Περιβάλλον

Θα πειστούμε ότι οι πολτικοί έχουν σοβαρό πρόγραμμα για το Περιβάλλον μόνον αν δούμε άμεσα εκστρατεία για την απομάκρυνση των πάσης φύσεως σκουπιδιών που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα (2007)

Κρίση και Προοπτικές ...

Τίποτε δεν θα γίνει αν το κράτος δεν γνωρίζει επακριβώς και ανά πάσα στιγμή τι του γίνεται.
Οι σύγχρονες κοινωνίες το έχουν επιτύχει χάρις στις τηλεματικές τεχνολογίες, δηλαδή πληροφορικής και επικοινωνιακών δικτύων.
Οι άθλιοι των Αθηνών, έχουν επιτύχει εν μέσω παγκοσμίου κοσμογονίας, να έχουν αποτρέψει τις εφαρμογές στην Ελλάδα.
Τώρα, αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης και το απόλυτο μέτρο επιβολής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, προκειμένου η Ελλάδα να μην πτωχεύσει και να ανακάμψει (2008).

Οι απαιτήσεις των καιρών ...

Οι απαιτήσεις των καιρών ...
- Ως πολίτες απαιτούμε το πολιτικό σύστημα και στην Ελλάδα να εκσυγχρονιστεί και να ακολουθήσει καινοτόμους δρόμους συμμετοχής των πολιτών

- Ως πολίτες πιστεύουμε ότι όλοι μας πρέπει να επιστρέψουμε στην κοινωνία, ένα μικρό έστω μέρος των πραγμάτων που αποκτήσαμε στη ζωή μας



Τόσο απλά ...

«Το μυαλό είναι σαν αλεξίπτωτο, αν δεν είναι ανοικτό δε δουλεύει» (Φρανκ Ζάπα)


2 Ιουνίου 2023

Ο άγνωστος θησαυρός των αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας …

Eναν παράδεισο βιοποικιλότητας κρύβουν σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδας. Χάρη στις ειδικές συνθήκες προστασίας τους, στους αρχαιολογικούς χώρους έχουν βρει καταφύγιο πολλά και διαφορετικά είδη φυτών και ζώων, τα οποία άρχισε να καταγράφει ομάδα 48 επιστημόνων από επτά πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα. Μοναδικοί εχθροί της πλούσιας χλωρίδας και πανίδας στις περιοχές αυτές είναι οι αποψιλώσεις και οι… γάτες.

Πέρδικα στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου.

Το πρόγραμμα ονομάζεται ΒΙΑΣ, από τα αρχικά «Βιοποικιλότητα στους Αρχαιολογικούς χώρους», που σχηματίζουν το όνομα του Βία του Πριηνέος, ενός από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας. Πρόκειται για μια σύμπραξη των υπουργείων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και χρηματοδότηση από τον ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος). Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 26 ζωολόγοι όλων των ειδικοτήτων και 22 βοτανολόγοι από επτά πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα, που θα κάνουν 474 ημέρες έρευνα πεδίου και 80 ημέρες εργαστηριακών αναλύσεων. Η έρευνα πραγματοποιείται σε 20 αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα: από την Ακρόπολη και την Αρχαία Αγορά στην Αθήνα έως τη Δήλο, τη Φαιστό, τον Αγιο Αχίλλειο στις Πρέσπες, το Μον Ρεπό στην Κέρκυρα … (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, 27.05.2023 • 09:57).


Εξαιρετική πρωτοβουλία, αν και πολύ καθυστερημένα. Αλλά εμείς οι Έλληνες ξέρουμε από τέτοια και πάντα είμαστε χρόνια πίσω από ανάλογες κινήσεις των πολιτισμένων χωρών. Σημειώστε ότι ο ΟΦΥΠΕΚΑ έχει 3 και πλέον χρόνια ζωής και σχεδόν ανύπαρκτο έργο.

Στο άρθρο δεν αναφέρεται ο εξαιρετικός Βιότοπος της Βραυρώνος, ο οποίος κατά μοναδικό τρόπο συμβιώνει με τον εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνος, σε απόσταση αναπνοής από το αστικό τερατούργημα των «Αθηνών». Λογικά κάθε ενέργεια αυτών των επιστημόνων που ανέλαβαν το σημαντικό αυτό έργο, έπρεπε να ξεκινήσει από τη Βραυρώνα.

Οι κυβερνήσεις από το 2006 ίσως και παλιότερα, έχουν βάλει στο στόχαστρο την περιοχή και με κάθε τρόπο και παρά τους ευνοϊκούς νόμους που έχει ψηφίσει η Βουλή και το ΠΔ 199 του 2003, έχουν ως απώτερο στόχο – και με τη συνδρομή κατοίκων των δήμων της περιοχής – και προσπαθούν με κάθε τρόπο να άρουν όλα τα εμπόδιά και να αστικοποιηθεί η περιοχή.

Το όνειρο της αστικοποίησης παντού (και ειδικότερα στην Ανατολική Αττική) προωθείται μανιωδώς από όλες τις κυβερνήσεις, γιατί είναι το εργαλείο του πολιτικού συστήματος που αγωνίζεται απεγνωσμένα να ανακαλύψει τρόπους εξασφάλισης ψήφων και ψηφοφόρων.

Το αντιπλημμυρικό έργο Ερασίνου αποτελεί την αιχμή του δόρατος της εν εξελίξει (σημερινής) επίθεσης εναντίον της Φύσης. Ευτυχώς ο εργολάβος χρεωκόπησε, αλλά η διοίκηση ανάθεσε στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ να εξοντώσει ότι υπάρχει ακόμα φυσικό στην περιοχή.

Ευτυχώς ο Μηχανισμός Παραπόνων της Ευρωπαϊκής Τραπέζης Επενδύσεων, κυρίου χρηματοδότη του έργου, υποστηρίζει τις προσφυγές πολιτών και φορέων υπέρ της Φύσεως και του Περιβάλλοντος και ενδυναμώνει τη μάχη που δίνουν φιλοπεριβαλλοντικοί πολίτες κατά της υποβάθμισης και της τσιμεντοποίησης. Η έκθεση του ΜΠ της ΕΤΕπ είναι διαθέσιμη στη δ/νση https://www.eib.org/attachments/complaints/2023-05-16-letter-from-eib-sg-to-complainants-sg-e-2021-12-15-17-final-letter-annex-conclusions-report.pdf.

Περισσότερα και η επικαιρότητα στο Ημερολόγιο ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ Βραυρώνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου