Περιβάλλον

Θα πειστούμε ότι οι πολτικοί έχουν σοβαρό πρόγραμμα για το Περιβάλλον μόνον αν δούμε άμεσα εκστρατεία για την απομάκρυνση των πάσης φύσεως σκουπιδιών που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα (2007)

Κρίση και Προοπτικές ...

Τίποτε δεν θα γίνει αν το κράτος δεν γνωρίζει επακριβώς και ανά πάσα στιγμή τι του γίνεται.
Οι σύγχρονες κοινωνίες το έχουν επιτύχει χάρις στις τηλεματικές τεχνολογίες, δηλαδή πληροφορικής και επικοινωνιακών δικτύων.
Οι άθλιοι των Αθηνών, έχουν επιτύχει εν μέσω παγκοσμίου κοσμογονίας, να έχουν αποτρέψει τις εφαρμογές στην Ελλάδα.
Τώρα, αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης και το απόλυτο μέτρο επιβολής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, προκειμένου η Ελλάδα να μην πτωχεύσει και να ανακάμψει (2008).

Οι απαιτήσεις των καιρών ...

Οι απαιτήσεις των καιρών ...
- Ως πολίτες απαιτούμε το πολιτικό σύστημα και στην Ελλάδα να εκσυγχρονιστεί και να ακολουθήσει καινοτόμους δρόμους συμμετοχής των πολιτών

- Ως πολίτες πιστεύουμε ότι όλοι μας πρέπει να επιστρέψουμε στην κοινωνία, ένα μικρό έστω μέρος των πραγμάτων που αποκτήσαμε στη ζωή μας



Τόσο απλά ...

«Το μυαλό είναι σαν αλεξίπτωτο, αν δεν είναι ανοικτό δε δουλεύει» (Φρανκ Ζάπα)


9 Ιουλίου 2024

Κυρ. Μητσοτάκης: Η ανάταξη του ΕΣΥ, η ακρίβεια και οι διορισμοί εκπαιδευτικών …

Την εβδομαδίαια ανασκόπησή του κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης 

 Φωτ. INTIME NEWS

Στην ανάταξη του ΕΣΥ, που αποτελεί, όπως λέει μια από τις μείζονες προτεραιότητες της κυβέρνησης, τις προσλήψεις εκπαιδευτικών στην παιδεία, την ακρίβεια, το ψηφιακό κράτος και τις πολιτικές απασχόλησης αναφέρεται στην εβδομαδίαια ανασκόπησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Στην αρχή του μηνύματός του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Καλημέρα! Αν και είναι το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου και ξέρω ότι πολλοί από εσάς είστε ήδη ή ετοιμάζεστε να πάτε στην παραλία, παραμένω πιστός στο εβδομαδιαίο μας «ραντεβού» και ξεκινώ αμέσως με τα θέματα της σημερινής ανασκόπησης!».

Αναλύοντας τα θέματα αναφέρεται αρχικά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Η ανάταξη του ΕΣΥ αποτελεί μια από τις μείζονες προτεραιότητές μας, το στηρίζουμε και το ενισχύουμε με κάθε τρόπο, όχι μόνο ως προς τις υποδομές αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό. Την Πέμπτη, λοιπόν, υπογράφηκαν δύο σημαντικές κυβερνητικές αποφάσεις. Η πρώτη δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να μπορούν να παρέχουν και ιδιωτικό έργο, αφού συμπληρώσουν τον προβλεπόμενο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας τους. Τι θέλουμε να πετύχουμε με αυτό; Να αντιμετωπίσουμε τις διαρροές που έχουμε σε κρίσιμες ειδικότητες προς τον ιδιωτικό τομέα. Η πολιτική αυξήσεων που εφαρμόζουμε ήδη στους μισθούς και τα επιδόματα του υγειονομικού προσωπικού στο όριο των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων αποδίδει αλλά δεν αρκεί, καθώς ένας ιδιώτης γιατρός μπορεί σήμερα να εξασφαλίσει πολύ υψηλότερα εισοδήματα. Ταυτόχρονα δίνουμε τη δυνατότητα και σε ιδιώτες γιατρούς να μπορούν να παρέχουν, εφόσον το επιθυμούν, έργο στο ΕΣΥ, ώστε να καλύψουμε τις υπαρκτές ελλείψεις. Και για να έχετε μια εικόνα του τι έχει γίνει ως προς την ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό την τελευταία πενταετία, τον Ιούνιο του 2019 υπηρετούσαν 78.272 γιατροί και νοσηλευτές και τον Ιούνιο του 2024 έφτασαν τους 86.138, μια αύξηση της τάξης του 10%.

Η δεύτερη απόφαση αφορά τη νέα μορφή κινήτρων για να καλυφθούν τα κενά σε γιατρούς στα απομακρυσμένα νησιά της Ελλάδας, στη λεγόμενη άγονη γραμμή και σε ορεινές περιοχές. Θα επικαλεστώ μόνο το παράδειγμα της Κω: έχουν γίνει 11 φορές προκηρύξεις για 4 θέσεις παθολόγων στο νοσοκομείο του νησιού χωρίς να υπάρξει ενδιαφέρον, ενώ υπάρχουν εκεί πολλοί ιδιώτες παθολόγοι. Ποια είναι αυτά τα νέα κίνητρα; Τριπλασιάζεται το καθαρό μηνιαίο επίδομα για τις άγονες περιοχές και θεσμοθετείται επιπλέον επίδομα για συγκεκριμένες ειδικότητες στις περιοχές αυτές. Σε περίπτωση μετακίνησης για κάλυψη αναγκών, επιπρόσθετα του μισθού τους θα αμείβονται με επιπλέον 2.100 ευρώ και θα μπορούν να έχουν δωρεάν κατοικία με έξοδα του κάθε Δήμου. Επομένως, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα να ασκούν και ιδιωτικό έργο στο νησί, δημιουργείται μια ελκυστική δέσμη κινήτρων για να στελεχωθούν τα νοσοκομεία των απομακρυσμένων περιοχών» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Newsroom 07.07.2024 • 11:2). 

Αυτά που ο επιτελικός πρωθυπουργός μας λέει ότι είναι σοβαρές παρεμβάσεις στο ΕΣΥ προκειμένου να γίνει λειτουργικότερο και αποτελεσματικότερο, δεν είναι τίποτε άλλο από μπαλώματα. Πρόκειται ίσως για βελτιώσεις στο υπάρχον σύστημα αλλά δεν αντιμετωπίζονται οι σοβαρές παθογένειες που είτε βρίσκονται στο σύστημα από την πρώτη στιγμή υλοποιήσεώς του είτε προστέθηκαν κατά καιρούς εξαιτίας των συνεχών παρεμβάσεων προς βελτίωση (όπως την υποδείκνυαν συντεχνιακά κα ιατρικά συμφέροντα), αλλά ποτέ ως παρεμβάσεις για εξορθολογισμό και ουσιαστικές βελτιώσεις. 

Ιδού οι σοβαρές παθογένειες που δεν αντιμετωπίζονται:
1.    Δεν υπάρχουν Ηλεκτρονικοί Φάκελοι Υγείας
2.    Η τηλεϊατρική είναι πρόσχημα αγορών εξοπλισμού αλλά ποτέ σοβαρής βελτίωσης της λειτουργικότητας των υπηρεσιών Υγείας, περιορισμού των άσκοπων διακομιδών και επιστημονικής υποστήριξης  
3.    Ο μισθοί του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού δημοσίου και ιδιωτικού τομέα απέχουν δυσανάλογα πολύ
4.    Δεν υπάρχει διαφοροποίηση της λειτουργίας του ΕΣΥ μεταξύ «θερινών» και «χειμερινών» περιόδων
5.    Δε θίγεται το δίκτυο των νοσοκομείων και των άλλων μονάδων πρωτοβάθμιων ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών (αφορούν πρωτίστως την ασθένεια και σχεδόν καθόλου την Υγεία)
6.    Έχει ανατεθεί - για ποιους λόγους άραγε, με ποια λογική και με τίνος τις παρεμβάσεις- δυσανάλογα μεγάλο μέρος των υπηρεσιών του ΕΣΥ στις 7 (παραλόγως μεγάλος αριθμός) ιατρικές  πανεπιστημιακές σχολές. Ξεπερνά το 40%
7.    Η πεισματική άρνηση του ΕΣΥ να παραδεχτεί και να εφαρμόσει κανόνες ΣΔΙΤ για τα διαγνωστικά θέματα σε όλες τις μονάδες του ΕΣΥ. Ο ιδιωτικός τομέας πλουτίζει ως «παράσιτο» του ΕΣΥ, ενώ σε καμιά σχεδόν μονάδα του ΕΣΥ οι πολίτες δεν απολαμβάνουν τις υπηρεσίες που τους αρμόζουν και βρίσκουν στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα με τιμολόγιο δημοσίου
8.    Το ΕΣΥ αδυνατεί εδώ και χρόνια να σταματήσει την πρόσληψη (όπως και σε άλλους τομείς) προσλήψεις απληρώτων και προσωπικού με συμβάσεις περιορισμένου χρόνου. Καμιά σύμβαση δεν πρέπει να είναι μικρότερη των 3 ετών, να παρατείνεται για τα 3 επόμενα έτη κατόπιν θετικής αξιολογήσεως και μετά να μετατρέπεται στη θετική περίπτωση, σε αόριστο χρόνου
9.    Όλοι θα πρέπει να εργάζονται 40 ώρες εβδομαδιαίως και να επιτρέπεται έως ένα συγκεκριμένο ποσοστό υπέρβαση του ωραρίου μόνον για επιστημονικό και ερευνητικό αμειβόμενο έργο (πχ, κλινικές έρευνες, βασική και τεχνολογική έρευνα, στατιστικές μελέτες, κα.)
10. Πάταξη των φαινόμενων χρηματισμού ιατρών ορισμένων ειδικοτήτων και πλήρη εφαρμογή της ισότητας στην πρόσβαση των πολιτών σε σοβαρές και  αποτελεσματικές υπηρεσίες Υγείας και όχι μόνον ασθένειας
11. Κατάργηση των έκτακτων εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων με ανάταξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
12. Οργάνωση υπηρεσιών ιατρικής φροντίδας στο σπίτι
13.  κα., κα…
 
Λύσεις έχουν προταθεί κατά καιρούς στο Ημερολόγιο Απλά και Κατανοητά και αποστολή στα αρμόδια όργανα, χωρίς  όμως αποτέλεσμα ούτε καν απάντηση. Προβλέπουμε ότι και τώρα θα συμβεί το ίδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου