Περιβάλλον

Θα πειστούμε ότι οι πολτικοί έχουν σοβαρό πρόγραμμα για το Περιβάλλον μόνον αν δούμε άμεσα εκστρατεία για την απομάκρυνση των πάσης φύσεως σκουπιδιών που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα (2007)

Κρίση και Προοπτικές ...

Τίποτε δεν θα γίνει αν το κράτος δεν γνωρίζει επακριβώς και ανά πάσα στιγμή τι του γίνεται.
Οι σύγχρονες κοινωνίες το έχουν επιτύχει χάρις στις τηλεματικές τεχνολογίες, δηλαδή πληροφορικής και επικοινωνιακών δικτύων.
Οι άθλιοι των Αθηνών, έχουν επιτύχει εν μέσω παγκοσμίου κοσμογονίας, να έχουν αποτρέψει τις εφαρμογές στην Ελλάδα.
Τώρα, αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης και το απόλυτο μέτρο επιβολής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, προκειμένου η Ελλάδα να μην πτωχεύσει και να ανακάμψει (2008).

Οι απαιτήσεις των καιρών ...

Οι απαιτήσεις των καιρών ...
- Ως πολίτες απαιτούμε το πολιτικό σύστημα και στην Ελλάδα να εκσυγχρονιστεί και να ακολουθήσει καινοτόμους δρόμους συμμετοχής των πολιτών

- Ως πολίτες πιστεύουμε ότι όλοι μας πρέπει να επιστρέψουμε στην κοινωνία, ένα μικρό έστω μέρος των πραγμάτων που αποκτήσαμε στη ζωή μας



Τόσο απλά ...

«Το μυαλό είναι σαν αλεξίπτωτο, αν δεν είναι ανοικτό δε δουλεύει» (Φρανκ Ζάπα)


6 Αυγούστου 2020

Το αποτύπωμα της πανδημίας στα «φίλτρα» της Ψυττάλειας …


Οι κρίσεις επηρεάζουν δραστικά τον τρόπο ζωής μας: το πόσο πίνουμε ή καπνίζουμε, πόσους καφέδες καταναλώνουμε, τι φάρμακα λαμβάνουμε και σε τι ποσότητες, τι χρήση ναρκωτικών κάνουμε, πόσα χημικά χρησιμοποιούμε. Η υγειονομική, αυτή τη φορά, κρίση άφησε το δικό της ιδιαίτερο αποτύπωμα στις συνήθειές μας … (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΛΛΑΔΑ 07:31, 4 Αυγούστου 2020).

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο και πολύ ενδιαφέρουσα η εργασία του  Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών υπό τον καθηγητή κ. Νίκο Θωμαΐδη, σε συνεργασία και με την ΕΥΔΑΠ για τις δειγματοληψίες.

Ωστόσο θα σταθούμε στο μέρος εκείνο του άρθρου που αναφέρει τα εξής:
Στον Σαρωνικό: «Αξίζει να παρατηρήσουμε ότι πολλές από αυτές τις ουσίες δεν απομακρύνονται από τις τρέχουσες τεχνολογίες βιολογικών καθαρισμών και φυσικά καταλήγουν στο περιβάλλον. Σε κοινή ερευνητική μελέτη του ΕΚΠΑ και της ΕΥΔΑΠ υπολογίστηκε ότι κάθε μέρα εκατοντάδες κιλά φαρμακευτικών και ναρκωτικών ουσιών και των μεταβολιτών τους, γλυκαντικών ουσιών, καφεΐνης, βιομηχανικών χημικών ουσιών καταλήγουν στον Σαρωνικό» εξηγεί ο κ. Θωμαΐδης. «Είναι ένα πρόβλημα παγκόσμιο. Οι βιολογικοί καθαρισμοί δεν σχεδιάστηκαν για να απομακρύνουν όλα τα συνθετικά χημικά που παρασκευάζει και χρησιμοποιεί ο άνθρωπος. Χρειάζεται μια νέα προσέγγιση, με βιολογικούς καθαρισμούς 4ης γενιάς, η οποία έχει τεράστιο κόστος. Για να είναι μηδενική η αποδέσμευση χημικών στο θαλάσσιο περιβάλλον θα πρέπει η χημεία να γίνει πράσινη και οι χημικές ουσίες βιοαποδομήσιμες».

Συμπερασματικά λοιπόν οι επιστήμονες μας λένε ότι δεν υπάρχει ασφαλής διάθεση εξεγερμένων λυμάτων για το θαλάσσιο οικοσύστημα και τους οργανισμούς του. Αύτη λοιπόν η αλήθεια πρέπει να γίνει ευρέως γνωστή και όχι να αποσιωπάται ή να μην παρουσιάζεται στο δημόσιο διάλογο. Και φυσικά ο Νότιο Ευβοϊκός δεν πρόκειται να μείνει ανεπηρέαστος από τα επεξεργασμένα λύματα της Ανατολικής Αττικής και της Νοτίου Ευβοίας που θα καταλήξουν σε αυτόν.

Πρέπει λοιπόν το ΕΛΚΕΘΕ και οι άλλοι αρμόδιοι φορείς και αρχές να εκπονήσουν τάχιστα μελέτες μέτρησης της επιβάρυνσης του θαλασσίου οικοσυστήματος και των επιπτώσεων που επιφέρει ήδη (λόγω αεροδρομίου και καλλιεργειών) και θα επιφέρει η τυχόν μη ορθολογική διάθεση επεξεργασμένων λυμάτων σε αυτόν, από τον υπό κατασκευή αγωγό διάθεσης του ΚΕΛ Κρωπίας- Παιανίας στη θέση Χαμοληά.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου