Περιβάλλον

Θα πειστούμε ότι οι πολτικοί έχουν σοβαρό πρόγραμμα για το Περιβάλλον μόνον αν δούμε άμεσα εκστρατεία για την απομάκρυνση των πάσης φύσεως σκουπιδιών που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα (2007)

Κρίση και Προοπτικές ...

Τίποτε δεν θα γίνει αν το κράτος δεν γνωρίζει επακριβώς και ανά πάσα στιγμή τι του γίνεται.
Οι σύγχρονες κοινωνίες το έχουν επιτύχει χάρις στις τηλεματικές τεχνολογίες, δηλαδή πληροφορικής και επικοινωνιακών δικτύων.
Οι άθλιοι των Αθηνών, έχουν επιτύχει εν μέσω παγκοσμίου κοσμογονίας, να έχουν αποτρέψει τις εφαρμογές στην Ελλάδα.
Τώρα, αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης και το απόλυτο μέτρο επιβολής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, προκειμένου η Ελλάδα να μην πτωχεύσει και να ανακάμψει (2008).

Οι απαιτήσεις των καιρών ...

Οι απαιτήσεις των καιρών ...
- Ως πολίτες απαιτούμε το πολιτικό σύστημα και στην Ελλάδα να εκσυγχρονιστεί και να ακολουθήσει καινοτόμους δρόμους συμμετοχής των πολιτών

- Ως πολίτες πιστεύουμε ότι όλοι μας πρέπει να επιστρέψουμε στην κοινωνία, ένα μικρό έστω μέρος των πραγμάτων που αποκτήσαμε στη ζωή μας



Τόσο απλά ...

«Το μυαλό είναι σαν αλεξίπτωτο, αν δεν είναι ανοικτό δε δουλεύει» (Φρανκ Ζάπα)


Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Με αφορμή την εκπομπή της ΕΡΤ …. «η Ζωή αλλιώς» στα Ψαρά…

Είδαμε την εκπομπή της ΕΡΤ, το απόγευμα 28 Μαΐου 2022. 

Είχαμε ελπίδα ότι θα βλέπαμε πολλές και ενδιαφέρουσες εικόνες από το νησί, το οποίο δεν έχουμε επισκεφτεί, τους οικισμούς του, τα σπίτια, τους δρόμους του, τις πλατείες, τα καταστήματα, τα δημόσια κτήρια και τις υποδομές του.

 

Δεν είδαμε σχεδόν τίποτε, πλην το άκρο του νησιού με το μνημείο σφραγισθέντων από τους Τούρκους. Ακούσαμε όμως ενδιαφέροντες διαλόγους με λίγους κατοίκους του νησιού. Οι πληροφορίες περιορισμένες και η ευκαιρία να προβληθεί το νησί χαμένη.

 

Οι νησιώτες που μίλησαν με τη κυρία που κάνει την εκπομπή ήταν σοβαροί, λιγομίλητοι και ουσιαστικοί.

 

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ο φθίνων πληθυσμός και οι ανυπέρβλητες δυσκολίες που συναντούν οι νέοι άνθρωποι προκειμένου να παραμείνουν  στο τόπο που γεννήθηκαν και που κάποτε οι πρόγονοί τους έκαναν θαυμαστά έργα και πρόκοψαν.

 

Τόποι αφημένοι στην τύχη τους, βοήθεια όταν φθάσει το θέμα στο απροχώρητο, υποδομές ελάχιστες ή εμβαλωματικού τύπου, απουσία φροντίδας, σχεδίων, προγραμμάτων, προοπτικών. Κάτοικοι εκτός των μηχανισμών λήψεως αποφάσεων και υποκείμενα της γενναιοδωρίας του κράτους και της πρωτεύουσας, όταν τους θυμηθούν.

 

Πρέπει για κάθε τόπο, χωριό, πόλη, νησί, τοπική αυτοδιοίκηση, περιφέρεια, γεωγραφική ενότητα, παραγωγική περιοχή, περιοχή φυσικών πόρων και δυναμικού να σχηματίστουν ομάδες εργασίας συνεχούς λειτουργίας με στόχο την ανάπλαση των περιοχών τους και  τον εκσυγχρονισμό τους, το σχεδιασμό οικονομικών δραστηριότατων, κοινωνικών προγραμμάτων. Όλα με συμμετοχή των πολιτών και ιδίως των νεών. Τώρα οι νέες τεχνολογίες μπορούν να είναι διαθέσιμες παντού και οι αρμόδιοι πρέπει να επικοινωνούν καθημερινώς με τους πολίτες και να εργάζονται για την επίλυση προβλημάτων.

 

Που είναι τα υδροπλάνα; Που είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας; Που είναι τα συστήματα μηδενικών ρύπων, ανακύκλωσης, διαχείρισης απορριμμάτων και …… Που είναι τα συστήματα εξασφάλισης πόσιμου και αρδευτικού ύδατος; Που είναι τα προγράμματα ενθάρρυνσης και ενίσχυσης των κατοίκων που θέλουν και πρέπει να παραμένουν στον τόπο τους; Που είναι οι υπηρεσίες Τηλεϊατρικής, οι επαφές των νέων ανθρώπων και ιδίως μαθητών με ομολόγους τους από εύπορες, «ακμάζουσες» και αναπτυσσόμενες περιοχές και πόλεις; Που είναι η ισότητα στις παρεχόμενες από το κράτος υπηρεσίες και η καλή ποιότητας τους;

 

Θα πρέπει να ενθαρρυνθεί η εσωτερική μετανάστευση και ο ανασχεδιασμός του ρόλου των κοινοτήτων ανά την Ελλάδα. Στα σχέδια πρέπει να περιληφθούν και η εγκατάσταση ανθρώπων που εισέρχονται στην Ελλάδα και αποφασίζεται να παραμένουν στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου