Περιβάλλον

Θα πειστούμε ότι οι πολτικοί έχουν σοβαρό πρόγραμμα για το Περιβάλλον μόνον αν δούμε άμεσα εκστρατεία για την απομάκρυνση των πάσης φύσεως σκουπιδιών που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα (2007)

Κρίση και Προοπτικές ...

Τίποτε δεν θα γίνει αν το κράτος δεν γνωρίζει επακριβώς και ανά πάσα στιγμή τι του γίνεται.
Οι σύγχρονες κοινωνίες το έχουν επιτύχει χάρις στις τηλεματικές τεχνολογίες, δηλαδή πληροφορικής και επικοινωνιακών δικτύων.
Οι άθλιοι των Αθηνών, έχουν επιτύχει εν μέσω παγκοσμίου κοσμογονίας, να έχουν αποτρέψει τις εφαρμογές στην Ελλάδα.
Τώρα, αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης και το απόλυτο μέτρο επιβολής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, προκειμένου η Ελλάδα να μην πτωχεύσει και να ανακάμψει (2008).

Οι απαιτήσεις των καιρών ...

Οι απαιτήσεις των καιρών ...
- Ως πολίτες απαιτούμε το πολιτικό σύστημα και στην Ελλάδα να εκσυγχρονιστεί και να ακολουθήσει καινοτόμους δρόμους συμμετοχής των πολιτών

- Ως πολίτες πιστεύουμε ότι όλοι μας πρέπει να επιστρέψουμε στην κοινωνία, ένα μικρό έστω μέρος των πραγμάτων που αποκτήσαμε στη ζωή μας



Τόσο απλά ...

«Το μυαλό είναι σαν αλεξίπτωτο, αν δεν είναι ανοικτό δε δουλεύει» (Φρανκ Ζάπα)


Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

Με αφορμή το άρθρο … Προβληματικά τα προγράμματα σπουδών στις γεωτεχνικές επιστήμες …

Συνολικά 44 πανεπιστημιακά τμήματα στη χώρα καλύπτουν το φάσμα των γεωτεχνικών επιστημών. Στην πλειονότητά τους τα παρουσιαζόμενα ως προγράμματα σπουδών των 44 συνολικά τμημάτων, είναι ελκυστικά και δημιουργούν συνειρμικά έξοχες προοπτικές στους αποφοίτους. Πράγματι, το σύνολο των προγραμμάτων που προσφέρονται σ’ αυτά τα τμήματα θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι είναι μάλλον σύγχρονα και εντός του πνεύματος της εποχής, παρόμοια με εκείνα που προσφέρονται στο εξωτερικό. Διαπιστώνεται επίσης ότι στην πλειονότητά τους τα προγράμματα είναι 5ετούς φοίτησης. Παράλληλα στα περισσότερα (αν όχι σε όλα) αναφέρονται στο πρόγραμμα σπουδών και εργαστηριακές ασκήσεις.

Είναι όμως απορίας άξιον πώς ένα σχετικά σύγχρονο πρόγραμμα θα μπορούσε να υλοποιηθεί σε ένα τμήμα που στελεχώνεται από 0 έως 8 μέλη ΔΕΠ! Αν υποθέσουμε ένα πρόγραμμα σπουδών 5ετούς φοίτησης με 8 μέλη ΔΕΠ και 54 μαθήματα, πρακτικά συνεπάγεται ότι σε κάθε μέλος ΔΕΠ αντιστοιχεί η διδασκαλία 6,75 μαθημάτων! Σε υφιστάμενο πρόγραμμα σπουδών, εκλεγμένος καθηγητής σε συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο των τροφίμων διδάσκει παράλληλα πέντε επιπλέον πανεπιστημιακά μαθήματα, μεταξύ αυτών Φυσική και Νανοτεχνολογία, γεγονός που δεν θα ήταν προβληματικό ίσως για μαθητές Λυκείου … (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΠΟΨΕΙΣ, 13.02.2022 • 20:40).

 

Προσοχή, προσοχή. Και αυτά δεν τα λέει ένας τυχών. Κάποιος που πέρασε έξω από ένα τέτοιο πανεπιστημιακό Τμήμα και ρώτησε τι συμβαίνει εντός. Τα λέει ο κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΥΧΑΣ (Ο κ. Γεώργιος-Ιωάννης Νυχάς είναι καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέλος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, ΕΘΑΑΕ).

 

Άραγε ο κ. Νυχάς διατύπωσε τις παρατηρήσεις του και τις προτάσεις(;) του με τους κυρίους και τις κυρίες που κρατούν την εξέλιξη των πανεπιστημιακών σπουδών στα χέρια τους όπως είναι η υπουργός Παιδείας και οι συνεργάτες της, το ΠΙ, η ΕΘΑΑΕ; Έθεσε τα θέματα αυτά υπόψη των πρυτανικών αρχών που ΓΠΑ, συνομίλησε με τα άλλα ομοειδή τμήματα σε άλλα πανεπιστήμια και αν ναι τι αποφάσεις έλαβαν; Μπορούν να δημοσιοποιήσουν τα υπομνήματα που έστειλαν στο υπουργείο προκειμένου να θεραπευτεί η κατάσταση;

 

Θα μου πείτε δε μας αφήνεις ήσυχους φίλε μας τους προβληματισμούς σου και τις απόψεις σου, όπως μου είπε στενός και αγαπητός φίλος μου που δικαιολόγησε το γεγονός ότι δεν διαβάζει πλέον το Ημερολόγιο Απλά και Κατανοητά, γιατί δεν μπορεί να διαβάζει παράπονα, γκρίνιες, αλήθειες και υποδείξεις και προτάσεις. Βαρέθηκα και κουράστηκα, όπως μου είπε.

 

Αλλά αυτό θέλει το πολιτικό σύστημα εν Ελλάδι. Να βαριούνται οι πολίτες από την ανεπάρκειά τους και την ανοχή τους σε κάθε είδους κουταμάρες και στρεβλώσεις, ώστε να έχουν εύκολη ζωή, με τις λιγότερες δυνατόν υποχρεώσεις και να επιδίδονται άμεσα και αποτελεσματικά κατ΄ αυτούς, στην άγραν ψήφων για τις επόμενες εκλογές.

 

Μάλλον ψάχνουμε για ψύλλους τα άχυρα. Η Ελληνική κοινωνία θα συνεχίσει να βαδίζει προς το μέλλον άνευρη, αποκαρδιωμένη, κουρασμένη και παραιτημένη από κάθε δραστηριότητα που μπορεί να την οδηγήσει σε ενάρετο κύκλο. Φαίνεται ότι ο φαύλος κύκλος της ταιριάζει γάντι.

 

ΥΓ: Λέτε η είδηση «Υπό εξέταση» 50 τμήματα των ΑΕΙ» (Αριθμός φοιτητών, ρυθμός αποφοίτησης κρίνουν τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις) που διαβάσαμε στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 14ης Φεβρουαρίου, να δείχνει κάποια σοβαρή κινητικότητα; Βέβαια μας βάζει σε σκέψεις ότι ο κ. Νυχάς αποφάσισε να μιλήσει δημοσίως τώρα. Θέλει να προλάβει κάτι;. Θέλει να πάρει όλον το έπαινο μόνος του; Αλλά καλλίτερα να περιμένουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου