Η εξάρτηση της οικονομίας μας από τον τουρισμό παραμένει όμως υψηλή. Το ποσοστό των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο είναι τριπλάσιο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.) και υπερδιπλάσιο από άλλες τουριστικές χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Κροατία και η Πορτογαλία.
Ποια θα πρέπει να είναι η θέση του τουρισμού στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας; Είναι η υψηλή εξάρτηση από τον τουρισμό συνέπεια των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων ως χώρα, και επομένως η κατεύθυνση στην οποία μας οδηγούν οι δυνάμεις της αγοράς; Η απάντησή μας είναι αρνητική, για δύο λόγους που εξηγούμε παρακάτω. Το ποσοστό των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο θα πρέπει να μειωθεί σταδιακά, προς όφελος άλλων κλάδων της οικονομίας. Παράλληλα, το τουριστικό προϊόν θα πρέπει να αναβαθμιστεί ποιοτικά και να γίνει φιλικότερο προς το περιβάλλον και τη φέρουσα ικανότητα των περιοχών … (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 28.07.2024 • 20:01).
Τρεις σημαντικότατοι Έλληνες, οι κκ. Δημήτρης Βαγιανός*, Κώστας Μεγήρ*, Χριστόφορος Πισσαρίδης* διατυπώνουν τις απόψεις τους για τη κατασταση που επικρατεί στην Ελλάδα του 2024. [Ο κ. Δημήτρης Βαγιανός είναι καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο London School of Economics.* Ο κ. Κώστας Μεγήρ είναι καθηγητής Οικονομικών στο Yale. *Ο κ. Χριστόφορος Πισσαρίδης είναι καθηγητής Οικονομικών στο London School of Economics και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και κάτοχος του βραβείου Νομπέλ Οικονομικών].
Υπάρχουν άραγε Έλληνες που πιστεύουν ότι η χώρα διαθέτει επιτελική και εκσυγχρονιστική κυβέρνηση;
Υπάρχουν πολίτες που παραδέχονται ότι η σημερινή Ελλάδα έχει σχέση με σύγχρονη ευρωπαϊκή ΄χώρα και ότι ο τόπος που γέννησε τον Πολιτισμό και την Πολιτική βρίσκεται σε τροχιά κατάκτησης ενάρετου κύκλου και θα απομακρυνθεί από τις τραγικές και υποτιμητικές συγκρίσεις με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τις πρώην ανατολικές ΄χώρες που κάνουν άλματα προόδου και ευημερίας;
Η συσχέτιση του τουρισμού και της συμπροφοράς των κυβερνήσεων
και των πολιτών προς το Περιβάλλον είναι άξια λόγου και οι επισημάνσεις – γνωστές
σε όλους – πλην της επιτελικής κυβερνήσεως του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη
που εμφανίζεται ως δεδηλωμένος εχθρός του, παρά τις βαρύγδουπες κάθε ΄τόσο δηλώσεις
του. Ο δε υπουργός Περιβάλλοντος έχει πειστεί ότι περιβάλλον και κυβερνητική εξουσία
δε συμβαδίζουν και έχει
Βαλθεί να υποτρίξει κάθε πολιτική που εκπορεύεται από το Μαξίμου, προκειμένου να χαϊδέψουν πολίτες κατόχους γης που ονειρεύονται στη θέση τους πολυκατοικίες, με αντάλλαγμα τη ψήφο τους στις επόμενες εκλογές..
ΟιΙ επισημάνσεις των κκ. καθηγητών είναι καίριες, λογικές, απλές και κατανοητές από όλους, ακόμα και εκείνους που δε διαθέτουν πτυχία ανωτάτων σχολών αλλά έχουν ζυμωθεί με τη ζωη και τον καθημερινό αγώνα και βλέπουν πολύ πιο μακριά από τους πολιτικούς του εν Ελλάδι πολιτικού συστήματος, όπως αποδεικνύεται.
Θα αποκτήσει ποτέ αυτή η χώρα τις ηγετικές φυσιογνωμίες που θα την οδηγήσουν σε δρόμους πραγματικής ανάπτυξης, καινοτομίας, αριστείας και ευημερίας;
Ας το ελπίσουμε …
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου