Περιβάλλον

Θα πειστούμε ότι οι πολτικοί έχουν σοβαρό πρόγραμμα για το Περιβάλλον μόνον αν δούμε άμεσα εκστρατεία για την απομάκρυνση των πάσης φύσεως σκουπιδιών που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα (2007)

Κρίση και Προοπτικές ...

Τίποτε δεν θα γίνει αν το κράτος δεν γνωρίζει επακριβώς και ανά πάσα στιγμή τι του γίνεται.
Οι σύγχρονες κοινωνίες το έχουν επιτύχει χάρις στις τηλεματικές τεχνολογίες, δηλαδή πληροφορικής και επικοινωνιακών δικτύων.
Οι άθλιοι των Αθηνών, έχουν επιτύχει εν μέσω παγκοσμίου κοσμογονίας, να έχουν αποτρέψει τις εφαρμογές στην Ελλάδα.
Τώρα, αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης και το απόλυτο μέτρο επιβολής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, προκειμένου η Ελλάδα να μην πτωχεύσει και να ανακάμψει (2008).

Οι απαιτήσεις των καιρών ...

Οι απαιτήσεις των καιρών ...
- Ως πολίτες απαιτούμε το πολιτικό σύστημα και στην Ελλάδα να εκσυγχρονιστεί και να ακολουθήσει καινοτόμους δρόμους συμμετοχής των πολιτών

- Ως πολίτες πιστεύουμε ότι όλοι μας πρέπει να επιστρέψουμε στην κοινωνία, ένα μικρό έστω μέρος των πραγμάτων που αποκτήσαμε στη ζωή μας



Τόσο απλά ...

«Το μυαλό είναι σαν αλεξίπτωτο, αν δεν είναι ανοικτό δε δουλεύει» (Φρανκ Ζάπα)


14 Ιουλίου 2024

Η επιστημονική γνώση μένει στο «συρτάρι» …

Σε τι βαθμό αξιοποιούνται οι προτάσεις των ειδικών από τη δημόσια διοίκηση

Αεροφωτογραφία από το πλημμυρισμένο χωριό Πηνειάδα Τρικάλων, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Daniel», τον Σεπτέμβριο του 2023. Σύμφωνα με τον δρα Κοντοέ, η ομάδα του έχει διαμορφώσει σχέδια εκτίμησης κινδύνου από φυσικές καταστροφές για δεκάδες δήμους. Ωστόσο, «εάν αυτά δεν κοινοποιηθούν στις υπηρεσίες, δεν αναλυθούν από τους ειδικούς και δεν ενημερωθούν οι πολίτες, δεν εκπληρώνουν τον σκοπό τους». [ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ].

«Εχουμε διαμορφώσει σχέδια εκτίμησης κινδύνου από φυσικές καταστροφές για δεκάδες δήμους, τα οποία έχουμε παραδώσει στις δημοτικές αρχές. Ωστόσο, εάν αυτά δεν κοινοποιηθούν στις υπηρεσίες, δεν αναλυθούν από τους ειδικούς, δεν ενημερωθούν οι πολίτες με βάση αυτά, δεν εκπληρώνουν τον σκοπό τους. Δηλώσαμε την ετοιμότητά μας να συμβάλουμε στην παρουσίασή τους και στην κατανόηση του τι πρέπει να γίνει. Να πάμε να εξηγήσουμε στους κατοίκους τις απειλές και τους τρόπους αντιμετώπισης. Κι όμως ελάχιστοι δήμοι μέχρι τώρα μας έχουν καλέσει». Ο δρ Χάρης Κοντοές, διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Αστρονομίας Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Αστεροσκοπείου και επικεφαλής της μονάδας BEYOND, έφερε ένα παράδειγμα για το πώς η επιστημονική γνώση μένει στο «συρτάρι», σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στο πλαίσιο του Διεθνούς Συμποσίου Γεωεπιστημών και Τηλεπισκόπησης (IGARSS IEEE 2024) … (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 11.07.2024 • 23:08).


Τους τα λένε, αλλά κανείς δεν ακούει. Η επιτελική κυβέρνηση φαίνεται να είναι αλλεργική στις επιστημονικές γνώσεις και δουλεύει φαίνεται με το μάτι, με απόψεις συμβούλων και παρασυμβούλων, δοξασίες, αντιλήψεις, υποδείξεις, συμφέροντα, πιέσεις και ότι άλλο βάλει ο νους του ανθρώπου, αλλά όχι με γνώμονα τις επιστήμες και όλα αυτά που καθοδηγούν το πολιτικό σύστημα σε άλλες ευνομούμενες χώρες.

Στο συνέδριο αναδείχθηκαν ο ρόλος «των τεχνολογιών του Διαστήματος και η παρακολούθηση του πλανήτη για ειρηνικούς λόγους», αλλά «ενώ υπάρχει πλούτος επιστημονικής γνώσης, κυριαρχούν άλλα κριτήρια στις αποφάσεις, από συμφέροντα έως άγνοια, όπως ειπώθηκε από τους ομιλητές; Και τι γίνεται ειδικά στη χώρα μας;».

Σε απλά νεοελληνικά τίποτε. Η επιτελική κυβέρνηση άγεται και φέρεται, δεν έχει σαφή, ολοκληρωμένη και στιβαρή πολιτική και ο κανόνας είναι «άστο για αργότερα» και «ίσως για τους επόμενους» ….

Η Ελλάδα, δηλαδή το πολιτικό σύστημα, φαίνεται να δυσκολεύεται πολύ να ακολουθήσει τις άλλες προοδευτικές χώρες της ΕΕ στην αναζήτηση και εφαρμογή νέων καινοτόμων λύσεων για το σήμερα και το αύριο. Απλά και κατανοητά αντιγράφει και μάλιστα άσχημα τις επιτυχίες άλλων, που εφαρμόζονται ήδη τουλάχιστον για μια δεκαετία ίσως και περισσότερο.

Εμφανιζόμαστε αν μη τι άλλο, ουραγοί και ανίκανοι να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου. Οι αναφορές στο Συνέδριο ήταν αποστομωτικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου