Περιβάλλον

Θα πειστούμε ότι οι πολτικοί έχουν σοβαρό πρόγραμμα για το Περιβάλλον μόνον αν δούμε άμεσα εκστρατεία για την απομάκρυνση των πάσης φύσεως σκουπιδιών που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα (2007)

Κρίση και Προοπτικές ...

Τίποτε δεν θα γίνει αν το κράτος δεν γνωρίζει επακριβώς και ανά πάσα στιγμή τι του γίνεται.
Οι σύγχρονες κοινωνίες το έχουν επιτύχει χάρις στις τηλεματικές τεχνολογίες, δηλαδή πληροφορικής και επικοινωνιακών δικτύων.
Οι άθλιοι των Αθηνών, έχουν επιτύχει εν μέσω παγκοσμίου κοσμογονίας, να έχουν αποτρέψει τις εφαρμογές στην Ελλάδα.
Τώρα, αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης και το απόλυτο μέτρο επιβολής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, προκειμένου η Ελλάδα να μην πτωχεύσει και να ανακάμψει (2008).

Οι απαιτήσεις των καιρών ...

Οι απαιτήσεις των καιρών ...
- Ως πολίτες απαιτούμε το πολιτικό σύστημα και στην Ελλάδα να εκσυγχρονιστεί και να ακολουθήσει καινοτόμους δρόμους συμμετοχής των πολιτών

- Ως πολίτες πιστεύουμε ότι όλοι μας πρέπει να επιστρέψουμε στην κοινωνία, ένα μικρό έστω μέρος των πραγμάτων που αποκτήσαμε στη ζωή μας



Τόσο απλά ...

«Το μυαλό είναι σαν αλεξίπτωτο, αν δεν είναι ανοικτό δε δουλεύει» (Φρανκ Ζάπα)


Σάββατο 29 Ιουλίου 2023

Ο μπλε φάκελος για την Υγεία: Προσλήψεις και νέος νοσοκομειακός χάρτης …

Τη δέσμευση για τη δημιουργία ενός νέου ΕΣΥ, με έμφαση στην καλύτερη και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, τη νοσοκομειακή περίθαλψη, το ΕΚΑΒ και την πρόληψη, καλείται να υλοποιήσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας

Φωτ. Shutterstock.

Τη δέσμευση για τη δημιουργία ενός νέου ΕΣΥ, όπως αυτή διατυπώθηκε κατά την προεκλογική περίοδο από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με έμφαση στην καλύτερη και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, τη νοσοκομειακή περίθαλψη, το ΕΚΑΒ και την πρόληψη, καλείται να υλοποιήσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Στον μπλε φάκελο που παρέλαβε, περιλαμβάνονται 20 δεσμεύσεις της νέας διακυβέρνησης για την Υγεία και 21 δράσεις-μεταρρυθμίσεις, η πλειονότητα των οποίων θα πρέπει να έχει προωθηθεί έως το τέλος του έτους … (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΟΙ ΕΝΤΟΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ, 03.07.2023 • 15:53).


Διαβάσαμε τις προτάσεις, μας έκανε εντύπωση το περιεχόμενο, αλλά νέο ΕΣΥ δε βλέπουμε. Το ΕΣΥ ακόμα και αν γίνουν όλα όσα προβλέπονται στα σχέδια (αμφιβάλλουμε όμως) το ΕΣΥ θα παραμένει αθεράπευτο, οπισθοδρομικό, θα κυριαρχείται από το ιατρικό κατεστημένο και όχι από την προσφορά ικανοποιητικών υπηρεσιών Υγείας προς τοςυ πολίτες. Οι παθογένειές του θα παραμένουν αμετάθετες, αμετάβλητες και κραταιές προς τέρψιν και αγαλλίαση του ιατρικού κατεστημένου. Τον εξευρωπαϊσμό και την ικανοποίηση των πολιτών από τις παρεχόμενες υπηρεσίες ξεχάστε την.

Επισημαίνουμε τα περιλαμβανόμενα στα σχέδια:


• Ψηφιακός μετασχηματισμός Υγείας. Ενίσχυση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ολοκλήρωση του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας. Αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών στα νοσοκομεία. Επέκταση και ανάπτυξη των μητρώων ασθενών.

• Ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας, δημιουργία 315 μονάδων τηλεϊατρικής

• Ανασχεδιασμός του χάρτη Υγείας.

Δεν κλείνει καμία δομή υγείας, αλλά αναβαθμίζονται όλες για να ικανοποιούνται οι υγειονομικές ανάγκες των πολιτών με καλύτερη διακυβέρνηση στα νοσοκομεία και βέβαια σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

• Μεταρρύθμιση του συστήματος πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης:

– Έναρξη λειτουργίας 60 νέων Τοπικών Μονάδων Υγείας – ΤΟΜΥ (έχουν ήδη συσταθεί 10).

– Έκδοση προεδρικού διατάγματος για ένα ενιαίο πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (3ο τρίμηνο 2023)

– Δημιουργία Health Portal δημόσιας Υγείας.

• Ψηφιακός μετασχηματισμός του τομέα της Υγείας (DigHealth):

-Εθνικό πλαίσιο διαλειτουργικότητας ηλεκτρονικής Υγείας (4ο τρίμηνο 2023).

-Διασύνδεση των υπηρεσιών Υγείας με τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας (4ο τρίμηνο 2023).


Αυτά είναι μερικά από τα πολλά υποσχόμενα που δεν πρόκειται - κατά τις προβλέψεις μας – να υλοποιηθούν. Μπορούμε να επιχειρηματολογήσουμε αν υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά στο ορατό μέλλον μη περιμένετε σημαντικές και αξιοπρόσεκτες μεταβολές και μεταρρυθμίσεις υπέρ των πολιτών. Το ιατρικό κατεστημένο είναι τόσο ισχυρό και τόσο εθισμένο στο σίγουρο πλουτισμό για τον οποίο τόσο έχει μοχθήσει, που θα πρέπει να γίνουν κοσμογονικές αλλαγές σε νοοτροπίες, αντιλήψεις, επαναφορά αρχών και πλήρη αξιοκρατία, πράγμα που ίσως και ένας Ηρακλής δεν θα τα κατάφερνε. Η ΕΕ είναι σύμμαχος και αρωγός αλλά τη θέλουν έξω από το σύστημα και μακριά από τα τεκταινόμενα.

Θα θέλαμε να ακούσουμε αντίλογο και επιχειρήματα να ανατρέπουν τους συλλογισμούς μας. Αλλά μάλλον αυτό δε θα συμβεί.

ΥΓ: Στις 27 Ιουλίου 2023 ακούσαμε τη μαγνητοφωνημένη συνέντευξη στον κ. Θοδωρή Γεωργακόπουλο, της ΔιαΝέοσις, του ομότιμου, πρ. καθ. του ΕΚΠΑ κ. Γιάννη Τούντα. Είπε πολλές αλήθειες και διατύπωσε προτάσεις βελτίωσης του ΕΣΥ. Για τις σημαντικές και καθοριστικές παθογένειες του συστήματος δεν υπήρξε ούτε αναφορά ούτε και ερωτήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου