Περιβάλλον

Θα πειστούμε ότι οι πολτικοί έχουν σοβαρό πρόγραμμα για το Περιβάλλον μόνον αν δούμε άμεσα εκστρατεία για την απομάκρυνση των πάσης φύσεως σκουπιδιών που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα (2007)

Κρίση και Προοπτικές ...

Τίποτε δεν θα γίνει αν το κράτος δεν γνωρίζει επακριβώς και ανά πάσα στιγμή τι του γίνεται.
Οι σύγχρονες κοινωνίες το έχουν επιτύχει χάρις στις τηλεματικές τεχνολογίες, δηλαδή πληροφορικής και επικοινωνιακών δικτύων.
Οι άθλιοι των Αθηνών, έχουν επιτύχει εν μέσω παγκοσμίου κοσμογονίας, να έχουν αποτρέψει τις εφαρμογές στην Ελλάδα.
Τώρα, αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης και το απόλυτο μέτρο επιβολής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, προκειμένου η Ελλάδα να μην πτωχεύσει και να ανακάμψει (2008).

Οι απαιτήσεις των καιρών ...

Οι απαιτήσεις των καιρών ...
- Ως πολίτες απαιτούμε το πολιτικό σύστημα και στην Ελλάδα να εκσυγχρονιστεί και να ακολουθήσει καινοτόμους δρόμους συμμετοχής των πολιτών

- Ως πολίτες πιστεύουμε ότι όλοι μας πρέπει να επιστρέψουμε στην κοινωνία, ένα μικρό έστω μέρος των πραγμάτων που αποκτήσαμε στη ζωή μας



Τόσο απλά ...

«Το μυαλό είναι σαν αλεξίπτωτο, αν δεν είναι ανοικτό δε δουλεύει» (Φρανκ Ζάπα)


8 Ιουλίου 2024

Ξεπέρασαν τα 3 δισ. οι δαπάνες για Έρευνα & Ανάπτυξη στην Ελλάδα – Αγγίζουν το 1,49% του ΑΕΠ ...

Στο 49% η συμμετοχή του τομέα των επιχειρήσεων - «Άλμα» στις θέσεις απασχόλησης σε δραστηριότητες Ε&Α

Στα 3,070 δισ. ευρώ ανήλθαν το 2022 οι δαπάνες για Έρευνα & Ανάπτυξη (Ε&Α) στην Ελλάδα, με τις επιχειρήσεις να συνεισφέρουν 1,505 εκατ. ευρώ (ποσοστό 49%), σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που δημοσίευσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) και που έχουν αποσταλεί στη Eurostat.

Αναλυτικότερα, το 2022, οι συνολικές δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν για Ε&Α στην Ελλάδα ήταν 3.070,30 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 424,35 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2021 (ποσοστό αύξησης 16%). Σε συνδυασμό με την αύξηση, κατά 13,8%, του ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2022, ο δείκτης “Ένταση Ε&Α”, που εκφράζει τις δαπάνες Ε&Α ως ποσοστό του ΑΕΠ, διαμορφώθηκε σε 1,49%, από 1,46% το 2021. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα βρίσκεται στη 13η θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ27, σε ότι αφορά την ένταση Ε&Α… (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2024 15:34).
 

Διαβάζεις τον τίτλο και λες επί τέλους ξεφύγαμε από το θλιβερό 0,5% της εποχής των ετών του 1980. 

Άλλες χώρες της ΕΕ και προηγμένες χώρες με τεχνολογικά και επιστημονικά επιτεύγματα ολκής δαπανούν πάνω από το 2% του ΑΕΠ για Ε&Τ, βασική και εφαρμοσμένη και για πολλά συνεχόμενα έτη. Εμείς; 

Οι ελληνικές επιδόσεις δεν είναι καθόλου καλές και τα πολυδιαφημιζόμενα επιτεύγματα συνηθώς από φιλικά προς πρόσωπα ΜΜΕ (ας το πούμε έτσι), αφήνουν αδιάφορους τους πολίτες. Δεν πρόκειται περί μεμψιμοιρίας, αλλά αν κοιτάξει κανείς γύρω του δε βλέπει τίποτε που μπορεί να αλλάξει μια τέτοια γνώμη. 

Ότι καινούργιο και σύγχρονο είναι εισαγωγής και οι επιτυχίες λιγοστές, σποραδικές και ίσως σε συνεργασία με μονάδες του εξωτερικού, ενώ η κύρια χρηματοδότηση προέρχεται από ανταγωνιστικά προγράμματα της ΕΕ. Ίσως να μην γνωρίζουμε τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά δεν υπάρχει σχετική επίσημη και έγκυρη πληροφόρηση και καμιά προβολή του μόχθου και των αποτελεσμάτων σοβαρών και αφοσιωμένων στην έρευνα επιστημόνων. 

Στο Ημερολόγιο Απλά και Κατανοητά έχουμε ασχοληθεί με τα θέματα της Ε&Τ κατά καιρούς και έχουμε εργαστεί στη ΓΓΕΤ τη δεκαετία του ’80 όταν έβραζαν τα πράγματα και υπήρχαν ελπίδες και προοπτικές. Αλλά όλα τα διασπάθισε αφρόνως το πολιτικό σύστημα και το ίδιο δυστυχώς εξακολουθεί να κάνει ακόμα και τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου