Περιβάλλον

Θα πειστούμε ότι οι πολτικοί έχουν σοβαρό πρόγραμμα για το Περιβάλλον μόνον αν δούμε άμεσα εκστρατεία για την απομάκρυνση των πάσης φύσεως σκουπιδιών που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα (2007)

Κρίση και Προοπτικές ...

Τίποτε δεν θα γίνει αν το κράτος δεν γνωρίζει επακριβώς και ανά πάσα στιγμή τι του γίνεται.
Οι σύγχρονες κοινωνίες το έχουν επιτύχει χάρις στις τηλεματικές τεχνολογίες, δηλαδή πληροφορικής και επικοινωνιακών δικτύων.
Οι άθλιοι των Αθηνών, έχουν επιτύχει εν μέσω παγκοσμίου κοσμογονίας, να έχουν αποτρέψει τις εφαρμογές στην Ελλάδα.
Τώρα, αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης και το απόλυτο μέτρο επιβολής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, προκειμένου η Ελλάδα να μην πτωχεύσει και να ανακάμψει (2008).

Οι απαιτήσεις των καιρών ...

Οι απαιτήσεις των καιρών ...
- Ως πολίτες απαιτούμε το πολιτικό σύστημα και στην Ελλάδα να εκσυγχρονιστεί και να ακολουθήσει καινοτόμους δρόμους συμμετοχής των πολιτών

- Ως πολίτες πιστεύουμε ότι όλοι μας πρέπει να επιστρέψουμε στην κοινωνία, ένα μικρό έστω μέρος των πραγμάτων που αποκτήσαμε στη ζωή μας



Τόσο απλά ...

«Το μυαλό είναι σαν αλεξίπτωτο, αν δεν είναι ανοικτό δε δουλεύει» (Φρανκ Ζάπα)


27 Ιουλίου 2024

Για τέταρτη φορά στο Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για την πλημμελή διαχείριση των αστικών λυμάτων …

Η χώρα μας μετρά ήδη δύο καταδίκες και καταβάλλει πρόστιμα για τις παραλείψεις της στην τήρηση της κοινοτικής νομοθεσίας για τα λύματα

(φωτ. αρχείου Shutterstock)

Για τέταρτη φορά η Ελλάδα παραπέμπεται στο Ευρωδικαστήριο για την πλημμελή διαχείριση των αστικών λυμάτων. Αυτήν τη φορά, για 153 μεσαίους οικισμούς (από 2.000 έως 15.000 κατοίκων), στην πλειονότητα των οποίων δεν γίνεται καν δευτεροβάθμια επεξεργασία των λυμάτων. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα μετρά ήδη δύο καταδίκες και καταβάλλει πρόστιμα για τις παραλείψεις της στην τήρηση της κοινοτικής νομοθεσίας για τα λύματα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την οδηγία 91/271/ΕΟΚ, η Ελλάδα έπρεπε να είχε καλύψει τις μεγάλες πόλεις έως το 1998-2000 και τις μικρότερες (2.000-15.000 κατοίκων, που ονομάζονται γ΄ προτεραιότητας) έως το 2005. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική και έτσι το 2017 και υπό τη δαμόκλειο σπάθη ενός νέου ευρωπροστίμου καταρτίστηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος ένα εθνικό επιχειρησιακό σχέδιο. Η εφαρμογή του σχεδίου αυτού, όμως, προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς και έτσι χθες ανακοινώθηκε ακόμα μια παραπομπή της χώρας στο Ευρωδικαστήριο για τα αστικά λύματα … (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 25.07.2024 • 18:21).

Το πρόγραμμα επεξεργασίας λυμάτων της επιτελικής κυβέρνησης εξελίσσεται βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει θέσει εδώ και 5 χρόνια και είναι πλέον φανερό ότι εντός των επομένων 20-30 ετών θα έχουν ικανοποιηθεί οι δεσμεύσεις που θέτει η ΕΕ για τα θέματα αυτά. Προσέξτε τις ημερομηνίες που αναφέρονται στο άρθρο. Και η αδέκαστη Δικαιοσύνη και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και οι άλλες Ανεξάρτητες Αρχές δεν εγκαλούν ΚΑΝΕΝΑ … 

Διαβάζουμε κατά καιρούς τις ανακοινώσεις της ΕΥΔΑΠ για τα μεγαλόπνοα και εμβληματικά έργα που έχει σχεδιάσει εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια και θα τα υλοποιήσει με χρηματοδότηση - άραγε από που; - 1 δις € τουλάχιστον. Μπορείτε να δείτε κάποιες από τις ανακοινώσεις του ΕΥΔΑΠ που καταφέραμε να εντοπίσουμε, στο Ημερολόγιο ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ Βραυρώνος. 

Το νέο εμβληματικό έργο που προωθεί η ΕΥΔΑΠ και το προσφέρει ως δώρο στο δήμο Μαρκόπουλου, είναι η πρότασή της να αναλάβει το αποχετευτικό και την υδροδότηση του δήμου Μαρκοπούλου. Προφανώς η πρόταση θα γίνει δεκτή εν χορδαίς και οργάνοις από το δήμο, αλλά δε θα ολοκληρωθεί πριν περάσουν 5 χρόνια ή κάτι τέτοιο, αν όλα πάνε καλά. 

Το τίμημα της προτάσεως είναι η μεταφορά προς επεξεργασία των λυμάτων των παραλιακών τμημάτων των δήμων Σαρωνικού και Κρωπίας, στο ΚΕΛ Κρωπίας - Παιανίας που τέθηκε σε λειτουργία το 2024. Το γεγονός ότι τα λύματα πρέπει να κάνουν ταξίδι 50 περίπου χιλιομέτρων με τη βοήθεια 13 αντλιοστασίων δεν προβληματίζει κανένα. Ο δε δήμος Μαρκοπούλου σιωπά ειδημόνως επί του θέματος, παρά τις αρχικές του αρνητικές  αντιδράσεις. 

Λογικά αναμένουμε ότι σύντομα θα δούμε σχετικές κινήσεις και εξαγγελίες …

Διερωτάται κανείς με το τι ασχολούνται οι κυβερνήσεις, γιατί η Ελλάς βρίσκεται τόσο πίσω από τις άλλες χώρες μέλη της ΕΕ και γιατί δεν αξιοποιεί τους ευρωπαϊκούς πόρους όταν διατίθενται αλλά το κάνει με κόλπα, ζητιανιές και μεθοδεύσεις 20 χρόνια αργότερα. 

Ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα; Το μέγα ερώτημα παραμένει …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου