Περιβάλλον

Θα πειστούμε ότι οι πολτικοί έχουν σοβαρό πρόγραμμα για το Περιβάλλον μόνον αν δούμε άμεσα εκστρατεία για την απομάκρυνση των πάσης φύσεως σκουπιδιών που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα (2007)

Κρίση και Προοπτικές ...

Τίποτε δεν θα γίνει αν το κράτος δεν γνωρίζει επακριβώς και ανά πάσα στιγμή τι του γίνεται.
Οι σύγχρονες κοινωνίες το έχουν επιτύχει χάρις στις τηλεματικές τεχνολογίες, δηλαδή πληροφορικής και επικοινωνιακών δικτύων.
Οι άθλιοι των Αθηνών, έχουν επιτύχει εν μέσω παγκοσμίου κοσμογονίας, να έχουν αποτρέψει τις εφαρμογές στην Ελλάδα.
Τώρα, αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης και το απόλυτο μέτρο επιβολής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, προκειμένου η Ελλάδα να μην πτωχεύσει και να ανακάμψει (2008).

Οι απαιτήσεις των καιρών ...

Οι απαιτήσεις των καιρών ...
- Ως πολίτες απαιτούμε το πολιτικό σύστημα και στην Ελλάδα να εκσυγχρονιστεί και να ακολουθήσει καινοτόμους δρόμους συμμετοχής των πολιτών

- Ως πολίτες πιστεύουμε ότι όλοι μας πρέπει να επιστρέψουμε στην κοινωνία, ένα μικρό έστω μέρος των πραγμάτων που αποκτήσαμε στη ζωή μας



Τόσο απλά ...

«Το μυαλό είναι σαν αλεξίπτωτο, αν δεν είναι ανοικτό δε δουλεύει» (Φρανκ Ζάπα)


9 Μαΐου 2024

Στα δημόσια νοσοκομεία μόνο για τα έκτακτα …

Ενάμισι εκατομμύριο λιγότερα ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία δείχνουν τη στροφή προς τις ιδιωτικές δομές υγείας. Πώς εξηγείται η μείωση; 


Σημαντική μείωση στον αριθμό επισκέψεων στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων αλλά και στις δημόσιες μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας άφησαν στο ΕΣΥ η πανδημία της COVID-19 και οι μαζικές αποχωρήσεις γιατρών που ακολούθησαν. Πέρυσι, την πρώτη χρονιά μετά το τέλος της οξείας φάσης της πανδημίας, τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ δέχθηκαν περίπου 1,5 εκατομμύριο λιγότερες επισκέψεις σε σχέση με τα προ πανδημίας έτη, 2018 και 2019, ενώ αντίστοιχη μείωση παρατηρήθηκε και στις επισκέψεις τακτικών περιστατικών σε Κέντρα Υγείαςπεριφερειακά ιατρεία και Τοπικές Μονάδες Υγείας.

Οι ανάγκες για υπηρεσίες υγείας του πληθυσμού δεν μειώθηκαν. Απλώς οι χρήστες των υπηρεσιών μετατοπίζονται στον ιδιωτικό τομέα, όταν το πρόβλημά τους δεν είναι επείγον. Η προσφυγή σε ιδιωτικές δομές υγείας εν μέσω της πανδημίας, όταν τα δημόσια νοσοκομεία περιόρισαν σημαντικά τη λειτουργία τους για τα non COVID-19 περιστατικά, φαίνεται ότι συνεχίζεται και μετά την πανδημία. Το ερώτημα είναι εάν αυτό γίνεται από επιλογή ή από ανάγκη. Από τη μία, υπάρχει η εκτίμηση ότι οι πολίτες «γνώρισαν» μέσα στην πανδημία την ευκολία και την ταχύτητα εξυπηρέτησης στις ιδιωτικές μονάδες υγείας ειδικά σε ό,τι αφορά τις διαγνωστικές εξετάσεις. Από την άλλη, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι οι λειτουργοί του ΕΣΥ, η αδυναμία των δημόσιων μονάδων να εξυπηρετήσουν τους πολίτες μετά τις μαζικές αποχωρήσεις ιατρικού προσωπικού από το ΕΣΥ, τους οδηγεί στον ιδιωτικό τομέα … (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 29.04.2024 • 11:57). 

Αποκαλυπτικά στοιχεία, που μάλλον αφήνουν τους αρμοδίους – με μπόνους ή όχι – αδιάφορους. 

Οι παρατηρήσεις μας:

  1. Στην όχι καλή συμπεριφορά των δημοσίων δομών και τη βαριεστημάρα των υπαλλήλων, ασθενείς και πολίτες βρίσκουν στον ιδιωτικό τομέα πολύ καλύτερη εξυπηρέτηση, καλλίτερους χώρους και χρόνους αναμονής, καθαριότητα
  2. Οι ιδιωτικές μονάδες δέχονται κρατική τιμολόγηση και άρα η τυχόν πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση είναι αποδεκτή
  3. Η λογική των εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων πρέπει επί τέλους να λάβει τέλος. Η παραμόρφωση που έχει επιβάλλει το πολιτικό σύστημα στον τομέα της Υγείας είναι απαράδεκτη, αντεπιστημονική, πανάκριβη και αναποτελεσματική
  4. Κανένας ιατρός ή άλλο μέλος των επαγγελματιών υγείας δεν αξιολογείται και για την επαγγελματική του επάρκεια και τη εν γένει συμπεριφορά του
  5. Οσοι έχουν επισκεφθεί ή έχουν δεχτεί υπηρεσίες από δημόσια νοσοκομεία των χωρών της ΕΕ ή άλλων ευρωπαϊκών, εκπλήσσονται με την απαράδεκτη κατάσταση των ελληνικών νοσοκομειακών μονάδων και των μονάδων της πρωτοβάθμιας ΄φροντίδας υγείας (κατ΄ ευφημισμό υγείας, θα πρέπει να λέγονται ασθένειας) και του τρόπου λειτουργίας των (ουσιαστικά κέντρα διερχομένων, επί 24ωρου βάσεως).  

Στο Ημερολόγιο Απλά και Κατανοητά έχουμε πολλές φορές ασχοληθεί με τα θέματα του ΕΣΥ και των υπηρεσιών Υγείας και ασθένειας. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω. 

Οι κυβερνήσεις δεν ασχολούνται με τα προβλήματα των πολιτών, αλλά μόνον με τις ισχυρές συντεχνίες (τις οποίες βέβαια δημιούργησαν και ανέχονται ) και όλους εκείνους που νομίζουν ότι μπορούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να τους οδηγήσουν στην εξουσία. 

Διαβάστε την άποψή μας για το επίκαιρο θέμα της παροχής υπηρεσιών Υγείας στη τουριστική Ελλάδα, τώρα που αναμένονται τα κύματα των τουριστών και καμιά υποδομή δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί επαρκώς. 

Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Καλοκαιρινό ΕΣΥ …

 Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

 Δύο Ελλάδες, ένα ανάπηρο σύστημα …

 Και πιο πρόσφατα …

 Παρασκευή 5 Απριλίου 2024

Γιατρός ή εκπαιδευτικός σε νησί: «Κάποιοι θα μείνουν χωρίς στέγη μετά το Πάσχα» …

 Νομίζουμε ότι τα προηγούμενα είναι επαρκή για το διάλογο. Αναμένουμε αποφάσεις …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου